Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Flëur - Russkaja Ruletka

Flëur was een filosofische, spirituele, poëtische muziekgroep uit Odessa, in februari 2000 opgericht door Olga Valentinovna Pulatova en Olena Pavlovna Voinarovska. Olga is geboren op 12 september 1975 in Odessa. Zij zingt, speelt piano en is songwriter. Olena is geboren op 31 oktober 1970 in Nikolaev. Daar ook geboren zijn: de actrices Elvira Gavrylova, Lilia Lavrova, Yulia Mayarchuk en Anna Yanovskaya, de dichteres Ryth Meerovna Hirschberg (1921 - 2005), de journaliste Diana Panchenko en de zangeres Olga Romanovskaya. In maart 2000 kwam de fluitiste Yuliya Zemlyana bij Flëur, die de bandnaam heeft bedacht. Op 17 maart 2000 was hun eerste live-optreden in het Odessa House of Actors in Odessa. Ze werden in 2000 en 2001 bijgestaan door Kateryna Serbina op cello, Oleksiy Tkachevsky op drums, Vitaliy Didyk op contrabas en Oleksiy Dovhaliov op keyboards. De muziekstijl is esoterisch, etherisch, darkwave, neoklassiek, dream-pop, barok-pop. Vergelijkbaar met Cocteau Twins en Dead Can Dance.

In oktober 2002 verscheen het debuutalbum 'Touch' bij het Franse label Prikosnovénie in Clison, opgericht in 1990 te Nantes door Frédéric Chaplain en Sabine Adélaïde. Met o.a. 'Intro', 'Blauwe schaduwen', 'Dansende God', 'Droevige Clown', 'Carrousel', 'Slaapliedje voor de Zon', 'Hart', 'Gouden Wateren van de Ganges' en 'Hoe alles weggaat'. In 'Intro' wordt een fragment uit het gedicht 'Tristesses de la Lune' van Charles Baudelaire voorgelezen. De nieuwe bandleden waren: Ekaterina Kotelnikova (synthesizers en achtergrondzang), Anastasia Kuzmina (viool, harp, erhu, mondharmonica), Alla Luzhetskaya (fluit), Andrey Basov (elektrische gitaar), Ekaterina Borovtsova (cello en achtergrondzang), Alexandra Didyk (cello), die Kateryna Serbina verving, Yulia Zemlyannaya (fluit), die Alla Luzhetskaya verving, en Elena Voynarovskaya (gitaar).

In 2003 verscheen 'Magic', met 'Intro', 'Leegte', 'Bijna echt', 'Formaline', 'Droevige Clown', 'Reparatie', 'De ballade van witte vleugels en scharlakenrode bloemblaadjes', 'Medaillon', 'Ik zal het doen', 'Nooit', 'Snaar', 'Russische Roulette' (Russkaja Ruletka), 'Legioen' en 'Horizon'. Dit wordt door velen als hun beste album beschouwd en is in Kiev opgenomen. In 2004 verscheen 'The Shining', met o.a. 'Cocon', 'Repareer de eeuwigheid', 'De stralende', 'Wees mijn betekenis', 'Zoetheid', 'Je kunt me niet verbieden', 'Iemand', 'Een vriend die nooit zal verraden' en 'Brug over mistige Baai'. In 2006 verscheen 'Alles liep uit de hand', met naast de titelsong o.a. 'Zijderups', 'As', opgedragen aan de bandvriend Vladimir Korotkov, 'Geheugen', 'Verzoening', 'Bedwelmd door tederheid', 'Glimlach van de Sfinxen', 'Evolutie Futiliteit', 'Mensen gevangen in de storm', 'Ik ben er nog steeds' en 'Voor degene die wist hoe hij moest geloven'. In 2008 verscheen 'Euphoria', met naast de titelsong o.a. 'Verzaking', 'Een nieuw ijzig woord', 'Niemand mag komen', 'Twee wolken', '... en de zon komt op boven de ruïnes', een beeld van het huidige Oekraïne, 'Rivier van de Tijd' en 'We zullen nooit sterven'. In 2008 verscheen ook 'Almost Alive/Heart', met concertopnames van oude hits en 'Bloody Mary', 'Hart van de Wereld', 'Paradijs voor een half uur', 'Kleine fee' en 'Exorcisme'.

In 'Hart van de Wereld' staat de zin: 'Het hart van de wereld is de Duif op de hand van een kind...'. In 2010 verscheen 'Duizend Heldere Engelen', met o.a. 'De Roep van de Vuurtoren', 'Aanloop', 'Vertel me over de ramp', 'Amulet', 'Schommel', 'Een zomernacht die in de leegte vliegt', 'April Ochtend', 'Maanlelies', 'De laatste dans van de winter' en 'Onoverwinnelijk leger'. In 2012 verscheen 'Ontwaken', met o.a. 'Rozenbottel', 'Groot Niets', 'Wild Hart', 'Zanger van de Eeuwigheid', 'Predikanten', 'Afgebroken' en 'Bedankt'. Tenslotte verscheen op 21 oktober 2014 'Storm Warning', met o.a. 'We vlogen', 'Zuurstof', 'Na de schipbreuk', 'Riet', 'De Trooster', 'Spiegel Portaal', 'Magie' en 'De duivel'. In mei 2017 waren hun laatste concerten in Charkov, Kiev en Minsk. Olga en Olena gingen solo. Olga maakte 2 solo-albums en Olena 4. In 2000 verscheen de dichtbundel 'Anesthetic Bite' van Olga, waaruit veel liederen van Flëur zijn ontstaan. In december 2000 verschenen haar autobiografische verhalen 'Convergence' en 'Fleur's First Three Concerts'. En zij schreef de korte verhalenbundel 'Diary of Dreams', wat ook in 2019 als album verscheen. Olga is o.a. door het boek 'Malva Landa' van de Oekraïense schrijver Yuriy Vinnychuk geraakt. Olena schreef vanaf haar 14-de eigen gedichten en muziek. In 2015 verscheen haar prozagedichtenbundel 'Thin Blades of Grass' en zij schreef verhalen, zoals 'Waiting for an Angel'. Een heel concert van Flëur, gegeven op 12.03.2012, staat op You Tube. Echt een aanrader.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
28 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)