Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De versnelde wereldevolutie door een extravagante homoseksueel

(Voor Evan Morgan (1893 - 1949))

Jij bent geboren als Evan Frederick Morgan op 13 juli 1893 in het 17-de eeuwse Tredegar House aan de rand van de havenstad Newport in Wales, met de 14-de eeuwse, geruïneerde Newport Castle, waarschijnlijk gebouwd door Hugh de Audley, 1e graaf van Gloucester, getrouwd met gravin Margaretha de Clare, mogelijk de minnares van koning Edward II, die mogelijk ook zijn nicht Eleanor de Clare als minnares had. Margaretha's moeder prinses Joan van Acre was de dochter van koning Edward I. De dochter van Hugh en Margaretha was Margaret de Audley, die door graaf Ralph de Stafford werd ontvoerd, met wie zij 2 zonen en 4 dochters kreeg. Edward II had een homoseksuele relatie met Piers Gaveston, 1e graaf van Cornwall. Edward's vrouw was de femme fatale Isabella van Frankrijk, met wie hij 5 kids kreeg. Piers werd op 19 juni 1312 op Blacklow Hill vermoord. Hij werd met een zwaard in zijn hart gestoken en onthoofd. Dit was in opdracht van graaf Thomas van Lancaster en de baronnen, die tegen Edward II vochten. Piers werd 27 of 28 jaar. Hij was de eerste man van Margaretha de Clare en hun dochter was Joan Gaveston. In 1828 is er op Blacklow Hill een monument voor Piers opgericht, te beschouwen als een homomonument.

Jouw vader was Courtenay Charles Evan Morgan (1867 - 1934), geboren in Ruperra Castle, wat nu een ruïne is. Jij bent in Ruperra Castle opgegroeid. Tredegar House werd het hoofdhuis en Ruperra Castle het weekendjachthuis, gebouwd in 1626 door Sir Thomas Morgan, rentmeester van de graaf van Pembroke. Jouw vader had het kasteel Ruperra aanzienlijk gerenoveerd. Jouw moeder was Lady Katharine Agnes Blanche, de dochter van James Carnegie, 9e graaf van Southesk, dichter en ontdekkingsreiziger, en Lady Susan Catherine Mary Murray.

Jouw zus was Gwyneth Ericka Morgan, die in 1924 in mysterieuze omstandigheden verdween. Zij woonde in Ruperra Castle en in Kinnaird Castle bij haar grootouders. Zij was een avontuurlijke bohémienne en zij heeft veel gereisd, ook met het familiejacht 'Liberty'. Op 11 december 1924 verdween zij uit The Niche op 3 Lancaster Avenue in Wimbledon, Londen. Zij was aan het herstellen van tyfus en dysenterie. Zij kreeg medische zorg van Sir John Atkins, die helaas geen psychiater was. Tegen de dienstmeid Kate Blacklock zei zij eerder: 'Welterusten, Blacklock, ik hoop dat ik u vanavond niet hoef te storen!'. Zij is rustig door de achterdeur weggeglipt. Zij had omgerekend zo'n 2000 pond bij zich voor opium, waar zij aan verslaafd was. Zij ging waarschijnlijk naar de drugspanden in de wijk Limehouse. Zij had contacten met gevaarlijke mensen in East en West End. Zij werd een slachtoffer van opiumdealers, die haar hebben misbruikt en wellicht als prostituee ingezet. De familie heeft pas een maand later haar verdwijning aangekondigd, wat verdraaid laat was, alsof ze zelf ook in een opiumroes verkeerden. Gwyneth pleegde zelfdoding door een overdosis opium te nemen. Zij is of door haar dealers in de Thames gegooid of zij is onder invloed zelf gesprongen. Haar ontzielde lichaam is pas na vijf maanden in de Thames gevonden, in mei 1925. Zij werd 29 jaar en zij is in de St Basil's Churchyard in Bassaleg begraven. Als gedenkteken staat er een marmeren beeld van een jonge vrouw, die over de rivier de Ebbw staart. Jij schreef het gedicht 'In Pace' voor haar. Op twee portretfoto's van Gwyneth is haar prachtige, hoog opgestoken haar met een sierlijk haarlint te zien. De onpeilbare droefenis in Gwyneth's ogen is duidelijk te zien. Zij onthult zelfs hoe terneergeslagen en depressief zij is. Die rijke familie van jou heeft grofweg gefaald richting haar. Jij ook!

Ian Russell, 13e hertog van Bedford en schrijver, noemde jouw familie 'de vreemdste familie, die ik ooit heb ontmoet!'. Jij studeerde aan Eton College, in 1440 opgericht door koning Henry VI, en aan Christ Church, Oxford University, in 1546 opgericht door koning Henry VIII. In 1917 was jij privésecretaris van minister William Clive Bridgeman van het Ministerie van Arbeid, getrouwd met Caroline Beatrix Parker, met wie hij 4 kids kreeg. In Oxford raakte jij bevriend met de biseksuele dichter/schrijver Robert von Ranke Graves, die een schoolvriend van jouw neef Raymond Rodakowski was geweest. Jullie waren allebei in poëzie en het bovennatuurlijke geïnteresseerd. Robert was ook bevriend met de dichter Siegfried Sassoon. Robert leed aan shell shock en hij trouwde met de schilderes Nancy Nicholson. Robert had een onverzadigbare behoefte aan seks, wat Nancy niet kon beantwoorden. Samen met de dichteres Laura Riding vormden zij een driehoeksverhouding. Het drietal werd aangevuld met de Ierse dichter Geoffrey Phibbs, getrouwd met de schilderes Norah McGuinness, van wie hij in 1930 scheidde. Laura deed op 27 april 1929 een poging tot zelfdoding, waarna Robert en Nancy, die samen 4 kids hadden gekregen, uit elkaar gingen. Robert en Laura gingen in Deià wonen, waar zij veel schrijvers ontvingen.

Rond 1925 wilde de zakenman/krantenuitgever/politicus William Randolph Hearst Ruperra Castle kopen voor zijn minnares, de actrice Marion Cecilia Douras, wat jij weigerde. In 1925 kocht Hearst St Donat's Castle in de Vale of Glamorgan, ook niet mis. Jij was een kamerheer van paus Benedictus XV en zijn opvolger paus Pius XI. Als occultist werd jij door Aleister Crowley als Adept of Adepts geprezen. In de Eerste Wereldoorlog was jij luitenant bij de Welsh Guards geweest en jij hebt aan het Westelijk Front gevochten. In de Tweede Wereldoorlog zat jij bij MI8 en controleerde jij de postduiven. Op 1 april 1928 trouwde jij met de edelvrouw/actrice/danseres/pilote/kunstenares Lois Ina Sturt, geboren op 25 augustus 1900, de meest geschilderde vrouw van Engeland en één van de Bright Young Things. Zij dronk en feestte veel. Zij was o.a. de minnares van prins George, hertog van Kent. Zij speelde Nell Gwyn in 'The Glorious Adventure' uit 1922, naast Lady Diana Cooper. Jouw vader overleed op 3 mei 1934 in het Ritz Hotel in Westminster, waarna jij eigenaar van Tredegar House werd. In 1936 zijn Lois en jij gescheiden en op 18 september 1937 is Lois door een hartaanval overleden.

Als homoseksueel woonde jij helemaal alleen in Tredegar House, al had jij genoeg afleiding om jou heen, zoals een verzameling van dieren en vogels. In één kamer, jouw magiekamer, bestudeerde jij het occulte leven en deed jij vele pogingen om de magie te beoefenen. Jij inspireerde Aldous Huxley tot het libertijnse personage Ivor Lombard in zijn debuutroman 'Crome Yellow' uit 1921. Ronald Firbank heeft zijn personage Eddie Monteith uit 'The Flower Beneath the Foot' (1923) op jou gebaseerd. Eddie was aan alcohol en cannabis verslaafd en hij overleed op 21 mei 1926 in Rome door een longziekte. Hij werd 40 jaar. In 1937 ben jij door Edith Mary Mason geschilderd, met een sabel, witte handschoenen en een rood-witte, Sinterklaas-achtige cape. Op 13 maart 1939 trouwde jij met prinses Olga Sergeivna Dolgorouky (13 mei 1915 in Hongarije - 1998), de dochter van prins Serge Alexandrovitch Dolgorouky en Irina Vassilievna Narishkina. In 1943 zijn Olga en jij gescheiden. Jij had ook diverse bedienden. De dienstmeid Lily-Ann Clard ontmoette tijdens een sportevenement de legerofficier William en op 5 januari 1921 is zij met hem getrouwd. In de Tweede Wereldoorlog werden er diverse legerregimenten in en bij Tredegar House gehuisvest. Op een foto zijn Olga en jij tijdens een lunch in oorlogstijd te zien. Op het hele landgoed stonden militaire voertuigen, waarin ook geslapen werd. Jij vierde kerstmis met de soldaten en vrouwen en jij deed een kaartspel met de huiswacht.

Op een foto tijdens een tuinpartij heb jij de grote papegaai Blue Boy op jouw rechterschouder zitten, tot ontzetting van de dames voor jou. Blue Boy leerde alleen vuile woorden. Jij hield graag extravagante feesten. Jouw moeder overleed in 1949 in Londen. Jij bent op 27 april 1949 overleden en jij werd 55 jaar. Tredegar House ging naar John, 6e baron Tredegar, die het kort daarna aan de Zusters van St Joseph verkocht. Het wordt sinds december 2011 door de National Trust beheert, die er allerlei gezellige evenementen organiseert. Tredegar House is voor publiek toegankelijk. De staatskamers zijn te bezichtigen, maar de kamers en slaapkamers onder de trap zijn nog gesloten. Er is een café en een tweedehandsboekhandel. In de King's Room vindt je de bokskangoeroe Somerset en jouw papegaai Blue Boy. In de Brown Room zijn het prachtige houtsnijwerk van de eikenhouten panelen, slangen, leeuwen, griffioenen en vreemde gezichten te bewonderen. Er zijn sterke, Nederlandse invloeden, zoals Delftsblauwe tegels, de bouwstenen, de spiraalpilaren met laurierbladeren bij de ingang en de stenen guirlandes onder de ramen.

Schrijver: Joanan Rutgers
21 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)