Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

En weer die obsessie met één levensweg

(voor Allyn King (1899 - 1930))

Jij bent geboren op 1 februari 1899 in North Carolina. Jouw ouders waren Allen S. King en Phoebe Whitaker. In 1900 woonden jullie in Winston (nu Winston-Salem), waar de tabaksindustrie volop bloeide, zoals de Camel-sigaretten van de R.J. Reynolds Tobacco Compagny, die ik ooit in een vorig leven spekte. Richard Jozua Reynolds (1850 - 1918) was getrouwd met Katharine Smith. Hun 4 kinderen waren Richard Joshua, Mary Katharine, Nancy Susan en Zachary, een fanatieke vliegenier. Zachary pleegde op 6 juli 1932 in het Reynolda House in Winston-Salem zelfdoding door zich met een Mauser .32 kaliber pistool in zijn rechter slaap te schieten. Op dat moment waren alleen zijn vriend Albert Walker en zijn vriendin, de actrice Blanch Jurka, nog in het huis aanwezig. De rest van de feestgangers was huiswaarts gekeerd. Gek genoeg werd er geconcludeerd dat het moord was geweest en werd Zachary's vrouw, de Joodse actrice/zangeres Elizabeth Lloyd (Libby) Holzman, als belangrijkste verdachte aangewezen. Libby was biseksueel en zij had o.a. liefdesrelaties met Jeanne Eagles, Tallulah Bankhead, Josephine Baker en de alcoholistische, Joodse schrijfster Jane Sydney Auer gehad. Jane trouwde in 1938 met de schrijver Paul Bowles, die in 1949 'The Sheltering Sky' schreef, in 1990 zo schoon verfilmd door Bernardo Bertolucci, met de hoogstbegaafde schoonheid Debra Lynn Winger in de hoofdrol.

Zachary was begin 1930 gescheiden van Anne Ludlow Cannon, die op 23 augustus 1930 hun dochter Anne Cannon Forsyth baarde. Zachary en Libby waren op 29 november 1930 met elkaar getrouwd. Hij wilde dat zij met haar acteercarrière stopte en hij vloog haar overal achterna. Hij dreigde veelvuldig met zelfdoding en hij noemde zelfs een oude, geladen Mauser. Zachary werd 20 jaar en op 10 januari 1933 beviel Libby van Christopher Smith Reynolds. Katharine Smith overleed op haar 44-ste door een embolie. De journalist Milt Machlin wist te bewijzen, dat Zachary zelfdoding had gepleegd en dat Libby het slachtoffer was van antisemitisme door de overheden. Milt was in Parijs, toen hij aan de Sorbonne studeerde, de kamergenoot van de legendarische, Ierse dichter Brendan Behan. Op 18 juni 1971 pleegde Libby in Stamford zelfdoding door koolmonoxidevergiftiging in haar Rolls Royce. Zij was diep depressief en zij had al meerdere pogingen tot zelfdoding ondernomen. Libby werd 67 jaar.

Jouw vader was in Winston-Salem een student geneeskunde, die later een medische praktijk in Morgan City wilde beginnen. Op 19 mei 1909 werd jouw vader in zijn kantoor in Morgan City door de 16-jarige Leroy Oliver doodgeschoten. Leroy zei, dat jouw vader zijn zus seksueel had misbruikt. Jouw moeder, jouw zus Phoebe en jij waren toen bij familie in North Carolina. Enkele maanden na de moord op jouw vader verhuisden jullie naar New Haven in Connecticut. Op jouw 15-de was jij een zingende komiek in vaudeville in het Proctor's Twenty-Third Street Theatre in New York. Jouw muziekleraar was Eddie Wittstein, die tevens jouw carrière lanceerde, wat hij ook bij de operasopraan Rosa Ponzillo en de actrice Diana Allen deed. Op jouw 16-de was jij komiek/danseres met de Top-O-The-Clock Review van Ziegfeld. In september 1916 verving jij Justine Olive Johnstone bij de revues van Florenz Ziegfeld. Jij speelde er 5 seizoenen tot jou debuut als Alice Bonner in de succesvolle komedie 'Ladies' Night' van Avery Hopwood in het Eltinge Theatre op 42nd Street. Er waren 360 uitvoeringen. In 1924 speelde jij Louise Endicott in de muzikale komedie 'Moonlight' in het Longacre Theatre. Er waren 174 uitvoeringen. In 1925 ging jij op tournee met het toneelstuk 'Seduction', met dansende haremvrouwen. Jij speelde ook in de Broadway-stukken 'Sun Flowers' (1923), 'Florida Girl' (1925) en '90 Horsepower' (1926).

Jij had een liefdesrelatie met de rijke brouwer Carl Wiedemann uit Newport, Kentucky, de eigenaar van het renpaard In Memoriam. Deze relatie eindigde, toen jij weigerde jouw carrière op te geven, wat nu bijna niet meer voor te stellen is, dat mannen zoiets van vrouwen durven te eisen, maar wat vast en zeker nog her en der op deze aardbol gebeurt.

In 1923 speelde jij Charlotte Musgrove in de actie/dramafilm 'The Fighting Blade' van John Stuart Robertson, getrouwd met de actrice Josephine Shaw (Lovett). Je speelde naast Dorothy Mackaill en het was jouw enige filmrol. In jouw theatercontract stond, dat jij ontslagen werd, wanneer jij 5 kilo zou aankomen. Hierdoor nam jij afslankpillen, schildklierpillen en diëten. In 1927 was jij zo mager geworden, dat jij bijna overleed door jouw hongerdieet en afslankpillen. Jij werd naar een sanatorium in South Norwalk werd gebracht. Jij leed ook aan bloedarmoede. Na bijna twee jaar in het sanatorium werd jij ontslagen en ging jij bij jouw tante in NYC wonen, in een appartement op 116 Waverly Place, vijf hoog. Jij studeerde muziek en jij hoopte naar Broadway terug te keren en bij de radio te kunnen werken. Jij werd ernstig depressief, toen jij zwaarder werd. Jij was ongelukkig over jouw mislukte carrière en jouw gewichtstoename. Op 29 maart 1930 sprong jij uit een raam van het appartement van jouw tante en viel jij op een binnenplaats te pletter. Jij had gebroken ledematen en een gebroken schedel. De artsen waren hoopvol over het herstel, maar op 31 maart 1930 overleed jij door de verwondingen. Jij werd 31 jaar en de begrafenisdienst op 2 april 1930 was in de Frank E. Campbell Funeral Church aan Madison Avenue en 81th Street.

Jij bent in de Mount Hope Cemetery in Hastings-on-Hudson (nu de Westchester Hills Cemetery) begraven, met jouw moeder, zus Phoebe, goede vrienden en familie daarbij. De Joodse actrice/komiek/zangeres Judith Tuvim (Judy Holliday) is daar ook begraven. Zij overleed op haar 43-ste door keelkanker. Zij was gescheiden van de klarinettist David Oppenheim. hun zoon was de filmeditor Jonathan, die o.a. de documentaires 'Streetwise' en 'Out of the Shadow' maakte. 'Streetwise' gaat over dakloze jongeren in Seattle en 'Out of the Shadow' gaat over de moeder Mildred Smiley (1941 - 2017), die in de film al 20 jaar tegen schizofrenie vecht. Haar dochter Susan Smiley maakte de film. Het gaat ook over Susan en haar zus Tina, die als risicokinderen chronische tegenspoed doorstaan. Tina schreef 'Saving Millie' (2006), over het overleven van de schizofrenie van de moeder. Susan is Ed. M. van Harvard University en zij is de eigenares van het Optimum Brain Neurofeedback Center op 9730 Wilshire Boulevard in Beverly Hills. Zij is een expert in neurofeedbacktrainingen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
31 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)