Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De spirituele geliefde van Thomas Hardy

(voor Florence Emily Dugdale Hardy (1879 - 1937))

Jij bent geboren op 12 januari 1879 op 4 Hampton Villas, Sydney Road in Enfield. Jouw vader Edward Dugdale was het schoolhoofd van de lagere school St Andrew's National School for Boys in Enfield. Jouw moeder was Emma Dugdale. In Enfield staat de All Saints' Church in Church Street, waar de schrijfster Mary Ann Lamb (1764 - 1847) en haar broer, de dichter/antiquair Charles Lamb, zijn begraven. Mary heeft op haar 31-ste haar moeder, die maar naar haar zat te schreeuwen, met een keukenmes vermoord. Mary leed aan een zware, psychische stoornis en zij zat tijdens haar leven grotendeels in psychiatrische ziekenhuizen. Verder woonde zij met haar broer Charles samen, die ook in een inrichting zat en een alcoholist was. Zijn vrienden waren de dichters Samuel Taylor Coleridge en William Wordsworth. De vriendinnen van Mary waren de schrijfsters Dorothy Wordsworth, de zus van William, en Sarah Stoddart, die met de essayist/literair criticus William Hazlitt trouwde, o.a. bevriend met Stendhal en John Keats. In 1807 schreven Mary en Charles het kinderboek 'Tales from Shakespeare'. Ze zijn bij elkaar begraven.

Jouw oudste zus Ethel is in 1877 geboren. In 1884 is jouw zus Constance geboren. Jij ging twee jaar naar de National Infants School in Enfield en in 1886 naar de St Andrew's Girls School. In 1887 is jouw zus Eva geboren. In 1890 verhuisden jullie naar 5 River Front, Southbury Road in Enfield. In 1893 is jouw zus Margaret geboren. Op 10 mei 1895 begon jij aan de St Andrew's Girls School met jouw opleiding tot lerares. Op deze school ontvingen jouw zus Ethel en jij prijzen van de Diocean Board of Education voor jullie religieuze kennis en een vaardigheid in seculiere onderwerpen. In 1897 werd jij een geheel gekwalificeerde lerares aan de St Andrew's National School for Boys van jouw vader. Op jouw 20-ste ging jij aan de Higher Grades School studeren. Jij was een metgezellin van de vrouw van Sir William Thornley Stoker, 1st Baronet, een schrijver/chirurg/anatoom en de broer van de schrijver Bram Stoker, die in 1897 de horrorroman 'Dracula' schreef. Het echtpaar Stoker woonde in Ely House op Ely Place in Camden.

Op jouw 26-ste ontmoette jij de schrijver/dichter Thomas Hardy. Deze ontmoeting verliep via zijn bloedmooie vriendin Florence Henniker, een dichteres/romanschrijfster en van adel. Florence woonde op 13 Stratford Place, West in St. Marylebone en in de North Andley Street. Ze was getrouwd met de legerofficier Arthur Henniker-Major, die in 1912 overleed. Ze heeft de seksuele avances van Thomas afgewezen. Voordat Thomas met Emma trouwde, had hij een liefdesrelatie met zijn nicht Tryphena Sparks, met wie hij mogelijk de zoon Randolph kreeg. Zij trouwde met de tollenaar Charles Gale, met wie zij 4 kinderen kreeg. Zij overleed door een breuk tijdens een bevalling. Zij werd 38 jaar en zij is in de Topsham Cemetery begraven. Op 17 september 1874 was Thomas in de St Peter's Church in Paddington met Emma Lavinia Gifford getrouwd. Emma waande zich de meerdere van Thomas en zij leek aan grootheidswaanzin te lijden. Zij dacht dat zij al het schrijfwerk van Thomas had ingegeven en bestuurd. Het boterde totaal niet tussen hen en zij leefden steeds meer apart van elkaar. Thomas en jij werden vrienden en in 1908 stopte jij als onderwijzeres en ging jij kinderboeken schrijven. Jij werd de secretaresse van Thomas en jij assisteerde hem met zijn onderzoekswerk voor o.a. 'The Dynasts'.

Thomas ontwierp zijn eigen landhuis Max Gate te Dorchester, wat door zijn vader en broer gebouwd is. Voor wie dat wil, is het te bezichtigen. Thomas plantte er 1000 pijnbomen omheen, die jij na zijn overlijden liet verwijderen, omdat het huis er donker en somber van werd. Thomas schreef er o.a. 'The Mayor of Casterbridge' (1886), 'Tess of the d'Urbervilles: A Pure Woman Faithfully Presented' (1891) en 'Jude the Obscure' (1895). Emma overleed op 27 november 1912 in Max Gate te Dorchester. Zij werd 72 jaar en zij is in het kerkhof bij de St Michael Church in Stinsford begraven. Zij werd door velen nogal vreemd gevonden en zij zal Thomas zekere geïnspireerd hebben, misschien wel meer dan hij dacht en kwam haar visie over haar aandeel inzake zijn schrijfwerk aardig in de buurt van de werkelijkheid. In 1912 verscheen jouw boek 'The Book of Baby Birds', met assistentie van Thomas tot stand gekomen en met illustraties van E.J. Detmold. De uitgever was Henry Frowde; Hodder & Stoughton. In 1913 ben jij bij Thomas in Max Gate gaan wonen. In zijn poëzie uit 1912-1913 uitte Thomas zijn spijt jegens Emma, want hij vond de manier waarop hij haar behandeld had onjuist. Nostalgisch, verbitterd, verdrietig. Deze ontboezemingen stelden jou teleur en maakten jou wat jaloers. Hij beschrijft een gevoel van verlies en hij herbeleeft de gelukkige momenten uit zijn huwelijk met Emma.

Op 10 februari 1914 trouwde jij in de St Andrew's Church in Enfield met de 39 jaar oudere Thomas. De trouwdienst was van 8.00 uur tot 8.20 uur, met alleen Henry, de broer van Thomas, jouw vader en jouw jongste zus Marjorie erbij. Daarna gingen jullie naar 5 River Front voor het bruiloftsontbijt, wat jouw moeder had klaargemaakt. Om 10.45 uur ging jouw vader naar zijn werk en gingen Thomas en jij met de trein naar Dorchester. Er was geen huwelijksreis. Vanwege het leeftijdsverschil kwamen er veel vervelende, negatieve reacties in de pers, maar ondanks dat was jij heel gelukkig met jouw manlief Thomas, die jij alle tederheid van de wereld gunde. Volgens jullie salonmeid Ellen Titterington hadden jullie aparte slaapkamers met een gemeenschappelijke kleedkamer ertussen. Jij was dolblij met het feit dat jij de vrouw van de destijds meest succesvolle schrijver van Engeland was. William Strang tekende op 26 september 1926 een portret van jou. Jij schreef de biografie van Thomas, terwijl Thomas dicteerde. Jij hielp hem ook met de korte verhalen 'Blue Jimmy: The Horse Stealer' en 'The Unconquerable'. Thomas overleed op 11 januari 1928 in Higher Bockhampton. Hij werd 87 jaar en zijn as is in Poets' Corner in de Westminster Abbey begraven. Tijdens de begrafenisdienst in Westminster Abbey werd jij gesteund door jouw arts en een voormalige huisarts. Jij leed ernstig onder het verlies. Een voortdurende oceaanvloed van eenzaamheid sloeg jou neer.

Het hart van Thomas is naast Emma begraven. In 1928 verscheen 'The Early Life of Thomas Hardy 1841 - 1891' en in 1930 'The Later Years of Thomas Hardy 1892 - 1928'. Jij was bevriend met de agnosticus/schrijver/bankier/antropoloog Edward Clodd, die ook met Thomas bevriend was en die in 1930 overleed. Jij overleed op 17 oktober 1937 door kanker in Max Gate. Jouw zussen Eva en Marjorie waren bij jouw sterfbed. Jij werd 58 jaar en jij bent in Woking gecremeerd en jouw as is in het graf met het hart van Thomas bijgezet.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)