Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van favela naar J.C. Arena

Een favela is een stedelijk gebied met een lage levensstandaard, aangezien de bewoners van lage inkomens moeten zien te overleven. Officieel is een favela een gebied waar de huizen clandestien, lees: onwettig, dus illegaal zijn gebouwd. Grote favela's, Braziliaanse krottenwijken, zijn te vinden in miljoenensteden als Rio de Janeiro en São Paulo. Beroemde voetballers als Romário, Pelé en Ronaldo zijn afkomstig uit deze favela's.

Pas eind 19de eeuw, 1888 om precies te zijn, schafte Brazilië onder druk van de Engelsen de slavernij af. Van de ene dag op de andere werden slaven vrijgelaten, waarop vele van hen van de plantages naar de steden trokken. Hier was echter voor hen noch werk noch woning, waarop zij zich, illegaal in de meeste gevallen op de heuvels rond de steden vestigden. Zo ontstaan krottenwijken, alwaar zich later ook andere daklozen hebben gevestigd. Een voorbeeld van 'andere daklozen' waren bijvoorbeeld overbodige soldaten. Er wordt beweerd dat na de oorlog teruggekeerde soldaten vanaf zeker moment hun soldij niet meer kregen uitbetaald. Daarom gingen zij in geïmproviseerde huizen wonen, die zij tussen die van ex-slaven op een heuvel bij Rio de Janeiro bouwden. Zo'n gebied met aangepaste huizen werd destijds favela genoemd, naar de heuvel waarop zij tijdens de oorlog hadden gekampeerd. Favela's zijn in de 20ste eeuw enorm gegroeid door migratie van het platteland naar grote steden in de hoop een beter bestaan te kunnen opbouwen. Naast de drie eerder door mij genoemde Braziliaanse ex-wereldvoetballers, is ook de Ajacied Antony afkomstig uit zo'n met een lage levensstandaard gepaard gaande favela...! Antony Matheus dos Santos is een Braziliaan van 24 februari 2000. Deze uit Osasco afkomstige aanvaller is linksbenig. Inmiddels toont Antony zijn voetbaltalent op zowel de Nederlandse- als de internationale velden.

Zijn basis is inmiddels de Amsterdam Arena.

Overigens, waarschijnlijk onder andere namen, vind je favela's overal, dat wil zeggen bij vrijwel elke (hoofd)stad, maar zeker bij de hiervoor door mij genoemde. Als door een gebrek aan (betaalbare) huizen wonen in de betreffende stad op zich niet mogelijk is, schuift men op naar de randen van de stad of zelfs daarbuiten. Al zou het alleen maar zijn om afstanden tussen zowel werk als voorzieningen eenvoudiger te kunnen overbruggen.

>>><<<

Zeer talentvolle voetballers ontstijgen de favela's en verdienen vervolgens vele miljoenen...! Het contrast is enorm, maar 'favelianen' vinden samen met die talentvolle voetballers een ander geluk, veelal veel groter dan het vorige, want met pecunia leeft aangenamer.

... Tegelijkertijd is gedeelde smart, halve smart...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus
1 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: sport

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 844Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)