Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onhoudbaar harteleed

(voor Francine Mussey (1897 - 1933))

Jij bent geboren als Marcelle Frombolt op 6 oktober 1897 in het 18de arrondissement van Parijs, Butte-Montmartre, met de Sacré Coeur basiliek uit 1875, ontworpen door Paul Abadie, en met de Saint-Denys de la Chapelle uit 1204, waar Jeanne d'Arc in 1429 een nacht in de kapel heeft gebeden. In 1920 debuteerde jij in de zwijgende, zwart-wit-film 'L'épave' van Lucien Lehmann. Jij trouwde met de professionele roeier Jean-Pierre Stock, geboren op 5 april 1900 in Parijs en overleden op 2 oktober 1950 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, in 1567 door de ontdekkingsreiziger/militair Diego de Rosada gesticht. In het Parque del Este kun je krokodillen bewonderen. Dit park is door de landschapsarchitect/kunstenaar Roberto Burle Marx ontworpen. De schrijver Henri Antonie Charrière, die in 1969 de bestseller 'Papillon' schreef en publiceerde, woonde in Caracas. De dichteres en professor aan de Universidad Central de Venezuela Hanni Ossott (1946 - 2002) is in Caracas geboren. Zij was 3 jaar, toen haar moeder overleed, wat haar levenslang traumatiseerde. Haar echtgenoten waren de psychiater Alejandro Olero en de schrijver Manuel Cabal. Op 31 december 2002 pleegde zij mogelijk zelfdoding en werd zij 56 jaar. Hier volgt een gedicht van haar:

Alleen een lichaam
(voor Nena Palacios)

Daar gaat de urn, hoewel ik geen tranen heb, alleen kusjes en een vuist, opgeheven, voor het mysterie, de woede, voor het geheugen van dans, van vreugde, van waanzin, Oh liefde, u bent gedempt, als er een hemel was, ik zou blij zijn, maar hemel is een woord, een kleur, een paar wolken en je bent er niet. We zijn slechts een lichaam, een beetje vlees, ogen en dit oneindige vermogen om te voelen, de vrede van de Heer en van de Nacht, bespaar ons dit verdriet niet, wat zou ik graag naakt met je dansen, naar Chopin's Preludes en springen om dit leven te behagen! Ach, waanzin en dood, hoe beschaamd je bent, hoe grotesk.

In 1921 speelde jij als Eugénie de Choiseul in 'Un Drame sous Napoléon', naar de roman 'Oncle Bernac' van Arthur Conan Doyle, met Émile Drain als Napoléon. In 1923 speelde jij in 6 films, o.a. als Claudia de hoofdrol in het komische familiedrama 'Cláudia', als Regina de hoofdrol in het komische drama 'Lucros... Ilícitos en in 'La Gosseline', met Geneviève Juttet (1916 - 2015). In 1924 speelde jij in 3 films, o.a. in 'Le stigmate', met Josseline Gaël, die in de Tweede Wereldoorlog een affaire met de gangster Antonin Saunier had. Antonin werkte voor de Gestapo in Lyon en hij werd ter dood veroordeeld en in 1946 vermoord. Josseline verscheen daarna nooit meer in een film. In 1924 won jouw man Jen-Pierre samen met Marc Detton de zilveren medaille op de Olympische Zomerspelen in Parijs.

In 1925 speelde jij o.a. in 'Der Mann im Sattel', met Emma Henriette Floquet in de hoofdrol. In 1926 speelde jij in 3 films, o.a. in het drama 'Le berceau de dieu', met Léon Mathot in de hoofdrol en met o.a. Stacia Napierkowska, die ook een danseres was. De kunstschilder Francis Picabia werd door haar geïnspireerd. En met Kathleen Willoughby Baldrey en Franceline Berthe Léontine Delia Benoit. En je speelde in 'Lady Harrington', met Jane Joséphine Anna Françoise Wittig in de hoofdrol, die op 3 januari 1928 in Parijs zelfdoding pleegde door vergassing en 34 jaar werd.

In 1927 speelde jij in 4 films, o.a. in 'Napoléon vu par Abel Gance', met Albert Dieudonné als Napoléon en met Blanche Moulin, Suzanne Bianchetti en Suzanne Georgette Charpentier. De film duurt 5 en een half uur. In 'Casaque blanche... Toque noire' speelde je de hoofdrol. Je speelde in 'Die Frau die nicht nein sagen kann', met Mathilde Benz in de hoofdrol, die ook een bekende zangeres was. Zij zong o.a. 'Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt', met name door Marlene Dietrich in 'Der Blaue Engel' beroemd geworden, Mathilde zong ook 'Ein bisschen Liebe für mich', 'Eine kleine Sehnsucht' en 'Wovon soll der Schornstein rauchen', alledrie op You Tube. In 1931 speelde je in 'La ronde des heures' en in 1932 tenslotte in 'La foule horde' en als Odette in de komedie 'L'âne de Buridan', met Simone Isabelle Marchand, Emma Henriette Floquet en Olga Mischkin.

Begin 1932 verloren Jean-Pierre en jij een kind. Op 23 maart 1933 pleegde jij zelfdoding op het Île-de-France door gif in te nemen. Met een ondraaglijke pijn in jouw hart heb jij de gifbeker geledigd. Jij werd 35 jaar en jij bent gecremeerd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
11 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)