Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoogstaande zowel beeldhouw- als schilderkunst

De Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti leefde in de 20ste eeuw en wel van 1901 t/m 1966. Deze Zwitsers-Franse beeldhouwer en tekenaar beeldhouwde lopende of staande, maar in elk geval langgerekte figuren van brons met een ruw-geboetseerde huid. Al Giacometti's mannen reppen zich, dus haasten zich voort, terwijl zijn sculpturen van vrouwen, gedwongen of ongedwongen rustig afwachten. Als uitstekende leerling gedurende zijn schooljaren, voor een belangrijk deel tijdens de Eerste Wereldoorlog, die van 1914 t/m 1918 wereldwijd dus woedde, in zijn schoolgaande jaren van 1915 tot 1919, kreeg Giacometti de beschikking over een atelier om in zijn vrije tijd te kunnen werken aan zijn doek en/of doeken en arbeid te verrichten aangaande zijn sculpturen.

De Basiliek van San Marco is de kathedraal en de grootste kerk van Venetië alwaar Alberto Giacometti veel inspiratie opdeed om die in zowel Florence, Assisi als Rome in hoogstaande zowel beeldhouw- als schilderkunst om te zetten. Alberto Giacometti woonde en werkte in de Parijse kunstenaarswijk Montparnasse. Hoewel eenzaam, werkte deze sculptuurhouwer hier 's-ochtends aan zijn beelden om vervolgens 's-middags te tekenen en/of musea te bezoeken. In 1949 huwde Giacometti Annette Arm, waarna zijn productiefste periode met zijn vrouw, zowel als muze als model was aangebroken...!
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de uitvindingen van Willie Wortel, het genie uit de Donald Duck, niet meer paraat heb, maar die van voor 100% computergestuurde (openbaar)vervoermiddelen zoals bijvoorbeeld de trein, vind ik onzinnig en onverantwoord. Mede hierdoor besteed ik noch meer woorden noch meer energie aan deze werk-wegkapende automatisering...!

Schrijver: Annejan Kuperus
10 december 2021


Geplaatst in de categorie: kunst

4.5 met 2 stemmen 95Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)