Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In neo-psychedelische sferen weggetold

(voor Shizuka Miura (7 maart ? - 2010))

Jij leerde de kunst van het poppenmaken van de meester-poppenmaker Katan Amano, die op 1 november 1990 om 11 uur door een motorongeluk overleed. Hij werd in 1953 in Setagaya Ward, Tokyo, geboren en hij was een medewerker/staflid van de Pygmalion Doll Studio. In 1974 ging hij naar de Joshibi University of Art and Design in Sagamihara. Hij had solo-poppenexposities in o.a de Sarazensha Gallery, Kichijoji Parco, Shibuya, Kunitachi City en het Metropolitan Art Museum in Tokyo. Hij was geïnspireerd door de dadaïst/surrealist Hans Bellmer (1902 - 1975), die levensgrote, puberale vrouwenpoppen met kogelgewrichten maakte. Hans verzette zich hiermee tegen het fascisme. Hij was geïnspireerd door de brieven van de kunstenaar/toneelschrijver/dichter Oscar Kokostsjka, 'Der Fetisch' uit 1925. In 1935 overleed zijn vrouw Margarete door tuberculose. In 1954 werd de schrijfster/kunstenares Unica Zürn zijn metgezel tot 19 oktober 1970, toen zij zelfdoding pleegde door uit een raam te springen. Zij leed aan schizofrenie met overlappingen naar manische depressie en psychotische toestanden. Zij werd 54 jaar.

Jij maakte spookachtige, etherische poppen. Jij begon jouw gedichten op muziek te zetten en eerst trad jij alleen op. In 1992 begon jij met jouw composities in gehuurde zalen op te treden en al gauw met de leadgitarist Maki Miura, de drummer Jun Kosugi en de bassist Tomoya Hirata, die na de release van 'Heavenly Persona' werd vervangen voor Tetsuya Mugishima. De band Shizuka was opgericht. De muziekstijl bevat elementen van psychedelische muziek, volksmuziek, noiserock en acid rock. Jij zong traag, beklijvend en trillend, wat een verdrietige, gotische sfeer weergaf. Maki was eerder lid van de rockbands Fushitsusha en Les Rallizes Dénudés, jouw favoriete band. Op 22 november 1994 verscheen jullie debuutalbum 'Heavenly Persona' bij P.S.F. Records, in 1984 in Tokyo opgericht door de experimentele Hideo Ikeezumi (1949 - 2017), die ook de winkel Modern Music had. Het album is opgedragen aan Katan Amano. Ichirou Nagahara speelde piano en Takeharu Hayakawa cello. Jij was getrouwd met Maki Miura en eind jaren 80 kregen jullie een kind. Rond die tijd leed jij aan maagkanker.

Samen met de band deed jij vele live-shows in Japan, twee tournees in Amerika en een festival in Schotland. Het was vooral jouw band. Jij was nogal timide op het podium, maar in wezen een sterke persoonlijkheid, die wist wat zij wilde. Vanwege de gezondheidsproblemen en het geldgebrek bleven jullie in Japan. Jouw poppen zaten overal in jullie appartement. In 1995 verscheen het album 'Live Shizuka' bij het platenlabel Persona Non Grata in New York. Amano Onkyo deed de opnametechniek. In 1995 deed jij ook mee met het album 'Tokyo Flashback 4' van diverse artiesten. Jij deed het zesde lied 'A Song for the World Left Behind', waarbij jij teksten uit het Japanse, epische gedicht 'Hotsuma Tsutae' gebruikte, in 1775 door Waniko Yasutoshi gehanteerd en in 1993 door Yoshinosuke Matsumoto van de ondergang gered. Het is in yamato-kotoba geschreven, een oud-Japanse taal van voor het contact met China. Op 17 en 18 juni 1995 deden Maki en jij een live-concert in de Art Gallery Hasegawa in Tokyo, samen met Les Rallizes Dénudés. Daar zijn video-opnamen van verschenen, genaamd 'Alkaloid Serenade'. In 1995 deden jullie drie live-optredens; in de Tokyo-wijken Koenji en Shibuya en in Osaka. In Shibuya is het mooie Yoyogipark en het Yoyogi Nationaal Gymnasium, vloeiend ontworpen door Kenzo Tange.

Na deze live-shows verlieten Tetsuya en Jun de band. In 1996 verscheen in Engeland jouw nummer 'Bloodstained Blossom' op het compilatie-album 'Tokyo Invasion!: Cosmic Kurushi Monsters' en in 1997 verscheen in Amerika jouw nummer 'Kimi no Sora' op het compilatie-album 'Land of the Rising Noise'. Op de hoes staat een door jou gemaakte pop. Jij was lid van de gothic poppenclub Glamourous Area. Andrea Moed noemde jouw poppen 'ziek-kijkende poppen', maar zij noemde jou ook een 'goth koningin met heftige oogschaduw'. In 2000 werd de band met Tetsuya en Jun herenigd. In 2000 verscheen het live-album 'Tokyo Underground 20, jul '95', in 1995 in een nachtclub in Tokyo opgenomen en met 40 minuten speeltijd. Het verscheen bij Last Invisible Dog in Amerika. Op 25 april 2002 deden jullie een optreden in de Stirling Tolbooth uit 1705 aan de Broad Street in Stirling. De revolutionairen John Baird en Andrew Hardie werden op 8 september 1820 bij Stirling Tolbooth opgehangen en onthoofd. John werd 30 jaar en Andrew waarschijnlijk ook zoiets. Jij werd vergeleken met Christa Päffgen, die de artiestennaam Nico gebruikte. In 2008 verscheen het live-album 'Traditional Aesthetics' bij Namba Bears in Japan. Dit is een optreden uit september 1995. Het zijn elegieën, klagend en melodieus gezongen.

Jij was bijzonder mysterieus en behoorlijk afgesloten. Het is al een wonder, dat jij op een podium durfde op te treden en dan nog wel zo intiem en kwetsbaar. Aan vrolijk zingende, oppervlakkige gansjes hebben we er genoeg in de wereld, maar jij had het lef om jouw diep getormenteerde ziel bloot te leggen, rauw en zonder poespas. Jij zong langzaam, monotoon, klagend, onvolmaakt, melodieus, emotioneel, ijl, depressief, stoned en verdrietig. Jouw balladen zijn van een pijnlijke schoonheid. Je leek op jouw buitenaardse, sprookjesachtige poppen. Iets of iemand heeft de positieve vlam in jou gedoofd. Je werd de personificatie van neerslachtigheid en moedeloosheid. Volgens mij wordt jij op een foto door Michael Jackson omhelst, wat achteraf gezien een extra reden voor depressie kan zijn geweest. Op 31 januari 2010 pleegde jij zelfdoding in Japan. Ik schat dat jij ongeveer 45 jaar werd. Op 25 april 2010 was er ter ere van jou een concert op ShowBoat en verscheen de DVD 'Endless Dream'. In juni 2021 verscheen het live-album 'Paradise of Delusion' bij het Franse label An'archives, live opgenomen in 2001. Op You Tube staat 'Shizuka live at UFO Club 2001/05/2', een concert van ruim een uur.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 97Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)