Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De grootste, Griekse anarchiste capituleerde niet

(voor Katerina Gogou (1940 - 1993))

Jij bent geboren op 1 juni 1940 in Athene. In 1940 was er hongersnood en nazi-bezetting. Op jouw 5-de speelde jij in diverse kindervoorstellingen en vond men jou een wonderkind. In jouw tienerjaren woonde jij bij jouw zeer strenge vader in de wijk Exarcheia te Atene. Hij stimuleerde jou om te gaan acteren. Daarna woonde jij bij jouw moeder. Jij studeerde aan de acteerschool van de regisseur/acteur Takis Mouzenidis (1909 - 1981) en jij studeerde aan de dansschool van Pratsika Zouroudi en Varouti. In 1961 speelde jij met het gezelschap Dino's Iliopoulos in het toneelstuk 'De Heer vijf procent' van Evangelidis-Maris. In 1952 debuteerde jij als filmactrice in de dramatische komedie 'O allos'. Er was een burgeroorlog en er heerste strenge censuur. Er was sprake van politieterreur en ballingschapskampen, vol met politieke gevangenen. In 1955 werd de film 'The Blackboad Jungle' in de bioscoop Pallas getoond en tijdens het lied 'Rock around the clock' werden er aanstekers aangestoken en werden de fluwelen fauteuils met scheermesjes vernield. Daar deed jij aan mee. Jij werkte in een theater en jij behaalde jouw diploma van de middelbare school.

In 1959 speelde jij in de romantische komedie 'To xylo vgike apo ton Paradeiso' (Beating came from Paradise), met Aliki Vougiouklaki in de hoofdrol, en in de komedie 'Drakoulas en Sia'. In 1960 speelde jij in de komedie 'Andras eimai... kaitokefi mou tha kano!'. In 1963 speelde jij in 3 films, o.a. in de komedie 'To paidi tis piatsas'. In 1962 speelde jij in 4 films, o.a. als Kaiti in de komedie 'Ta kothonia tou thraniou'. In 1963 speelde jij in 5 films, o.a. in de komedie 'Palikarakia tis pantreias', in 1964 ook in 5 films, o.a. in het drama 'Aponi zoi', met Hristos Negas in de hoofdrol, die op 21 juni 1981 in Cape Sounion, Anavissos, door een hartaanval overleed en 35 jaar werd. Zijn dochter is de radioproducer Athenais Nega, geboren op 30 augustus 1974 en schrijfster van 'The Little Electrocutions'. In 1965 speelde jij in 4 films, o.a. in het romantische drama 'Ftohologia', met Aikaterini Papanika (1942 - 2017) en Hristos Negas. Jouw man is Pavlos Tassios, geboren op 1 april 1942 in Polygyros. Op 10 oktober 1967 werd jullie dochter Myrto geboren.

In 1968 speelde je in de komedie 'O trellos tahei 400' en in 1969 in 3 films, o.a. in het drama 'Pligomena neiata'. In 1970 speelde je in 2 films, o.a. in het romantische drama 'Agapi gia panta', met Zoe Kouroukli (1942 - 2017) in de hoofdrol, Miss Greece 1959. In 1971 speelde je in de komedie 'Ti ekanes ston polemo Thanasi' en in 1972 in 2 films, o.a. in het drama 'Nai men, alla...', in 1977 in de dramatische komedie 'To vary... peponi' (The Heavy Melon) van jouw man Pavlos Tassios, met Antigoni Amanitou in de hoofdrol. In 1978 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Three Clicks Left', in het Engels vertaald door Jack Hirchmann (1933 - 22 augustus 2021) en zijn vertaling verscheen bij Night Horn Books in San Francisco. Jack's vrouw is de dichteres/schrijfster/kunstenares Agneta Falk en hij was een UCLA-leraar van Jim Morrison. Jouw eerste dichtbundel gaat over jouw identificatie met de verdoemden van de metropool; prostituees, junkies, psychiatrische patiënten, gevangenen ect. Jij ontving de Prijs voor Beste Actrice op het Salonica Film Festival. In 1980 speelde jij in het misdaad-drama 'Parangelia!' (The Order) van jouw man, met Themis Bazaka (1957, Thessaloniki). Deze film gaat over het leven van Nikos Koemtzis. En in 1984 speelde jij als Nike in het drama 'Ostria - To telos tou paihnidiou'.

In jouw tweede dichtbundel 'Idionimo' (Sui generis) beschrijf jij de donkere kant van Athene. 'Sui generis' verwijst naar de Griekse wet nr. 410/1976, die het regime versterkte tegen demonstranten, stakingen en politieke dissidenten. In 1982 verscheen jouw derde dichtbundel 'Houten Overjas' en in 1986 'The Absentees', met een gedicht voor de vermoorde, anarchistische travestiet Sonia. Jij bent de grootste, anarchistische dichteres van Griekenland. Jij werd door de fascistische politie brutaal geslagen en jij stond op de verdachtenlijst van het ministerie van Openbare Orde. Jij was bevriend met de anarchistische leidster Katerina Iatropoulou. Je schreef: 'Ik weet dat de papieren liegen, want ze zeggen dat ze je in de voet hebben geschoten. Ik weet dat ze nooit op de voeten mikken. De geest is hun doelwit. Houd het bij elkaar hé!'. In 1988 verscheen jouw 5-de bundel 'The Month of Frozen Grapes', over een verwoestende angst, waardoor jij in diverse psychiatrische klinieken zat. In 1990 verscheen jouw laatste bundel 'The Return Journey'. Op één bladzijde staan 5 namen van mensen, die de anarchistische beweging in Griekenland markeerden en die door laffe politiekogels werden vermoord; Kasimis, Tsoutsouvis, Prekas, Kaltezas en Tsironis. Op 3 oktober 1993 pleegde jij zelfdoding in de wijk Exarcheia in het centrum van Athene. Jij nam een overdosis alcohol met pillen. Enkele dagen eerder was jij bij jouw vriend, de dichter George Chronas, op bezoek en vroeg jij hem om whisky. Jij zei tegen hem: 'Ik vertrek naar elders!'. Jij werd 53 jaar. Er waren duizenden mensen bij de begrafenis. Jij schrijft:

'Ik hou van jou en jij houdt mij niet tegen en ik droom ook niet. Ik leef. Ik reik mijn handen om lief te hebben, om solidair te zijn met Vrijheid. Zo vaak als het allemaal opnieuw duurt. Ik verdedig anarchie.'

Myrto ging eerst naar de Montessorischool en daarna naar een kunstschool. Zij schilderde en dichtte graag. Jij was een alcoholiste en erg zelfdestructief. Jij ging net als Myrto drugs (heroïne) gebruiken en jij was erg angstig, wat de persoonlijke poëzie aanwakkerde. De anarchistische tekstschrijver/componist/rockzanger Nikolaos Asimopoulos heeft op 17 maart 1988 zelfdoding gepleegd op de Kallidromiou-straat 55 in Exarcheia. Hij heeft zichzelf aan een waterleiding opgehangen en hij zat meermaals in psychiatrische ziekenhuizen. Hij werd 38 jaar en hij is in Nea Smyrni begraven. Hij werd beschuldigd van een verkrachting van een vrouw. De schrijfster/historica/columniste/journaliste Soti Triantafyllou (1957) woont in Exarcheia. Het dichtbundeldebuut van Myrto is 'Alice blijft hier niet langer'. Zij was een specialiste in de Byzantijnse kunst en zij werkte met Michalis Angelidakis. Op aanraden van haar vader Pavlos ging Myrto naar de samangemeenschap in Palermo. Zij woonde jarenlang in Ugento en zij was op weg naar Athene, toen zij op haar 48-ste overleed. Pavlos overleed op 2 oktober 2011 in Athene en hij werd 69 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)