Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Fatale aantrekkingskracht van een l'homme fatale

(voor Evelyn Nelson (1899 - 1923))

Jij bent geboren op 13 november 1899 in Chloride, Arizona, een voormalige zilvermijnstad. De schrijver Louis Dearborn LaMoore, geboren op 22 maart 1908 in Jamestown, was ergens tussen 1927 en 1929 in Chloride, toen de stad grotendeels verbrandde. Als kind las hij de historische avonturenverhalen van George Alfred Henry, waardoor hij meer over de oorlogen en de politiek wist, dan zijn leraren. Jouw ouders waren de vee-eigenaar en mijnwerker William Henry en Georgia P. Nelson, geboren op 29 november 1872 in Kernville. Jouw oudere zus Pauline D. Nelson was op 5 juni 1898 geboren. Als kind verhuisde jij naar Los Angeles, waar jij bij Bull's Eye films begon te werken. In 1919 speelde jij voor het eerst in de komedie 'Don't Park Here' van Charles Chase, met Monty Banks in de hoofdrol. In 1920 speelde jij in de komedie 'Springtime' van Jess Robbins, met Oliver (Norvell) Hardy als de Commissaris in de hoofdrol. Jij speelde zijn dochter.

In 1920 speelde jij ook in de komedie 'The Decorator', met Oliver Hardy, die toen 28 jaar was. En met Jimmy Aubrey en Kathleen Myers. Verder speelde jij in 1920 in de komedies 'A Pajama Marriage', met Charlotte Merriam en Alma Bennett, 'The Trouble Hunter', met Oliver Hardy, 'His Jonah-Day', met Oliver Hardy, Estelle Harrison en Rosa Gore, en 'The Backyard', met Oliver Hardy. In 1921 speelde jij in 7 films; in de western 'Cycloon Bliss', met Jack Hoxie (1885 - 1965) in de hoofdrol. John Hartford (Jack) Hoxie was met Hazel Louise Panting getrouwd geweest, met wie hij twee dochters kreeg, Ramona en Pearl. Jij had een hoofdrol als de stuntrijdster Helen Turner. Je speelde in de westerns 'Dead or Alive', 'The Broken Spur' en 'Hills of Hate'. In deze drie films speelde Hoxie de hoofdrol en speelde hij met zijn vrouw Marin Sais, geboren als Mae Smith (1890 - 1971). Van 1920 tot 1925 waren Jack Hoxie en Mae Smith met elkaar getrouwd. Je speelde in de komedie 'A Motion to Adjourn', in de western 'The Double O', met Hoxie in de hoofdrol, en in de western 'The Recoil', zonder Hoxie en met George Chesebro in de hoofdrol.

In 1922 speelde jij in 5 films; in de western 'Two-Fisted Jefferson', met Hoxie in de hoofdrol, in de western 'The Desert's Crucible', met Hoxie in de hoofdrol, in de western 'The Desert Bridegroom', met Hoxie in de hoofdrol, in de western 'The Crow's Nest', met jou als Patricia Benton in een hoofdrol, en in de western 'Peaceful Peters', met William Fairbanks in de hoofdrol. In 1923 speelde jij in de western 'The Forbidden Trail', met Hoxie in de hoofdrol en met Joseph McDermott, die op 6 maart 1923 in Los Angeles zelfdoding pleegde en 44 jaar werd. En tenslotte speelde jij in de komisch-romantische western 'Desertrider', met jawel, Hoxie in de hoofdrol. Jij werd smoorverliefd op de acteur/autocoureur William Wallace Halleck Reid, geboren op 15 april 1891 in St Louis. Hij was in 1913 getrouwd met de actrice/filmregisseuse en -producent Fannie Dorothy Davenport, met wie hij twee kinderen had; op 18 juni 1917 werd hun zoon Wallace Reid junior geboren en in oktober 1920 kwam hun adoptiedochter Betty Anna Mummert Reid bij hen. Wallace heeft Betty waarschijnlijk tijdens een affaire gekregen.

Wallace koos ervoor om bij Fannie en zijn kinderen te blijven en geen liefdesrelatie met jou aan te gaan. Dus bleef het bij vriendschap. In 1919 raakte Wallace gewond bij een treinongeluk nabij Arcata. Om door te kunnen gaan met zijn hoofdrol in de te filmen film 'The Valley of the Giants' kreeg Wallace morfine, waar hij verslaafd aan raakte. Hij overleed op 18 januari 1923 in een sanatorium in Los Angeles. Hij overleed door de complicaties van zijn verergerde morfineverslaving, ook al probeerde hij te herstellen. Hij werd 31 jaar en hij is de urn met zijn as staat in het Azalea Terrace van het Great Mausoleum op de Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Glendale. Fannie Dorothy is nooit hertrouwd. Zij speelde in 1923 in de film 'Human Wreckage', die waarschuwt tegen de gevaren van drugsverslaving. Zij toonde de film zelf via een roadshow, met na de film haar oproep aan het publiek om samen met haar de dreiging van verdovende middelen uit te roeien. Deze film is helaas verloren gegaan.

Jij woonde met jouw moeder op 6231 De Longpre Avenue in Los Angeles. Op 13 juni 1923 heeft jouw moeder jou daar in een met gas gevulde kamer gevonden. Jij hebt een tijd eerder zelfdoding gepleegd. Jouw moeder was op woensdag naar jouw zus Pauline gegaan. Pauline was in 1919 getrouwd met de acteur Charles L. King, met wie zij op 1626 Hudson Avenue woonde. In de nacht van vrijdag pleegde jij zelfdoding. Er werden twee briefjes gevonden. Jij vroeg jouw moeder om vergeving voor jouw daad, maar je was moe. Je bedoelde levensmoe. Je schreef ook: 'Ik ben bijna weg en ik zal binnenkort bij mijn vriend Wally Reid zijn.'. Je ging na zo'n 5 maanden als een roekeloze, zwaardepressieve, zwarte romanticus jouw 8 jaar oudere, morfineverslaafde vriend achterna. Waanzinnig verliefd op Wallace, die in het hiernamaals jouw liefde wel kan beantwoorden, maar wat zinloos hoog jouw betaalde prijs!, want je kon als aardling net zo goed met hem in contact komen en dan had je jezelf zeker niet meer levensmoe gevoeld. Jij werd 23 jaar en jij bent in de Angelus Rosedale Cemetery in Los Angeles begraven, in een ongemarkeerd graf. Jouw moeder overleed op 20 juli 1954 in Los Angeles County en zij is in het Valhalla Memorial Park begraven. Jouw zus Pauline overleed op 7 januari 1981 in Los Angeles en zij is gecremeerd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
27 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)