Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kind zonder vader in een sterrenloze nacht

(voor Georgette Agutte (1867 - 1922))

Jij bent geboren op 17 mei 1867 in Parijs. Jouw ouders waren Marie Augustine Debladis en Jean Georges Aguttes. Jouw vader was al op 6 januari 1867 in de Rue de la Muette in Parijs overleden. Hij werd 26 jaar. Jouw moeder hertrouwde met de Parijse metaalhandelaar Pierre-Nicolas Hervieu. Jij kreeg jouw eerste tekenlessen van Gustave Moreau, geboren op 6 april 1826 in Parijs en daar op 18 april 1898 overleden. Gustave was een leerling van Théodore Chassériau, die op 8 oktober 1856 door een slechte gezondheid en uitputting overleed en 37 jaar werd. Hij overleed in zijn huis op 2, rue Fléchiar, aan de oostelijke zijkant van de Kerk van Notre-Dame-de-Lorette, waarin in 1840 Georges Bizet is gedoopt en in 1841 Claude Monet. Théodore is in de Cimetière de Montmartre begraven, net als de bello bellissimo ballerina Giuseppina Bozzacchi, die op 23 november 1870 in Parijs overleed. Giuseppina was verzwakt door geld- en voedselgebrek en zij kreeg de pokken en koorts. Zij overleed op haar 17-de verjaardag. Op 31 augustus 1870 speelde zij voor de 18-de en laatste keer Swanhilda in het komische ballet 'Coppélia' van de choreograaf Arthur Saint-Léon met muziek van Léo Delibes.

Ik noem Chassériau's schilderij 'Les deux Soeurs' uit 1843, wat hij op zijn 23-ste schilderde en wat de portretten van zijn zussen Adèle (1810 - 1869) en Aline (1822 - 1871) zijn. Adèle was toen 33 jaar en Aline 21 jaar. Een buitengewoon grootse prestatie! In 1835 portretteerde Chassériau Aline, toen zij 13 jaar was en hij 16 jaar. Verbazingwekkend, hoe meesterlijk hij toen al kon schilderen! Moreau raadde jou aan om naar de Académie des Beaux-Arts in het Collège des Quatre-Nations aan de Quai de Conti te gaan. Op jouw 18-de trouwde jij met de kunstcriticus Paul Flat (1857 - 1932) en ging jij in de leer bij de beeldhouwer/graveur Jean-Louis-Désiré Schroeder, die op 27 december 1897 overleed. Hij leerde jou beeldhouwen en in 1902 maakte jij het magisch-spirituele beeld 'De Bron'. Jean-Louis-Désiré werkte mee aan 'Het Monument voor de soldaten die stierven tijdens het beleg van Parijs in 1870-1871', wat op Père-Lachaise staat. Hij maakte ook de Engel van Mededogen in de Église Saint-Eustache op 146, rue Rambuteau in Les Halles. En de Engel van Meditatie en de Engel van Voorbede in de Église Saint-Leu-Saint-Gilles op 92, rue Saint-Denis.

Via Paul ontmoette jij Georges Braque, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Cézanne, Paul Signac en Émile Zola. Jij had een affaire met één van jouw modellen, wat Paul ontdekte en waardoor het huwelijk strandde. Jullie zijn in 1894 officieel gescheiden. Jij exposeerde in de Société des Artistes Indépendants en in de Salon d'Automne. Op een paar foto's is te zien hoe jij in jouw atelier aan het werk was. Jij hebt jouw hele leven naaktschilderijen en portretten gemaakt. In de Eerste Wereldoorlog ging jij in Cagnes-sur-Mer op bezoek bij Auguste Renoir, in zijn landhuis 'Les Collettes'. Auguste leed aan chronische polyartritis. Zijn vrouw Aline Victorine Charigot overleed op 27 juni 1915 in Nice en hun zonen Jean en Pierre raakten door die verdomde wereldoorlog ernstig gewond. Naast Pablo Picasso ontmoette jij ook Amedeo Modigliani en zijn waanzinnig knappe en waarlijk mystieke verloofde Jeanne Húbeterne, die schilderes en model was. Op 29 november 1918 was hun dochter Giovanna geboren. Op 24 januari 1920 overleed de aan alcohol en hasj verslaafde Amedeo door tuberculeuze meningitis en de dag daarna pleegde de acht maanden zwangere Jeanne zelfdoding door van een vijfde verdieping te springen. Zij werd 21 jaar. Rond 1910 ben jij met uitgestrekte benen en een gelukzalige glimlach in een gondel te Venetië gefotografeerd. De bronstige gondelier kijkt alsof hij jou met zijn roeiriem aan de haak heeft geslagen.

Jouw tweede echtgenoot was de socialistische politicus/advocaat/journalist Marcel Étienne Sembat, geboren op 19 oktober 1862 in Parijs. Samen met jou verzamelde hij werken van Matisse, Signac, Van Dongen, Derain, Rouault en De Vlaminck. Marcel was bevriend met Paul Signac, Albert Marquet, Odilon Redon en de politicus Jean Jaurès. Albert Marquet was ook een leerling van Gustave Moreau geweest. In 1923 trouwde Albert met de schrijfster Marcelle Martinet. In 1919 schilderde hij het fleurige 'La femme blonde', waar ik maar niet op uitgekeken raak. Tussen 1912 en 1914 schilderde hij enkele naakte, heilige hoeren in hun bordelen, zoals op 'Naakt op een Divan' uit 1912 en 'Naakt op een blauwe achtergrond' uit 1913. Van 26 augustus 1914 tot 12 december 1916 was Marcel minister van Openbare Werken. Odilon Redon was getrouwd met Camille Fargue, met wie hij twee zonen kreeg, Jean en Ari. Jean overleed na zes maanden. Odilon overleed op 6 juli 1916 op 129, Avenue de Wagram in Parijs en Camille overleed in 1923. Odilon en Camille zijn in het kleine kerkhof van Bièvres begraven. Marcel en jij woonden in een landhuis op een groot landgoed in Bonnières-sur-Seine, maar ook in een huis op 11, rue Cauchois te Parijs en in een chalet te Chamonix--Mont-Blanc. Op jouw schilderij 'Schaatsen in St. Moritz' uit 1918 is voor een geoefend oog duidelijk te zien hoe de bergen een naakte, opgewonden vrouw herbergen.

Paul Flat overleed op 2 maart 1918 in Parijs en hij werd 53 jaar. Marcel overleed op 5 september 1922 in Chamonix-Mont-Blanc door een hersenbloeding en hij werd 59 jaar. Op een briefje schreef jij 'Hij vertrok 12 uur geleden, ik ben te laat'. Dat jij hem niet nabij was in het moment van zijn overlijden heeft jou heel veel pijn gedaan. Zijn overlijden op zich deed jou nog veel meer pijn. Enkele uren nadat jij bij hem was, immers, zijn geest was nog steeds heel dicht bij zijn overleden lichaam, heb jij op 6 september 1922 in Chamonix-Mont-Blanc zelfdoding gepleegd. Jij werd 55 jaar en jij bent samen met Marcel in één graf begraven, in de gemeentebegraafplaats van Bonnières-sur-Seine, Yvelines. Jouw moeder overleed in 1934. De schrijfster/tv-presentatrice Anne Gesthuysen heeft in haar roman 'Sei mir ein Vater' uit 2015 over het lot van Marcel en jou geschreven. De titel refereert naar het wrange feit, dat jij jouw echte vader nooit in fysieke gedaante gekend hebt. De tragiek van jou is, dat jij met Marcel geen echte vader, maar wel een echt vaderfiguur verloor. Voor jouw gevoel was het alsof jij opnieuw jouw eigen vader verloor. Dit onverwerkte oertrauma in jou barstte door de schok van Marcel's overlijden in één keer open en in een vaderloos heelal kon en wilde jij niet meer leven. Sterker nog, jij eiste van de kosmos een volop verdiende, vroegtijdige reis naar de vader, die de kosmos nog voor jouw geboorte al van jou had afgenomen. En dat nog afgezien van jouw gebroken beeldprojecties van de Vader en de vader in jezelf. De falende denkmachine uitgeschakeld, maar vol overgave met de laatste troef terug seinend.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)