Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Faia Younan - Ya Qatily

Faia Younan is geboren op 19 juni 1992 in Al-Malikiyah in Syrië, in een Assyrische, christelijke familie. Zij woonde ook in Damascus en vanaf haar vierde in Aleppo, waar zij verder opgroeide. Op haar elfde verhuisde zij met haar familie naar Zweden. Als kind zong zij via de intercom voor de voorbijgangers op straat. Zij zong ook op bruiloften, familiebijeenkomsten en schoolwedstrijden. Zij won op ruim tien scholen. In 2008, toen zij 16 jaar was, verloor zij haar broer. Het zingen was voor haar een remedie. In 2010 verhuisde zij naar Schotland en studeerde zij Sociale Wetenschappen, Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Glasgow. Na haar afstuderen in Economie en Management ging zij naar Zweden terug, waar zij als verkoopster bij Sony Music werkte. Zij werkte daar ook bij de receptie en zij ontving demo's van aanstormende zangers/zangeressen. Zij was ook vrijwilliger bij het Zweedse Rode Kruis en zij zong tijdens lokale evenementen.

In oktober 2014 publiceerde zij samen met haar zus Rihan de video 'To Our Countries', geïnspireerd door de politieke rotsferen in Syrië en de buurlanden, die volgens haar 'geladen en hopeloos' was. In die video wordt de politieke realiteit van het Midden-Oosten behandeld en zingt zij enkele nummers van de Libanese zangeres Nouhad Wadie' Haddad, bekend als Fairuz, geboren op 21 november 1934 in de wijk Zuqaq-el-Blat in Beiroet. Zij zingt ook nummers van Umm Kulthum en Asmahan. Haar zus Rihan doet in de video een gesproken woordmonoloog over het zorgwekkende conflict in de Arabische wereld. Door de positieve reacties op haar zuivere, typisch Arabische, melodieuze zangkwaliteiten werd zij een full-time zangeres. Haar debuutsingle 'Ohebbou Yadayka' (Ik hou van jouw handen) kwam via een crowdfundingscampagne op de markt. Daarna verschenen er nog twee singles. Samen met haar manager Houssam Abdul Khalek kwam zij bij de Guinness World Records terecht. Zij is de eerste, Arabische artiest uit het Midden-Oosten, die haar debuutalbum crowdfundde. Zij is ook de eerste, vrouwelijke artiest uit de Arabische wereld, die in het Guinness World Records Book kwam te staan. In het voorjaar van 2015 ging Faia naar Beiroet om zich in de Arabische muziek onder te dompelen.

Op 25 maart 2017 verscheen haar debuutalbum 'A Sea Between Us', met 'Baynatna Fi Bahr', 'Li Fi Halab', 'Wejjak Ya Helo', 'Tazannar Bi Itri', 'Sheddi 'A Albi', 'Ya Laytahou Yaalam', 'Zanoubia', 'Fi Al Tariki Ilaik' en 'Mawtini'. Zij zong mee op de single 'Busted and Blue' van de virtuele band Gorillaz'. In maart 2019 verscheen het digitale, tweede album 'Tales of the Heart', met 'Ya Qatily', 'Kifna Tnaynatna', 'Ghanni' (Zingen), 'Yemken Nesi', 'Falaytaka Tahlou', 'Khelkhaliha' en 'Sada Mawalena'. 'Zanoubia' gaat over de zeer mooie koningin Zenobia van Palmyra (circa 241 - circa 174), die samen met haar zoon door de Romeinen gevangen werd genomen. Zij werden in 273 in gouden kettingen naar Rome gebracht. Zij mocht in een villa in Tibur (Tivoli) wonen en zij trouwde met een senator, met wie zij een nageslacht kreeg. In Beiroet vond Faia een deel van haar ware zelf terug, vooral in de ondergrondse muziekscene met alle grote muzikanten en dichters/schrijvers. Op 'Tales of the Heart' staan hoopgevende, verhalende teksten van diverse, moderne, Arabische dichters/schrijvers, zoals van de schrijver Mahdi Mansour. Faia gaf concerten in de Golf, Zweden, Syrië, Frankrijk, Jordanië, Tunesië, Egypte, Dubai, Nederland, Marokko en Engeland. In Dubai was zij in de Dubai Opera en in de Coca-Cola Arena, samen met John Legend. Haar zus Rihan is een journaliste met haar eigen show 'Metro' op Al-Mayadeen TV. Faia's nieuwste song 'Damascus' staat met een prachtige video op You Tube. Het is echt een ode voor de schoonheid van deze hoofdstad, maar tegelijkertijd een ode voor de rijpende schoonheid van Faia, die zich ook nog eens in schitterende gewaden hult en die qua zangstem meer en meer uitblinkt.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)