Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Die duistere kou in jouw geest en in Bristol Channel

(voor Lynette Davies (1948 - 1993))

Jij bent geboren als Lynette Vaynor Davies op 18 oktober 1948 in Tonypandy, Glamorgan. Jouw vader was een douane- en accijnsbeambte. De homoseksuele schrijver Rhys Davies (1901 - 1973) is geboren op 6 Clydach Road in Blaenclydach, vlakbij Tonypandy. Je deelde dezelfde achternaam. Hij werkte een korte tijd in een graanhandelsmagazijn in Cardiff. Hij was bevriend met David Herbert en Frieda Lawrence. Vanaf 1946 woonde hij in Tring enkele jaren samen met de homoseksuele schrijver Fred Urquhart en vanaf 1955 woonde hij in Bloomsbury, waar hij door longkanker overleed en 76 jaar werd. Zijn jongere broer, de bibliothecaris/filantroop Arthur Lewis Davies was ook homoseksueel. Jij ging naar de kloosterschool voor meisjes Our Lady's Convent School in Plasnewydd, Cardiff, wat van de Rosminian Sisters of Providence was, opgericht in 1878 en gesloten in 1997.

Als jong meisje kreeg jij balletlessen. Als tiener studeerde jij aan de ArtsEd (Arts Educational Schools) op 14 Bath Road in Chiswick, Londen. Julie Andrews, Margaret Lockwood en Finola Hughes studeerden daar ook. De balletlerares Lady Beryl Elizabeth Grey (1927, Londen) was de directrice. Jouw drama-leraar was Maurice Harty. Je at Cox-appels en cheddar kaas in het park. Vervolgens studeerde je aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen, waar je in 1969 afstudeerde. Je ging in het repertoire van de Bristol Old Vic Theatre School meespelen, gevestigd in het Theatre Royal op King Street in Bristol. In 1972 werd jij lid van de Royal Shakespeare Company. In 1972 speelde jij in 'A Midsummer Night's Dream', met Roshan Seth (1942, Patna), met wie je naar India ging. Roshan was ook een schrijver en de uitgever van een kunst en literatuur magazine. In 1975 speelde jij in 'The Cocktail Party' van T.S. Eliot, wat je erg graag deed. In 1976 speelde jij Adela Orgreave in 'Clayhanger', gebaseerd op de eerste 3 romans van Enoch Arnold Bennett, over de Clayhanger familie. Enoch's tweede vrouw was de actrice Dorothy Cheston. Hun dochter was Virginia Mary (1929 - 2003). Enoch overleed in Chiltern Court door tyfus. Hij werd 63 jaar. In 1977-1978 kreeg jij enorm veel succes als Davinia Prince in de tv-serie 'The Foundation'.

In 1978 speelde jij in de tv-serie 'Will Shakespeare'. Jij speelde Elizabeth Wriothesley, gravin van Southampton, een minnares van William Shakespeare. William is de vader van haar oudste dochter Penelope en Lady Diana Spencer is een afstammeling van William Shakespeare. Met dank aan de Shakespeare-professor Hildegard Hammerschmidt-Hummel (1944, Berlijn). Tenminste als Hildegard niet verstrooid of getikt is. Jij woonde aan Greville Road in St. John's Wood, Londen. Jij rookte extra lange More cigaretten, rode, of Sobranies. Aan een vriend vanaf de ArtsEd tijd citeerde jij het gedicht 'Cynara' van Ernest Christopher Dowson, wat jouw vader vroeger aan jou citeerde. Roshan Seth speelde Pandit Nehru in 'Gandhi' van David Attenborough. In 1980 speelde jij in 'Whose Life Is It Anyway?' van Kim Grant en in 1981 in het grote succes 'Business of Murder' van Hugh Goldie. Jij was toen erg moe.

In de jaren 80 speelde jij veel in tv-films. In 1984 speelde jij Jenny Swanne in de dramaserie 'Miracles Take Longer'. In 1985 werd jij lid van de English Shakespeare Company en in 1987-1988 speelde jij met hen in 'The Wars of the Roses', ook in Nederland. In 1987 speelde jij in een aflevering van de misdaadserie 'Bergerac'. In 1988 speelde jij Fiona in 'The Watch House', naar een horrorroman van Robert Westall. In Amerika stortte jij in en jouw eerste man heeft jou naar Engeland teruggebracht, waar je in een ziekenhuis herstelde, waarna je naar Toronto ging om daar met jouw tweede man, de decorontwerper José Furtado, te leven. In Toronto werkte jij op het podium, voor de televisie en voor de radio. In 1992 speelde jij in de tv-dramaserie 'Street Legal'. Jij speelde de hoofdrol in de BBC-serie 'The Lifeboat', in 1993 gefilmd in Pembrokeshire, Wales. Tijdens de opnamen werd jij weer ziek en werd jij in Cardiff behandeld. Jij woonde het laatst op 31a Mortimer Road in Cardiff, een zijstraat van Cathedral Road, in een rijtjeshuis nabij Pontcanna Fields.

De Cathedral Road leidt naar de rooms-katholieke Metropolitan Cathedral Church of St. David aan Charles Street in het centrum van Cardiff. Het ligt nabij Cardiff Castle. Aartsbisschop George Stack zetelt daar. Mogelijk ben jij in die kathedraal geweest. Alleen al voor wat troost aangaande jouw ontreddering, overspannenheid en zware depressie. Shirley Bassey is in Tiger Bay, Cardiff, geboren en Roald Dahl en Charlotte Church zijn in Llandaff, Cardiff, geboren. In december 1992 begon jouw laatste rol als Nerys Jones in de dramafilm 'The Christmas Stallion' van Peter Edwards, gefilmd in Wales. Op 1 december 1993 pleegde jij zelfdoding door jezelf in het Bristol Channel te verdrinken. Jouw ontzielde lichaam is begin december 1993 op Lavernock Point, bij Pernath, South Glamorgan, gevonden. Daar staan zeer sterke stromingen en het is te bereiken via het klifpad van Penarth. Penarth heeft een stijlvol gerenoveerde pier en de schrijver/dichter Eric Linklater is er geboren. Op het strand werd ook jouw bontjas en jouw tas met boodschappen gevonden. Ergens op een bord staat: 'Pas op voor stenen die van de klif vallen. Pas op dat je niet gegrepen wordt door het hoogwater.'. Indien het donker was, dan zag je mogelijk nog het licht van het Monkstone Lighthouse, al werd zijn ijzeren structuur uit 1839 in 1993 vervangen.

Jij werd 45 jaar en jij bent in de Vale of Glamorgan begraven. Dat kan overal zijn. Bijvoorbeeld op het kerkhof van de St Augustine's Church in Penarth. Die kerk uit 1866 is bekostigd door barones Harriet Windsor-Clive. Of beter nog, in de Metropolitan Cathedral Church of St. David. Misschien was het de Cathays Cemetery, de op 2 na grootste begraafplaats van Engeland, of de Western Cemetery op 489 Cowbridge Road West in Cardiff. Op 13 december 1993 stond jouw overlijdensbericht in 'The Independant'. Jouw nagelaten landgoed was 251.073 pond waard. Jij leed aan een psychiatrische ziekte en jij was vreselijk moedeloos. Begin 1994 was er een herdenkingsbijeenkomst van familie, vrienden en collega's in het London Welsh Centre aan Gray's Inn Road in Camden. Sommigen droegen een gedicht voor en jouw vriend uit de dramaschooltijd sprak over de Cox-appels en de cheddar kaas in het park. Een Welsh jongenskoor zong traditionele, Welshe hymnen. Die vriend kreeg van jouw broer jouw kat Bizet, die 5 maanden op Stansted Airport vertoefde. Hij was grijs met donkere strepen en hij deed de meest elegante sprongen, als een gepassioneerde flamenco-danser.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
14 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)