Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Cyberpesten als levensgevaarlijke trigger

(voor Choi Jin-sil (1968 - 2008))

Jij bent geboren op 24 december 1968 in Seoul, Zuid-Korea. Jouw ouders waren Choi Guk-Hyeon en Jeong Ok-Suk. Jouw broer was Choi Jin-young, geboren op 17 november 1970 in Seoul. Hij was een acteur en zanger. Jullie ouders zijn in 1985 gescheiden. Jouw moeder werkte in een pojangmacha, een kleine voedselkraam. Jij at sujebi (knoedelsoep) en jij droomde van het sterrendom om uit de armoede te komen. Zelfs toen jij als model en actrice rijk werd, bleef jij zuinig doen. Jij ging naar de Seonil Girls' High School, waar jij in 1987 afstudeerde. Jij begon als reclamefilmmodel en jij werd beroemd door een reclamecampagne voor Samsung Electronics. In 1988 begon jij als tv-actrice in het historische drama '500 Years of Joseon' en in 1990 speelde jij in 4 films, o.a. in het oorlogsdrama 'North Korean Partisan in South Korea', als Oh Mi-jong in de romantische komedie 'My Love, My Bride', waarvoor jij de beste nieuwe actrice van de Grand Bell Awards won, met Park Joong-hoon (1966, Seoul) en Kim Bo-yeon (1956, Seoul), en de hoofdrol in het drama 'Ghok-Ji-Dden'. In 1991 speelde jij als Susanne de hoofdrol in het drama 'Arirang van Susanne Brink', met Malin Berghagen (1966, Stockholm), en de hoofdrol in 'Itjan-hayo bimiliyeyo'.

In 1992 speelde jij in het komische drama 'Meneer Mama' en in 1994 o.a. in de komedie 'Manula jugigi'. In 1994 werd jouw ex-manager Bae Byeong-su door zijn roadmanager/chauffeur vermoord. Jij werd opgeroepen als getuige en er waren geruchten, waarin jouw betrokkenheid werd beweerd en jij werd belasterd. In dat jaar werd jij bijna ontvoerd. In 1995 kreeg jij een verkeersongeluk en werd jij gestalkt. In 1995 speelde jij o.a. de hoofdrol in de romantische film 'Nuga naleul michige haneunga' en in 1996 de hoofdrol in het drama 'Goseuteu mamma'. In 1996 speelde jij in 5 films, o.a. in de tv-serie 'Star of my Heart', in het drama 'Holiday in Seoul', met Hee-kyung Jin (1968, Chollabuk-do), als Ji-hyun de hoofdrol in de komedie 'Beibi Seil' en als Jung-In in het romantische drama 'Pyeon Ji'. In 1998 werd jij opnieuw bijna ontvoerd. In 1999 speelde jij de hoofdrol in het drama 'Mayonaise' en in 2000 speelde jij de hoofdrol in 'De Legende van Gingko', met Yunjin Kim (1973, Seoul) en Mi-sook Lee (1960, Seoul) en Da-bin Jeong (Jung Hye-sun), die op 10 februari 2007 in Seoul zelfdoding pleegde door verhanging in de badkamer van haar vriend. Zij was depressief en zij werd 26 jaar.

In 2000 trouwde jij met de beroeps honkballer Cho Sung-min, geboren op 5 april 1973 in Dagok-dong, Seoul. Hij speelde bij de Yomiuri Giants in Tokyo en de Hanwha Eagles in Daejon. In 2001 werd jullie zoon Hwan-hee geboren en in 2003 jullie dochter Jun-hee. Jullie beschuldigden elkaar van ontrouw en hij sloeg jou, waarvoor hij werd gearresteerd. Cho was jou inderdaad ontrouw en hij gebruikte geweld en laster tegen jou. Hij zei, dat jij hem ook hebt aangevallen. In augustus 2004 heb jij jouw gekneusde en gezwollen gezicht in het openbaar getoond en werd het huiselijk geweld zichtbaar. Cho en jij zijn in 2004 gescheiden. Jij kreeg de voogdij over de kinderen en de geldschulden, die Cho bij jouw moeder en broer had, werden kwijtgescholden. Diverse aanklachten tegen Cho werden geschrapt. In 2005 speelde jij in 24 afleveringen van de tv-serie 'Jang-mit-bit In-saeng' en in 2008 in 16 afleveringen van de tv-serie 'Nae saeng-ae ma-ji-mak seu-kaen-deul'. Rond 22 augustus 2008 pleegde de acteur Ahn Jae-hwam zelfdoding door koolmonoxidevergiftiging in zijn auto. Dit deed hij vanwege zijn oplopende schulden en hij werd 36 jaar. Jij was bevriend met zijn vrouw, de komiek/actrice/tv-presentatrice Jeong Sun-Hee (1972). Jij zou veel geld aan hem geleend hebben, maar dat was een leugen en de politie arresteerde de verspreider van dit gerucht.

Op internet gingen de geruchten over jouw betrokkenheid bij Ahn's zelfdoding gewoon door en kreeg jij de schuld van zijn zelfdoding, wat volkomen onwaar was. Jij ging gebukt onder deze kwaadaardige leugens en jij raakte in de stress. Op een transformatorhuisje staat vaak niet voor niks 'Hoge spanning - levensgevaarlijk'. Verder werd jouw positie als alleenstaande, werkende, gescheiden moeder door de diep conservatieve samenleving niet geaccepteerd en had jij moeite met dat stigma. De conservatieve Koreanen denken, dat alleenstaande moeders een persoonlijkheidsstoornis hebben, maar dat hebben zij natuurlijk zelf. In die onderdrukkende samenleving wordt ook nog eens over psychiatrische problemen gezwegen, zelfs over depressie, omdat men o.a. bang is om hun banen te verliezen, hun aanbeden schijnzekerheden. In die bekrompen en laffe taboesfeer ben jij langzaam, maar zeker murw gemarteld en in de hoek gedreven. Als een paria en melaatse buiten de braafburgerlijke stadspoorten geworpen. Als vogelvrijverklaarde op internet opgejaagd en afgeslacht. Door de digitale bloedhonden verscheurd en doodgebeten. Op moderne wijze aan de schandpaal genageld en voor de leeuwen gegooid. Het doodvonnis reeds alom verspreid. Jouw onschuldige hoofd op het hakblok geduwd, waarnaast de dreigende beul staat, met zijn vlijmscherpe bijl al omhoog geheven.

Op 2 oktober 2008 heeft jouw manager Park jou naar huis gereden. Om 4 uur 's ochtends belde jij nog naar jouw vriendin Jung Jun-Ho, die jou moed probeerde in te spreken. Je begreep niet waarom jij zo werd gepest en dat er zulke slechte mensen op aarde zijn. Je was zwaar depressief en dronken, toen jij zelfdoding pleegde door jezelf in jouw badkamer op te hangen. Jij werd 39 jaar en jij schreef: 'Ik ben een einzelgänger die gepest wordt. Ik kan niet ademen!'. Jouw as is in de Gapsang Park cemetery in Yangpyeong begraven. Omdat jouw as op 15 augustus 2009 werd gestolen en op 25 augustus 2009 werd teruggevonden, zijn er bewakingscamera's bij jouw graf geplaatst en is de urn extra veilig begraven.

Op 29 maart 2010 pleegde jouw broer Choi zelfdoding. Na jouw zelfdoding leed hij aan depressies en deed hij diverse zelfdodingspogingen, o.a. in 2009 met een overdosis drugs. Hij heeft zichzelf met een elektriciteitssnoer op de zolder van zijn appartement in Nonhyeon-dong, Seoul, opgehangen. Choi werd 39 jaar en zijn as is naast jou begraven. Op 6 januari 2013 pleegde Cho Sung-min zelfdoding door zichzelf met een riem aan de badkamerdouche in de badkamer van zijn vriendin op te hangen, in Dogok-dong, Seoul. Hij werd 39 jaar. Zijn vriendin, die samen met hem 3 flessen soju had geledigd, wilde de relatie stoppen. Zijn as is in het Skycastle Memorial Park in Bundang begraven. Jouw laatste manager, meneer Park, die jou op de laatste avond naar jouw huis reed, leed onder het schuldgevoel, dat hij niets aan jou had gemerkt, dat hij jouw zelfdoding niet heeft kunnen voorkomen. Hij heeft in 2013 met een overdosis antidepressiva zelfdoding gepleegd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
14 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)