Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een surrealistische amazone met vette pech

(voor Milena Pavlovic-Barili (1909 - 1945))

Jij bent geboren op 5 november 1909 in Pozarevac, Servië. Jouw Italiaanse vader was de componist/schrijver Bruno Barilli (1880 - 1952). Hij was bevriend met de schilder/beeldhouwer Eleuterio Riccardi, de schilder/karikaturist Amerigo Bartoli, de schilder/graficus Massimo Campigli en de schilder/schrijver Scipione, die in 1931 op zijn 29-ste door tuberculose overleed. Jouw Servische moeder Danica Pavlovic, die zang en piano aan het conservatorium in München studeerde, waar ze jouw vader ontmoette en verliefd op hem werd. Door jouw vader's naam en invloed had jij toegang tot de literaire salons en galeries. Jij vertoefde in de hoogste, intellectuele kringen en door jouw ouders en familie ontdekte jij de esthetiek, het dandyisme, de Münchense Afscheiding en eerdere kunststromingen.

Jij werd als een wonderkind beschouwd en op jouw 12-de ging jij naar een kunstacademie en van 1922 tot 1926 naar de Kunstacademie in Belgrado. Van 1926 tot 1928 studeerde jij kunst aan de Universiteit van München. Jouw leermeester was Franz von Stuck, die op 30 augustus 1928 in München overleed. Hij werd 65 jaar en hij is in het Waldfriedhof begraven. Jij correspondeerde met Franz. Jij werd ook door Giorgio de Chirico beïnvloed, die destijds ook bij Franz studeerde en in 1924 mede-oprichter van het tijdschrift 'La Révolution surréaliste' was, naast André Breton, Benjamin Péret en Pierre Naville. Jij was bevriend met de schilder Andrejevic Kun, die het wapen van de stad Belgrado ontwierp, en de expressionistische schilder Lazar Licenoski, een leerling van Milan Milovanovic, Ljubomir Ivanovic en Petar Dobrovic. Jij hield van mythen, fantasie, glamour en fascinerende emoties. Zo schilderde jij Hamlet, een gewonde Indiaan, Rudolph Valentino en andere acteurs en filmposters. Jij werd geïnspireerd door Aubrey Beardsley, Gustav Klimt, Max Klinger en Arnold Böcklin.

In 1928 had jij in Belgrado jouw eerste expositie. Jij was ook bevriend met de componist Gian Carlo Menotti, die door jou beïnvloed is. Zijn eerste opera was 'Amelia al ballo' uit 1937. Menotti heeft jou in zijn opera 'The Medium' uit 1946 vereeuwigd, als Madame Flora. Deze opera ontstond door een seance in St. Wolfgang im Salzkammergut, waar Menotti bij was. In 1930 probeerde jij in Stip, Veles en Tetovo tevergeefs een baan als tekenlerares te vinden, waarna jij Zuid-Servië (nu Noord-Macedonië) verliet. Tot het einde van de jaren 30 woonde jij in Spanje, Rome, Oslo en Londen. Je had contact met Frida Kahlo, Tamara de Lempicka, André Breton, Jean Cocteau en de kunstenaar Alberto Savinio, de jongere broer van Giorgio de Chorico, de man van de actrice Maria Morino en goed bevriend met Guillaume Apollinaire. Alberto en Maria kregen samen twee kids; Angelica en Ruggero. Jij exposeerde samen met Breton en Cocteau. Jij schilderde obsessief bijna dag en nacht en in 1938 illustreerde jij het boek 'Parigi' van jouw vader.

Vanaf augustus 1939 woonde jij in NYC, waar jij meer romantische schilderijen maakte, met prerafaëlitische kenmerken. Jij bewerkte de vormgeving van modetijdschriften en jij maakte portretten van de high society. In 1940 publiceerde jij jouw werk 'Hot Pink With Cool Gray' in 'Vogue' en jij publiceerde in 'Harper's Bazaar' en 'Town and Country', een speciaal blad voor de adel, die zich bedreigd voelde. Jij maakte ook jurken en mode-illustraties. Van 19 maart tot 9 april 1940 exposeerde jij in de galerie van Julien Levy, getrouwd met Joella Haweis, de dochter van de kunstenares/dichteres/actrice Mina Gertrude Löwi, met wie hij 3 zonen kreeg. Julien's galerie zat op 15 east 57th Street, waar hij van 1 tot 15 november 1938 de eerste solo-expositie van Frida Kahlo organiseerde. In Amerika trouwde jij met de luchtmachtpiloot/officier Thomas Astor Goslen. Jij portretteerde o.a. jouw vader, jouw man, Rosamund Frost en jezelf. Bijzonder vrolijk en innemend is de foto van jou en jouw zelfportret uit 1939, waarop jij de schilderijpose nabootst, met jouw sierlijke hand in spiegelbeeld.

In 1945 kreeg jij in New York een paardrij-ongeluk en jij bent op 6 maart 1945 in New York door een dwarslaesie overleden. Jij werd 35 jaar en de urn met jouw as is op 5 augustus 1949 in de Cimitero dei protestanti op de Via Caio Cestio 6 in Rome begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
29 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)