Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zelfs de goddelijke pirouettes ontstegen

(voor Olga de Haas (1944 - 1978))

Jij bent geboren als Olga Gerharda Alida de Haas op 9 september 1944 in Amsterdam. Jouw ouders waren Albertus Jacobus de Haas (1910 - 1999) en Gerharda Hillegonda Lambers. Jouw broer Bert is drie jaar ouder en jouw zus Gonny (Hillegonda) is twee jaar jonger. Jouw oma was Hillegonda Ruhl en jouw opa was Gerrit Lambers, geboren op 9 januari 1863 in Emmen. Jullie woonden drie hoog in de Geuzenstraat. Jouw vader was een kantoorbediende bij de Tramweg Maatschappij en later afdelingsdirecteur bij de bank. Jouw moeder was een secretaresse. Op jouw 8-ste zijn jullie naar de Veluwelaan verhuisd en ging jij naar de balletles bij de Joods-Litouwse Sonia Gaskell, op de Zomerdijkstraat 26. Jan Wolkers stond er vaak naar binnen te gluren. Jij ging ook naar de Prof.Dr.Ph. Kohnstammschool in de Uiterwaardenstraat, terwijl je 's morgens tevens naar balletles ging. Jij ging vervolgens naar het Spinozalyceum in de Pieter Lodewijk Takstraat. Op jouw 12-de ging jij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor een balletopleiding bij Sonia Gaskell en voor de mulo. Jij reed vaak met Sonia in de auto mee. Op de Prinsengracht kreeg jij pianoles van mevrouw Van Lennep. In Den Haag kreeg jij op de Korte Beestenmarkt balletles van Valerie Adams.

Op jouw 16-de kreeg jij een contract bij het Nederlands Ballet. Benjamin Harkarvy was de nieuwe balletmeester. Er ontstond een schisma binnen het balletgezelschap. Een aantal dansers vormden het Nederlands Dans Theater, o.a. Rudi van Dantzig, Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Marianne Hilarides en Jaap Flier. In 1961 ging jij naar het Nationale Ballet in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Rudi miste Sonia en haar charisma. Hij keerde terug. Jij kreeg een relatie met de danser Gerard Brox (1946) en jij onderwierp je aan het harde regime van het ballet. Jij gebruikte laxeermiddelen, jij deed geregeld een vinger in de keel om te braken en jij deed aan diëten, ook het sherrydieet. Jij bleef maar vermageren en jij ontwikkelde anorexia nervosa. Jouw ribben waren te tellen en jouw taille was extreem dun. Op jouw 19-de ben jij de eerste soliste geworden. Jouw zus Gonny trouwde met de Franse balletdanser Henri Henriot, die van 1964 tot 1968 bij het Nationale Ballet danste. Jij kreeg een relatie met de Duitse barkeeper Ger Ploeger, waar jouw ouders en Sonia niet blij mee waren.

In 1965, op jouw 20-ste, was jij prinses Odette in 'Het Zwanenmeer'. Jij danste zo licht als een veertje, alsof jij van lucht was. Sylvester Campbell (1938 - 1997) was prins Siegfried. Jij toonde een weergaloze souplesse en jij was gracieus en lichtvoetig op de tippen van jouw spitzen aan het trippelen. Er staan wat beelden op You Tube en het is werkelijk een zielsverheffende vreugde om naar te kijken. De schaduwzijde van jouw bijzonder grote talent was er, jouw escape via alcoholisme en het eveneens roesverwekkende systeem van jezelf uithongeren. Al dat mooie balletgedoe had als keerzijde dat jij een uiterst strak dichtgesnoerd keurslijf noest dragen, wat voor jouw vrije ziel veel te verstikkend was. Dus prikte jij er gaten in om naar lucht te kunnen happen, luchtgaten in de vorm van alcohol, maar niet alleen alcohol, want jij gebruikte ook afslankpillen, amfetaminen, peppillen. Overmatig alcohol en slecht eten is een zeer destructieve combinatie, die niemand vol kan houden. Op jouw 21-ste ging jij op jezelf wonen en al gauw samen met Ger.

Je had een appartement in de Nicolaas Beetsstraat, waar jouw hond Ouchi bij jou in bed lag. De boog kan niet altijd gespannen staan en na het dansen ging je naar een café of de naar de homodiscotheek 'Dok' aan het Singel. Jij kreeg de smaak van jonge jenever te pakken en Ger werd jouw verloofde. Ger ging vreemd en hij maakte jou niet gelukkig. Jouw vader controleerde jou, zelfs in jouw eigen huis. Wanneer jij er niet was, zat hij in jouw papieren te snuffelen. Jij was niet de enige balletdanseres die alcohol dronk. Jij verstopte jouw drankflessen in de Stadsschouwburg en bij de conciërge. Jij danste vooral samen met Simon André Zijlmans (1942 - 29 december 2020). Simon was getrouwd met de ballerina/soliste Maria Koppers, die op 24 januari 1994 door kanker en euthanasie is overleden. Zij werd 54 jaar. Hun kinderen zijn Peter, Roos en Alexander. Jij danste ook met Toer van Schayk (1936, A'dam). Jouw vriendinnen waren o.a. Reni (Renate) Kohne, die later kleedster bij de grote musicals van Joop van de Ende werd, Maria Bovet, Inge Dissen, Yvonne Vendrig en Corrie van Bavel. Jouw vrienden waren o.a. Lykele Haarsma (1940 - 1984), Pieter Roowaan (overleden), Fred Schwab, in 1990 overleden, en Alexander Hoffmann.

Jij was een natuurtalent en jij bent natuurlijk grotendeels door Sonia Gaskell gevormd. In de documentaire 'Mevrouw' uit 2009 is goed te zien hoe belangrijk Sonia is geweest en hoe trouw Rudi van Dantzig haar is gebleven. Hij hoopte zo tot haar door te dringen, met name in het feit, dat hij zielsveel van haar hield. Je ziet de aandoenlijke breekbaarheid van Rudi, wanneer hij over zijn laatste bezoek aan Sonia vertelt. Sonia is op haar beurt door de ballerina Lubov Yegorova en Léo Staats gevormd en beïnvloed. In Moskou zag jij jouw idool Raisa Stroetsjkova optreden. Na Ger kreeg jij een relatie met de voetballer Gerard Schoonewille, geboren op 19 januari 1947, en woonde jij met hem in een hoekappartement op de eerste etage aan de Egelantiersgracht. In 1968 danste jij met Rudolf Noerejev (1938 - 1993) in Carré, geregeld door de nationale roddeltante Henk van der Meijden, die toen nog met Maria Bovet een koppel vormde. Je ging vaak naar Henk's Club Privé op het Leidseplein. In 'Olga, Morgen Dans Ik Weer' van Femke van Wiggen staat als openingsshock de gruweldaad van Rudolf, die jou tijdens de repetitie expres uit zijn handen laat vallen, waardoor jij een gescheurde pees kreeg. Desondanks heb jij met een opgezwollen en zeer pijnlijke voet de dansvoorstelling glorieus voltooid. Een bijna bovenmenselijke prestatie. Rudolf overleed op zijn 54-ste door aids.

Jij kon als geen ander jouw pijn verbijten, maar dat is nu juist ook de grote valkuil in jouw leven geweest, pijn negeren en wegwuiven. Zowel fysieke als geestelijke pijn. Topsport leveren ten koste van jouw emotionele huishouding. Op 6 december 1973 zijn Gerard Schoonewille en jij getrouwd, maar jouw persoonlijke leven bleef bergafwaarts gaan. Op 25 februari 1974 zijn jullie gescheiden. Op 9 juli 1974 overleed Sonia Gaskell door leverkanker in Parijs. De sportarts Geert Simons, een wat schimmige relatie, probeert jou op te knappen. Hij was al net zo controlerend en bezitterig als jouw vader en hij verscheen op de raarste plekken. Jij gebruikt het afvalmiddel Ponderal, een amfetaminederivaat met een cocaïne-effect. Verder kaliumtabletten tegen spierkrampen en uitputting. Ondertussen kreeg jij geen dansrollen meer en hield Rudi jou nog een worstje (Julia-rol) voor, wat jij niet kreeg. Jij schilderde jouw voordeur zwart en na het overlijden van Ouchi kocht jij twee nieuwe honden, Mickey en Mousie. Verder liep het konijn Van Puffelen bij jou rond. Jij viel geregeld flauw en jij lag dagenlang in bed. Jij had levercirrose en niet lang meer te leven. Jouw laatste geliefde was de overbuurman Frank Bouman.

Jij overleed op 1 september 1978 in het Wilhelmina Gasthuispaviljoen door levercirrose en anorexia nervosa. In de armen van jouw moeder. Jij werd 33 jaar en jij bent op de begraafplaats van Driehuis-Westerveld gecremeerd. Er klonk een fragment uit 'Romeo en Julia' en 'Melodie' van C. W. Gluck. Er was niemand van het Nationale Ballet aanwezig. Alleen jouw meest dierbaren. Ergens best wel wrang en wreed voor al jouw andere dierbaren.

Schrijver: Joanan Rutgers
13 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 88Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)