Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw naaktmodel Florentine steelt de show

(voor Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783 - 1853))

Jij bent geboren op 2 januari 1783 in Blakrog, gemeente Aabenraa, Zuid-Jutland. Jouw ouders waren de schilder/timmerman Henrik Vilhelm Eckersberg en Ingeborg Nielsdatter. In 1786 verhuisden jullie naar het dorp Blans, nabij Alssund. Hier maakte jij graag zeiltochten met de boot van jouw vader en schilderde jij het platteland. Van 1797 tot 1800 kreeg jij les van de kerk- en portretschilder Jes Jensen (1743 - 1807) uit Aabenraa. Op jouw 17-de, in mei 1800, ging jij in Flensborg bij Josiah Jacob Jessen in de leer. In 1803 begon jij aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen te studeren. Jij kreeg o.a. les van Nicolai Abraham Abildgaard, een leerling van Johan Edvard Mandelberg en de beeldhouwer Johannes Wiedewelt. Nicolai kreeg samen met zijn tweede vrouw Juliane Marie Ottesen 2 zonen en 1 dochter. Ik noem zijn schilderijen 'Amor og Psyche favner hinanden', 'Catullus og Lesbia' (1809) en 'Smart'. Onenigheid tussen Abildgaard en jou deed jouw voortgang stagneren.

Nicolai overleed op 4 juni 1809 in Frederiksdal op Groenland. Hij werd 65 jaar en hij is in de Assistens Begraafplaats in Kopenhagen begraven, net als de schilder/lithograaf Peter Henrik Gemzoe, een leerling van jou, die op 3 oktober 1879 zelfdoding pleegde en 68 jaar werd. In 1809 won jij de gouden medaille van de Academie. Jij werkte ook als handarbeider en jij maakte tekeningen voor koperplaatetsen. Op 1 juli 1810 trouwde jij met E. Christine Rebecca Hyssing, maar dit was tegen jouw zin, je deed het om jullie zoon Erling Carl Vilhelm Eckersberg, die later koperplaatgraveur werd. Jij reisde ook graag om van Christine weg te vluchten, waar je al op 3 juli 1810 mee begon. In 1809 portretteerde jij Christine, een prachtige vrouw met een charmante babykrul op haar voorhoofd en met roodgloeiende wangen om heftig te kussen. En dan die halve inkijk, waardoor ik duizelig gehypnotiseerd geobsedeerd raak, als een beer door honingpotten. Jij zottekop, ik had haar meteen van jou overgenomen! Jij reisde samen met de schrijver/kunstminnaar/mecenas Tonnes Christian Bruun de Neergaard via Duitsland naar Parijs, waar jij van 1811 tot 1812 bij Jacques-Louis David studeerde. Tonnes was getrouwd met barones Therese Louise Bernhardine von Monnagetha und Lerchenau.

Tonnes betaalde jouw reis en hij bracht jou in contact met David. Jouw kamergenoot was de schilder Jens Peter Moller, jouw levenslange vriend, die jij van de Deense Academie kende. Zijn mecenas was prins Christiaan VIII van Denemarken. Jij was ook bevriend met de graficus Johan Frederic Clemens, die met Jens Juel samenwerkte. In 1813 ging jij via Florence naar Rome, waar jij tot 1816 studeerde. Jij kreeg daar een blijvende vriendschap met de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen, die een groot atelier in de stallen van het Palazzo Barberini had en een leerling van Nicolai Abildgaard, Johannes Wiedewelt en Asmus Jacob Carstens was. Bertel kreeg samen met Anna Maria Angelica Magnani de dochter Elisa Sophia Charlotte en de zoon Carlo Alberto. Anna woonde bij haar broers op Piazza Barberini 2 in Rome. Anna was in 1799 gescheiden van de geleerde Wilhelm von Uhden, met wie zij de dochters Carlotta Vincenza (1795) en Friderike Wilhelmina Franziska (1798 - 1800) kreeg. Op 29 maart 1819 vroeg Bertel de Schotse Frances Mackenzie ten huwelijk. Volgens de schrijver Joahannes Carsten Hauch ging er het gerucht, dat Anna Frances wilde laten vermoorden. De verloving tussen Bertel en Frances werd na een maand opgeheven, omdat Bertel op Fanny Caspers verliefd was geworden

Bertel was jouw adviseur en jij hebt hem in 1814 geportretteerd. In 1815 portretteerde jij zijn minnares Anna met een milde blik, ietwat droevige ogen en een opvallend uitbundig hoofddeksel met wijdopen gesperde bloemen. In 1815 schilderde jij de naakte Narcissus. Jij scheidde van Christine en op 2 augustus 1816 was jij terug in Denemarken. Op 8 februari 1817 trouwde jij met Elisabeth Cathrine Julie Juel, de dochter van Jens Juel, die professor aan de Deense Academie was. Jij hebt haar ook in 1817 geportretteerd. Jullie kregen samen 2 zonen en 4 dochters. In 1817 heb jij Julie geportretteerd. In oktober 1817 werd jij lid van de Deense Academie en in 1818 werd jij professor van de Deense Academie, net als Johan Ludwig Lund, die in 1820 met Augusta Lorentzen trouwde. Tonnes overleed op 14 januari 1824 in Parijs en hij werd 47 jaar. Julie overleed in 1827 en in 1828 trouwde jij met haar zus, Susanne Henriette Emilie Juel, met wie jij meerdere kinderen kreeg. Van 1827 tot 1829 was jij directeur van de Deense Academie. Jij schilderde 'Naakt staande bij een bed', een mooie blote vrouw op 'Liggend naakt' en in 1837 twee naakte mannen. In 1840 schilderde jij het naaktmodel Florentine van de voorkant.

In 1841 schilderde jij 'Vrouw voor een spiegel', met Florentine als het naaktmodel. Jij woonde op de begane grond van Slot Charlottenborg aan het Kongens Nytorv. Jij schilderde Florentine met jouw leerlingen Ludvig August Smith, Sally Ruben Henriques, zijn broer Nathan, Niels Carl Dahl en H.J. Hammer. Jouw schilderij werd op 9 februari 1843 door barones Christine Stampe gekocht, die in Nyso Manor op Sjaelland woonde, waar haar goede vriend Bertel Thorvaldsen de laatste zes jaren van zijn leven grotendeels woonde en werkte. Bertel had er een ereplekatelier en een tuinatelier. Hans Christian Andersen kwam er ook vaak en vele andere schrijvers en kunstenaars. De mooie en superintelligente Christine Stampe is in 1827 door C.A. Jensen geportretteerd. In 1843 schilderde je 'Naakte vrouw die haar slippers aantrekt', met heel subtiel de top van haar linkerborst afgebeeld. Waarschijnlijk na een bad, waar ze loom van is geworden. Hoogstwaarschijnlijk is het jouw vrouw Susanne, die haar naam mee heeft. Bertel overleed op 24 maart 1844 in Kopenhagen. Hij werd 73 jaar en hij is in de binnenplaats van het Thorvaldsen Museum begraven. Vanwege een verslechterd gezichtsvermogen moest jij stoppen met schilderen. Jij overleed op 23 juli 1953 in Kopenhagen door de cholera. Jij werd 70 jaar en jij bent in de Assistens begraafplaats op de Kapelvej 2 begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
29 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 143Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)