Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Antivaxxers

In de roman 'Saturday' van Ian McEwan uit 2005 staat een arts voor een duivels dilemma, hoewel ook, nee zeker, deze arts weet dat naar aanleiding van de ernst van de verwondingen iemand voor gaat. In dit geval is dit de terrorist die zwaarder is toegetakeld dan zijn slachtoffer(s). Terecht staat dit heilige solidariteitsprincipe al jaren onder druk. Dit is heden ten dage ook alleszins het geval in de zorg, lees: de ziekenhuizen. In een goed geschreven, oprecht en subliem artikel in De Groene Amsterdammer van 11 november 2021 beschrijft Margreet Fogteloo hoe de solidariteit onder vuur ligt en of het misschien wel feit is dat antivaxxers de zorg gijzelen. De oplopende zorgkosten zijn verantwoordelijk voor Haagse hoofdbrekens. Preventie staat op het Binnenhof hoog op de agenda; niet dwingen, maar nudgen, ofwel duwen in de gezonde richting.

Het is te gek voor woorden dat in gebieden in ons kikkerlandje met een lage vaccinatiegraad negen van de tien, 9 van de 10 bedden door vaccinweigeraars worden bezet. De grens van de ic-capaciteit is zonder enige twijfel in zicht en het geduld in de samenleving met deze dwarsliggers raakt langzaam maar zeker op. Zij worden vanuit alle hoeken en gaten beschoten op sociale media, in huiskamers, cafés en vanuit zowel de lokale- als Haagse politiek.

Er wordt, TERECHT of ONTERECHT* gezegd dat ruim twee miljoen vaccinweigeraars de gezondheidszorg en de samenleving gijzelen.

Minister De Jonge van VWS heeft het decadent genoemd dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wél laten vaccineren. Als wij met z'n allen eerlijk zijn, kunnen wij corona slechts gezamenlijk oplossen met een beetje mildheid naar elkaar. De solidariteit die hiervoor echter nodig is, is de Nederlandse burger afgeleerd door Rutte's VVD. Jarenlang is door deze partij gehamerd op INDIVIDUELE in plaats van COLLECTIEVE verantwoordelijkheid. Nu ineens, door een virus dat ons notabene gijzelt, moet het roer weer om.

Volkomen begrijpelijk, maar tegelijkertijd zo slinks...!


*Doorhalen hetgeen NIET van toepassing is...!

Schrijver: Annejan Kuperus
12 november 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 200Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)