Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

ONUKA - Zenit

Onuka is een Oekraïense elektro-folkband, die in 2013 is opgericht door de muzikanten Nata Zjizjtsjenko en Jevhen Filatov. Nata is de leadzangeres en de andere bandleden zijn o.a. Daryna Sert, Mariya Sorokina en Jevhen Jovenko. Ze spelen op elektrische drums, trombones, Franse hoorns en de Oekraïense volksinstrumenten bandura, sopilka en trembita. De bandura is een combinatie van de citer en de luit. Het snarenaantal is opgelopen van 5 naar 12, 31, 56 en 68 snaren. Het wordt ook wel een kobza genoemd. De vaak blinde banduraspelers werden kobzars genoemd. De banduriste/kobzars werden door de Sovjetautoriteiten veelal gearresteerd, geëxecuteerd of naar werkkampen gestuurd. Helemaal tijdens de Grote Zuivering van augustus 1936 tot maart 1938. De oorlogsmisdadiger Poetin sprak onlangs over zijn voornemen om tot een Grote Zuivering over te gaan, waarbij hij de anti-Russische mensen als vliegen wil uitspugen. Het wordt steeds gekker met die nare gnoom! Hij is bezeten door de dolende geesten van Stalin en Hitler, want dit riekt naar ubermenschgedachtengang. Hij is een walgelijke egotripper, die mensen vermoordt en God pijnigt! Hij is een president van niks en van enkel narigheid!

In december 1933 was er nabij Charkov een massamoord door de NKVD-ers op 300 kobzars en lirnyks, rondtrekeknde, Oekraïense muzikanten, die religieuze, historische en epische liederen zongen bij het bespelen van een lira/draailier. De De sopilka is een houtblaasinstrument van de fluitfamilie, met tien vingergaten. De trembita is een houten alpenhoorn, die aan het slot van het nummer 'Zenit' heel mooi klinkt. 'Onuka' betekent in het Oekraïens 'kleindochter'. Het is een eerbetoon aan de briljante opa van Nata Zjizjtsjenko, Olekandr Sjl'ontsjik, die een beroemde instrumentenmaker was. Over Nata's opa werd gezegd dat hij 'de beste meester onder de musici en de beste muzikant onder de meesters' was. Hij maakte voor Nata haar eerste sopilka en hij leerde haar hoe zij het moest bespelen, wat grotendeels bepalend was voor haar leven. Hij leerde haar als eerste om voor altijd een mens te blijven. Zij zegt: 'Hij was een zeer charismatische persoon, heel wijs, getalenteerd en erudiet. Hij vocht voor zijn land, raakte gewond, werd gevangengenomen en naar het kamp van de nazi's gegooid. waaruit hij met succes vluchtte. Ik had een hechte band met hem sinds mijn kindertijd en we zijn altijd geestverwanten geweest. Hij had veel kleinkinderen, maar alleen ik, zijn enige kleindochter, vervolgde zijn muzikale pad en leerde de sopilka spelen.'.

Nata's moeder stopte met haar muzikale carrière om zich aan Nata's opleiding en vorming te wijden. Op haar 15-de beïnvloedde haar broer Alexander haar met zijn kennis van de elektronische muziek. In 2002 vormde Alexander Zjizjtsjenko de band Tomato Jaws, met eerst de leadzangeres Alla Moskovska. Nata begon haar muziekcarrière in de band Tomato Jaws, waar ze samen met Alexander 11 jaar in speelde. In 2006 werd Nata de leadzangeres van Tomato Jaws. Ze maakten vijf albums, met als laatste 'Feel Me' uit 2010. Het is lekkere, vrolijke, serieuze, sjamanistische, hypnotiserende, opzwepende, zachte, harde en liefdevolle muziek, naar seksuele en spirituele vereniging verlangend. Met o.a. 'Feel Me', 'Never Let U Down', 'Innocent', 'Dreaming Of You', en 'Hope'. Sommige nummers van Tomato Jaws zijn gemixt door Jevhen Filatov's band The Maneken, wat leidde tot de oprichting van Onuka. Op 15 mei 2014 verscheen de eerste EP van Onuka 'Look'. Op 15 oktober 2014 verscheen Onuka's debuutalbum 'Onuka', met o.a. 'Around Me', 'When I met U', 'Look', 'Zavtra', 'Noone', 'Misto' en 'Time'. De videoclip bij 'Time' is al net zo mooi als de muziek en zang. Kijk maar even op You Tube en laat je overtuigen.

Hun tweede EP 'Vidlik' uit 2016 bevat 5 nummers over de nucleaire ramp in Tsjernobyl en de impact daarvan op Oekraïne, o.a. het nummer '1986', het jaar van de ramp. Nata is afgestudeerd in de etnoculturologie. Haar scriptie ging over de impact van de Tsjernobyl-ramp op de bossen. Ze zegt: 'Ik bezoek het regelmatig, vooral de interessante Pripyat stad met droevig ogende stadsmozaïek, een piano op het podium, vinyl in de winkel, de frisdrankmachines zijn tegelijkertijd angstaanjagend en majestueus! Er zijn bijna geen mensen en die er zijn, zijn heel bijzonder.'. In mei 2017 speelde Onuka tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival in Kiev, als een tussenact met het National Academic Orchestra of Folk Instruments. In 2017 was er een live-concert van Onuka in het October Palace, het Internationaal Centrum voor Cultuur en Kunst op de Instytutska straat 1 in Kiev. Dit ontroerende mooie concert samen met het NAOFI staat helemaal of grotendeels op You Tube. Op 22 maart 2018 verscheen het album 'Mozaïka', met 'Vsesvit', 'Golos', 'Animal', 'Strum', 'XTO', 'Arka', 'Guns don't shoot', 'Alone', 'All Friends' en 'Vatra'. De achtergrondzangeres/toetseniste Daryna Sert en de percussioniste Mariya Sorokina kwamen erbij.

Op 18 juni 2021 verscheen het album 'KOLIR', met 'Vstup', 'Ceahc', 'Zenit', 'Uyavy', 'Ty', 'Guma', 'Xashi', 'Na samoti', 'Son' en '23:42'. 'Zenit' is een sjamanistisch hoogstandje, een glinsterende parel, een samengebalde goudmijn. Juist in deze oorlogstijd tegen de Russische regering en de Russische militairen en de (geheime) politiediensten en de grote massa domme (veelal door de staatsterreur dom gehouden) Poetin-aanhangers is het van het grootste belang om onze spirituele krachten aan te boren en ons op sjamanistische, magische wijze te wapenen en te verdedigen. Tegen de goddelijke schoonheid van de Liefdeskrachten kan geen enkele destructieve kracht het winnen. Het Geestelijke Koninkrijk van Christus Jezus/de Christusgeest zal over alle dictators zegevieren. De liefde uit zich door middel van geestverblijdende kunstwerken, die de haat wil vernietigen, maar de haat heeft nooit het laatste woord. De haat vermorzelt altijd zichzelf. Alle dood en verderf, die Poetin heeft aangericht, keert veelvoudig naar hem terug. Eens zal hij in de ogen, in de zielen van al die onschuldige kinderen, vrouwen en mannen moeten kijken, die door zijn kwade wil zijn vermoord. Dat kan zomaar als een bliksemschicht gebeuren en dan blijft er niets meer van hem over, dan slechts een miezerig hoopje ellende, dat eeuwenlang boete moet doen en vooral zal willen doen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
18 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)