Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van deftige koninginnen tot speelse naaktmodellen

(voor Stanislaw Julian Ignacy Ostroróg (1863 - 1929))

Jij bent geboren op 12 september 1863 in Londen en jij was van Poolse, adellijke afkomst. Jouw vader was graaf Stanislaw Julian Ostrorog en jouw moeder was Teodozja Waleria Gwozdecka uit Litouwen. Jij was de oudste van vijf kinderen, o.a. jouw broer Julian Alfred Stanislaw (1865 - 1867) en Leon (1867 - 1932), die een islamitische geleerde, jurist en schrijver werd. Julian trouwde met Marie-Jeanne Lorando, met wie hij twee zonen kreeg, Jean en Stanislas. Leon had een houten herenhuis aan de Bosporus en hij was adviseur van de Ottomaanse regering. Na jouw geboorte gingen jullie naar Marseille. Van 1864 tot 1870 had jouw vader een fotostudio aan de Boulevard du Musée in Marseille. In 1866 waren jullie een tijd in Warschau en na het overlijden van Julian gingen jullie naar Parijs, waar Leon geboren is. Jij woonde een tijd bij jouw familie in Polen om Pools te leren. In 1871 begon jouw vader een fotostudio op 9bis, rue de Londres in Parijs en jij begon in 1871 een opleiding in Parijs. Als portretfotograaf kiekte jouw vader o.a. Gustave Eiffel, Victor Hugo, Louis Pasteur en de diplomaat/graaf Ferdinand de Lesseps.

Op jouw 18-de diende jij een korte tijd bij de Royal Artillery bij Woolwich. Vanaf 1884 had jouw vader een fotostudio in Conduit Street in Londen en later op 164 Regent Street. Jij ging twee jaar naar Parijs om de technieken van de fotografie en de portretfotografie bestuderen. Daarna was jij overbodig in de fotozaak van jouw vader en ging jij een jaar naar Mexico, waar jij hielp bij het aanleggen van een spoorlijn en het openen van een kolonie. De jaren daarna was jij met een camera en meetinstrumenten in Afrika, Natal en Zululand. Op 31 mei 1890 overleed jouw vader in Londen door aneurysma. Hij werd 53 of 54 jaar en hij is in de Brompton Cemetery begraven. Jij nam zijn fotostudio 'Walery Ltd.' in Londen over. Jij vond de zakelijke handelingen erg lastig en jij begon een partnerschap met de theaterfotograaf Alfred Ellis (1854 - 1930), met wie jij tot 1908 een nieuw pand in Baker Street betrok. Gerry Rafferty maakte een mooie song getiteld 'Baker Street'. Jij portretteerde societymensen en royalty's, net als jouw vader. Van 1890 tot 1894 werkte jij aan de ontwikkeling van de fotozwaartekunst om fotogravures te produceren. In 1892 fotografeerde jij Oscar Wilde met zijn golvende haar, een wandelstok en een chique bontjas.

Op 2 juni 1897 trouwde jij met Joyce Audrey Rede Fowke, geboren op 26 augustus 1877 op 24 Victoria Grove in South Kensington, Londen. Zij was de kleindochter van de ambtenaar/uitvinder Sir Henry Cole, die in 1843 de eerste, commercieel geproduceerde kerstkaart maakte. Jullie trouwden in de St. Peters Church aan Onslow gardens in South Kensington, die er nog steeds staat. Vanaf Victoria Grove konden jullie via Queens Gate Terrace en Queens Gate naar Onslow Gardens. Jullie kregen samen vier kinderen; Frank Roger (2 april 1898 - 5 april 1898), Stanislaus John (1898 - maart 1975), die met Bessie Rebecca Van Geuns trouwde, Joyce Audrey Hope (oktober 1899 - 1964) en Sally Isabella Joyce (11 februari 1909 - januari 1984), die met Leith Alexander Riddell trouwde.

Rond 1900 opende jij op eigen kosten een fotostudio op 9bis, rue de Londres in Parijs, waar jouw vader vroeger een studio had. Jij specialiseerde jezelf in het fotograferen van theatermensen en cabaretiers. Jij maakte ook kastkaarten/kabinetskaarten, waarbij dunne foto's op kaarten werden geplakt. In 1906 fotografeerde jij Mata Hari. Omdat de zaken in Parijs uitstekend verliepen, stopte je in 1908 met de handel in Londen. In de jaren 20 werd jij een kunstfotograaf en experimenteerde jij met (naakt)modellen, zonder op de interieurs en achtergronden te letten. Van 1900 tot 1929 maakte jij erotische fotokunst, waarvoor jij diverse pseudoniemen gebruikte; Laryew, Lucien Waléry, Stanislas Walery en Yrelaw.

Jij fotografeerde o.a.: Sarah Bernhardt, de schone schrijfster/gravin Frances Evelyn Maynard, die heel triest kijkt, koningin Victoria, Sir Lawrence Alma-Tadema met een lorgnet, Frederic Leighton, de schrijfster/schilderes/musicus/kunstmecenas Lady Caroline Blanche Elizabeth FitzRoy met een opengeslagen boek, de schrijfster Lady Millicent Fawcett, de actrice Mary Effie Wilton, de gastvrouw Millicent Fanny St Clair-Erskine met waaier, koning Edward VII, de dichter/toneelschrijver William Schwenck Gilbert, de schrijver/golfer Horatio Gordon Hutchinson, de sopraan Emma Albani, de actrice Ellen Terry, de actrice Fanny Mary Whitehead, de toneelschrijver Sir Arthur Wing Pinero, de violist/componist Pablo Sarasate, de schrijver/cartoonist George Du Maurier, de romanschrijver Sir Thomas Henry Hall Caine, de schrijver/uitgever Henry du Pré Labouchère, de karikaturist Harry Furniss, de actrice Reina met opgeslagen rok en sigaret, de actrice/zangeres/vliegenier Raymonde de Laroche (1882 - 1919), die neerstortte tijdens een testvlucht, de dichter/romancier Robert Williams Buchanan, de zangeres Adelina Patti, de componiste Dotie Davies in een schitterende jurk, de zangeres Christine Nilsson, die op haar 30-ste model stond voor het schilderij 'Pandora' (1873) van Alexandre Cabanel, de actrice Ada rehan, de operazangeres Helen Porter Mitchell, de actrice Maria Louisa Long, de schilder/fotograaf Henry Van der Weyde, de schrijfster Jeanette Jerome, de moeder van Winston Churchill, de zangeres Antoinette Sterling MacKinlay, de actrice/sopraan Marguerite Macintyre en koningin Mary.

Jij overleed op 22 februari 1929 in Parijs. Jij werd 65 jaar en jij bent in Parijs begraven. Joyce overleed op 10 juli 1930 in Londen. Zij werd 52 jaar en zij is wellicht in de Royal Borough of Kensington and Chelsea Cemetery, Hanwell op 31 Uxbridge Road begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
9 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)