Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Laura Närhi - Hetken tie on kevyt (De weg van nu is licht)

(voor Laura)

Jij bent geboren op 19 januari 1978 in Kirkkonummi, in Zuid-Finland, op zo'n 30 kilometer afstand van Helsinki. In Kirkkonummi bevindt zich het landhuis/studiohuis Hvitträsk, wat nu een museum is. Het is door de architecten Gottlieb Eliel Saarinen, Herman Gesellius en Armas Lindgren ontworpen. Eliel Saarinen ging er later in wonen. Zijn eerste vrouw was Matilde Gylden, die na de scheiding gezellig met Herman Gesellius trouwde. Eliel hertrouwde met de jongere zus van Herman, Louise (Loja) Gesellius, wat de boel nog gezelliger maakte. Eliel en Louise kregen samen twee kinderen; Eva Lisa Pipsan, die interieur- en textielontwerpster werd, en Eero, die architect/ontwerper werd. De componist Jean Sibelius vond bij het meer van Vitträsk rotstekeningen uit de steentijd. Jouw vader is de zanger/muzikant/componist Seppo Närhi, geboren op 2 september 1949 in Äänekoski, Midden-Finland. Jouw moeder is Maija Kuusi, de verkoop- en marketingdirectrice van Otava Publishing Company, één van de oudste en grootste boekuitgevers in Finland, gelegen op Uusimaankatu 10 in Helsinki. Na de scheiding van jouw ouders is jouw moeder met de componist Kim Olavi Kuusi hertrouwd.

In november 1998 is in Helsinki de band Kemopetrol opgericht. Met de drummer Teemu Kalevi Nordman, geboren op 20 november 1976 in Salo, de gitarist Marko Kristian Soukka, geboren op 8 februari 1977 in Helsinki, en de toetsenist/componist/tekstschrijver Kalle Ilmari Koivisto, geboren op 15 november 1975 in Helsinki. In juni 1999 kwam jij als leadzangeres bij de band en later in 1999 kwam de bassist Kari Myöhänen er nog bij. Eind 1999 verscheen de single 'Child Is My Name'. In 2000 verscheen het debuutalbum 'Slowed Down', met naast de titelsong o.a. 'Tomorrow', 'African Air', 'Night After Night', 'View on the Sea', 'Teeth', 'Disbelief' en 'Without Listening'. In 2002 verscheen 'Everything's Fine', met naast de titelsong o.a. 'Saw it on TV', 'For Nothing', 'Windmills', 'Hypno Eyes', 'Forest for the Trees' en 'Shine'. In 2004 verscheen 'Play For Me', met o.a. 'Seagulls', 'Floater', 'From an Aeroplane', 'Firework', 'Weekend Friend', End of the Day', 'Two' en 'Undying Love'. Dit was het derde album met de muziekproducer Kalle Chydenius. In 2006 verscheen 'Teleport', met o.a. 'Already Home', 'Planet', 'Any Day's OK', 'Facing Yourself', 'Turn Immortal', 'Am I Going To Heaven' en 'You Heal'.

In 2011 verscheen 'A Song & A Reason', met naast de titelsong o.a. 'A Different Plan', 'No Horizon', 'Brighter', 'Pretty Face', 'Grand Prize/Fireplace' en 'Red and Green and Blue'. Op 18 augustus 2010 verscheen jouw solo-debuutalbum 'Suuri sydän' (Groot hart), met naast de titelsong o.a. 'Kaksi Irrallaan', 'Jää Mun Luo' (Blijf bij mij), 'Jokainen Yö', 'Tämä On Totta', 'Julma Valo' (Wreed licht) en 'Mä Annan Sut Pois' (Ik geef jou weg). In mei 2011 trouwde jij met de videoclipregisseur Pekka Hara. In 2012 verscheen jouw solo-album 'Tuhlari' (Verkwister), met naast de titelsong o.a. het liefdevolle, melancholische, diepontroerende, weergaloos prachtig en intens zuiver gezongen 'Hetken tie on kevyt', 'Onnellinen' (Gelukkig), 'Siskoni' (Mijn zus), 'Varjo' (Schaduw), '1945', 'Kuulen, kuuntelen' en 'Vümeinen aamu' (Laatste ochtend). In december 2013 is de scheiding aangevraagd en eind juli 2014 ben jij officieel van Pekka gescheiden. Jij kreeg een nieuwe geliefde en samen met hem kreeg jij in op 25 december 2014 een dochter. Jullie wonen in Porvoo.

Op 6 november 2020 verscheen jouw derde solo-album 'Vastavoimat' (Tegenkrachten), met naast de titelsong o.a. 'Elämän käyttöohje' (Levenshandleiding), 'Sinä päivänä kun kaikki alkoi', 'Ylitsepääsemätön' (Onoverkomelijk), 'Lidä hyvänä', 'Helsinki' en 'Mä elän' (Ik leef). In 2021 deed jij een kersttournee langs zes kerken en de kathedraal van Porvoo, die van de Evangelisch-Lutherse kerk van Finland is, waar jij hoogstwaarschijnlijk lid van bent, gezien die kerkentocht, maar dat geeft niets, mijn heilige schat en sexy minnares, mijn geheime Maria Magdalena uit de Hoogste Ethersferen, want jouw toverstem blijft er even schitterend om. In iedere klanknuance zie ik de meest aangename beelden, zoals de liefde bedrijven in de kathedraal van Porvoo, terwijl het diep in de nacht is en de koster niets in de gaten heeft. Of jij zingend in een door talloze kaarsen verlichte onderwatergrot, waarbij alle heiligen één voor één aan ons verschijnen en zij ons voelbaar omhelzen en zegenen, zelfs een vreugdevolle reidans maken. En terwijl wij elkaar naakt beminnen, met de billen bloot op de koele grotgrond, weergalmt jouw helende stem door heel het grottenstelsel en flitst het Eeuwige Christuslicht ineens tevoorschijn en voor eeuwig in onze gelukzalige zielen, die zich verenigen als nooit tevoren en miljarden keren intenser.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)