Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Natasha Saint-Pier - Aimer C'est Tout Donner

Zij is geboren op 10 februari 1981 in Bathurst, Canada. Haar vader Mario Saint-Pierre was een gevangenisdirecteur, hij werkte op het ministerie van Justitie, in de openbare veiligheid en bij de rivierbrigade. Haar moeder is Rose-Marie Bard en zij was een verpleegster en een directrice van een bejaardentehuis. Haar broer heet Jonathan. Natasha kreeg al jong piano- en danslessen en op haar 8-ste stond zij al op het podium. Zij zong geregeld op feesten, gala's en festivals. In 1993 deed zij mee met de talentenjacht 'Le pouvoir de la chanson', waarbij zij de finale behaalde. Haar eerste single 'Le parcours du coeur' verscheen en in 1996 haar debuutalbum 'Émergence', geproduceerd door Steve Barakatt, met o.a. 'Sans le savoir', 'Les Magiciens', 'Pourquoi tu m'aimes', 'Friends'en 'Repose Ton âme'. In 1999 begon zij met de bekende producent/manager Guy Coultier samen te werken. Van de songwriter Luc Plamondon kreeg zij de rol van Fleur-de-Lys in de succesmusical 'Notre Dame de Paris'. Zij zong in het Engels, net als de zangeres Filippina Lydia Arena.

In april 2000 verscheen 'À chacon son histoire', opgenomen in Milaan, onder het toeziend oog van Pierre Cassano (1948, Genua), de vaste producent van Eros Ramazzotti. Het was een groot succes in Quebec. Zij vergezelde de zanger Pierre Garand op zijn Europese tournee, met 6 optredens in Le Zénith te Parijs. Tijdens het Eurovisiesongfestival in 2000 in Kopenhagen zong zij voor Frankrijk 'Je n'ai que mon âme', waarmee zij vierde werd. Zij stond in België en Frankrijk in het voorprogramma van Garand. In 2002 verscheen 'De l'amour le mieux', in samenwerking met de singer-songwriter Pascal Obispo, met de hits 'Tu Trouveras', 'Nos rendez-vous' en 'Alors on se raccroche'. Ze begon met de tournee 'Premier rendez-vous'. Op het album 'L'Instant d'après' werkte ze ook met Obispo samen, met de hit 'Tant que c'est toi'. In 2004 had zij o.a. 4 uitverkochte concerten in Olympia Paris. In 2006 verscheen 'Longueur d'ondes', in 2008 'Natasha St-Pier', in 2012 'Bonne Nouvelle', in 2015 'Mon Acadie' en in 2017 'L'alphabet des animaux'.

Op 30 november 2018 verscheen, en daar gaat het mij vooral om, haar album 'Thérèse de Lisieux: Aimer c'est tout donner' (liefhebben is alles geven), geïnspireerd op de gedichten/gebeden van de bijzondere heilige Thérèse de Lisieux, geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin op 2 januari 1873 in Alençon, net als de helderziende/kaartlegster Marie-Anne Adélaïde Lenormand. Thérèse overleed op 30 september 1897 door tuberculose in het karmelietenklooster Le Carmel de Lisieux. Zij werd 24 jaar en zij is op 4 oktober 1897 bij haar ouders in het gemeentelijke kerkhof te Lisieux begraven. In september 1910 zijn haar overblijfselen opgegraven en in een loden kist begraven. In maart 1923 gingen haar overblijfselen naar de Karmel van Lisieux. In een glazen kist ligt een gisant, een liggende beeltenis van haar en in die kist liggen haar ribbenkast en andere overblijfselen, min natuurlijk de sacraal gemaakte botstukjes/reliekwieën, die als onbetaalbaar in de etalages van de monstransen liggen. Het Thérèse-album bevat naast de titelsong 9 andere door Sint Thérèse geschreven songs: 'Enfant Tu Connais Mon Nom', 'Ma Ciel À Moi', 'Moi Si J'avais Commis', 'Vierge Marie', 'Pour La Première Fois', Ma Vie N'est Qu'un Instant', 'Sur Une Fleur', 'En Orient' en 'L'Abandon'.

In 2012 trouwde Natasha in Djibouti met Grégory Quillacq, een lid van de (sub)aquatische brandweer van Parijs. Hun kind is Bixente Maxime, die een succesvolle hartoperatie onderging. In 2021 zijn Grégory en Natasha gescheiden, dus ze is weer beschikbaar. Zij is diëtiste, vegetariër, rooms-katholiek, yogalerares en somtijds duikster. Haar beste vriendin is de actrice/schrijfster Élodie Hesme (1973, Troyes), de vrouw van de filmregisseur/acteur Jonathan Zaccaï (1970, Brussel), met wie zij in 2007 de zoon Joseph kreeg. Jonathan's moeder was de intrigerende kunstschilderes/tekenares/schrijfster/dichteres Sarah Kaliski (1941 - 2010). Sarah's vader is in het concentratiekamp Auschwitz vermoord, waardoor zij getraumatiseerd was. Zij is in extreme armoede opgegroeid. Haar broer is de toneelschrijver René Kalisky. Sarah schilderde o.a. 'Freud assis sur une chaise', 'Trotsky & family' en 'Joden van Warschau'.

Een andere gouden stem, die de gedichten/gebeden van Thérèse de Lisieux zingt, is Sylvie Buisset. Zij is sinds 1984 lid van de Communauté des Béatitudes (Gemeenschap der Zaligsprekingen), in 1973 in Montpellier gesticht door de echtparen Gerard en Josette Croissant en Jean-Marc en Mireille Hamel. Sylvie bezingt de liefde van God door de poëtische uitdrukking van diverse heiligen. vanaf haar 14-de is zij gepassioneerd door St. Thérèse de l'Enfant Jésus. Haar Thérèse-albums zijn: 'Rien que pour Aujourd'hui' (1996), 'Aimer, c'est tout donner' (2005) en 'Vivre d'amour - les plus beaux chants de Thérèse de Lisieux' (2011). Het Thérèse-album 'J'ai soif d'amour' (2008) is van de songwriter Christine Géraud en de componiste Hélène Goussebayle. Christine Géraud verzorgde ook het album 'Thérèse chantée pour les enfants'. Anderen die Thérèse's geschriften zingen zijn o.a.: de karmeliet-priester/musicus Pierre Éliane (4 albums), de Libanese zangeres Joumana Mdawar, de Frans-Indonesische zangeres Anggun Cipta Sasmi, Sonia Lacen en Élisa Touati.

Gerard Croissant heeft enkele zusters van de Gemeenschap seksueel misbruikt, waaronder ook minderjarigen. Ene Pierre-Étienne Albert van de Gemeenschap en familie van Gerard heeft velen misbruikt, ook kinderen vanaf 4 jaar. Hij kreeg 5 jaar celstraf en dan heb ik het niet over een kloostercel. Gerard werd uit zijn functie gezet en tot leek gedegradeerd. In 2011 werd de Gemeenschap opgeheven, maar in datzelfde jaar heeft aartsbisschop Robert Le Gall de Gemeenschap gewoon een doorstart gegeven, alsof seksueel misbruik de gewoonste zaak van de wereld is. Ze doen er, dat zal je niet verbazen, ook aan het uitbannen van homoseksualiteit. Zet een heleboel verknipte types bij elkaar en begin een nieuwe orde, dat kan allemaal bij dat rijke, roomse gekkenhuis. Voor misstappen hebben ze de absolutie en boetedoening bedacht, zolang de roesverwekkende gekte maar door kan gaan. Als misdadigers van hetzelfde pluimage houden zij elkaar de handen boven het hoofd. Maar dit staat helemaal los van mijn onderwerp, al was Thérèse ook absoluut een slachtoffer van het roomse regime en de sadistische medezusters. Laat je niets wijsmaken, want Thérèse was zonder die absurd strenge karmelietessenopleiding net zo heilig en zeker veel gelukkiger geweest.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)