Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door ontrouw vergiftigd

(voor Joan Dowling (1928 - 1954))

Jij bent geboren op 6 januari 1928 in Chertsey, Surrey. Jouw moeder was Vera Dowling en jij hebt jouw vader nooit gekend. Volgens jouw neef John Strickland ben jij in het huis 'Carlyle' geboren, één van de bungalows met torentjes aan de Laindon High Road North. Van 666 tot 1537 stond de benedictijnse Chertsey Abbey in Chertsey, gesticht door de latere bisschop van Londen en heilige Earconwald. Jij bent opgevoed door jouw overgrootmoeder Elizabeth Dowling, in Uxbridge, Hillingdon, Groot-Londen. Jij was verzot op acteren en jij speelde in kleine toneelstukken en pantomines, zonder dat jij daarvoor een opleiding had genoten. Op jouw 14-de kreeg jij via een acteerbureau jouw eerste, officiële rol in een kleine productie. De acteur/regisseur Anthony John Hawtrey gaf jou de rol van Norma Smith in het toneelstuk 'No Room at the Inn' van de actrice/toneelschrijfster Joan Temple, over geëvacueerde kinderen in de Tweede Wereldoorlog. De première was in juli 1945 in het Embassy Theatre op 64 Eton Avenue in Londen. Vanaf 3 mei 1946 werd het in het Winter Garden Theatre aan Drury Lane opgevoerd. De impresario was Jack Hylton en er volgden 427 uitvoeringen tot en met 24 mei 1947.

In 1948 verscheen de filmversie van 'No Room at the Inn' en speelde jij Norma Bates. Het scenario was van de sublieme dichter Dylan Thomas en de producent Ivan Foxwell. Er waren diverse veranderingen aangebracht, zoals jouw nieuwe achternaam. Virginia Graham van 'The Spectator' vond dat jij jouw rol 'bewonderenswaardig' speelde. Virginia was de dochter van de dichter/humorist Harry Graham en Dorothy Villiers. Zij was een Christian Scientist en zij correspondeerde levenslang met haar vriendin, de schrijfster/zangeres/actrice Joyce Irene Grenfell. Jij speelde naast Freda Jackson, Ann Stephens en Joy Shelton. Op jouw 17-de tekende jij jouw eerste filmcontract bij Associated British Pictures. In 1947 speelde jij de tomboy Clarry in de kinderthriller 'Hue and Cry', met Henry James Fowler, geboren op 10 december 1926 in Lambeth, Londen. In 1948 speelde jij ook in de film 'Bond Street', naast Joan Mildred Summerfield, Kathleen Harrison en Hazel Court. In 1949 speelde jij in 4 films; de komedie 'A Man's Affair', met Isabella Charlotta Diana Decker, de misdaadfilm 'For Them That Trespass', met Patricia Ruth Plunkett, de anthologiefilm 'Train of Events', met Susan Shaw (geboren als Patsy Sloots), die op haar 49-ste door levercirrose overleed, en de oorlogsfilm 'Landfall'.

In 1950 speelde jij in de misdaadfilm 'Murder Without Crime', met Patricia Plunkett en de biseksuele Dennistoun Price, die tot 1950 met de actrice Joan Schofield was getrouwd, met wie hij twee dochters kreeg. In april 1954 probeerde hij in een Londens pension door vergassing zelfdoding te plegen. Hij overleed op zijn 58-ste door hartfalen. In 1951 speelde jij in de misdaadfilm 'Pool of London', met Bonar Sullivan, die vanaf 1954 met Susan Shaw was getrouwd. Op 4 maart 1954 werd hun zoon, de acteur Mark Colleano, geboren. Bonar overleed op 17 augustus 1958 in Birkenhead door de crash van zijn Jaguar XK140. Hij werd 34 jaar. Daarna verzonk Susan in alcoholisme en is Mark bij zijn oma opgegroeid. In 1951 speelde jij ook in de biografische dramafilm 'The Magic Box', over het leven van de filmcamera-ontwerper William Friese-Greene. Op 15 september 1951 trouwde jij met Henry Fowler.

In 1952 speelde jij in de romantische dramafilm '24 Hours of a Woman's Life', met Dorothy Bolton (1930, wenen), Yvonne Furneaux (1928, Roubaix) en Elisabeth Yvonne Scatcherd. Jouw laatste film was 'Women of Twiligt' uit 1952 van Gordon Parry. De film werd in de Gate Studios in Borehamwood gemaakt en was in juni 1952 klaar. Het filmverhaal is van de toneelschrijfster Sylvia Rayman (1923 - 1986), die toen als een serveerster in een cafetaria aan Finchley Road in Londen werkte. Jij speelde als Rosie Gordon naast Freda Jackson, Rene Ray, Vida Hope, Betty Henderson en Irene Lilian Creese, gravin van Midleton. De film werd vanaf 23 januari 1953 getoond. Op 31 maart 1954 pleegde jij zelfdoding door gasvergiftiging in de kitchenette van jouw huis aan Farmer Street in Kensington. Londen. Jij werd 26 jaar en jij bent in het Golders Green Crematorium gecremeerd. Jij had een gebroken hart, omdat Henry in het voorjaar van 1954 vreemd ging. Jullie gingen uit elkaar en Henry ging bij een vriend wonen. Voor jouw zelfdoding danste jij nog in een nachtclub nabij Piccadilly Circus en leek jij opgewonden en vrolijk.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
27 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)