Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lady Glenavy, om verliefd op te blijven!

(voor Beatrice Moss Elvery (1883 - 1970))

Jij bent geboren op 13 april 1883 op 2 Fortfield Terrace in Dublin. Jouw vader William Elvery was een zakenman in Dublin en zijn familieleden waren zijdehandelaren in Spanje. Jouw familie was de eigenaar van Elverys Sports-winkel in Wicklow Street, Dublin, opgericht in 1847. Jouw moeder Theresa Moss studeerde samen met haar zus Annie aan de Dublin Metropolitan School of Art. Jouw zus Dorothy is geboren op 3 december 1886 op 1 Waverley Terrace in Dublin. Dorothy en jij gingen ook naar de Dublin Metropolitan School of Art. Jij kreeg daar schilderles van William Newenham Montague Orpen en beeldhouwles van John Hughes. Orpen heeft jou later geschilderd. In 1909 schilderde hij jou met een schitterende fedora met flamboyante vogelveren en met jouw glinsterende, aanlokkelijke rode haren, jouw innemende glimlach en de elegant samengedrukte handen. Volgens Orpen had jij 'veel gaven, veel temperament en een groot vermogen'. Volgens hem was jouw enige fout, dat jij jouw kunst met papier, doek, klei of glas-in-lood in een paar uur klaar had, waarna jij er niets meer aan wilde veranderen.

Jij bleef bevriend met Orpen en jij bleef met hem corresponderen tot zijn overlijden op 29 september 1931 in Londen. Hij werd 52 jaar en hij is in de Putney Vale Cemetery begraven. Op de kunstschool won jij vele prijzen, zoals de Taylor Scholarship in 1901, 1902 en 1903. Na een tijd als kunstenares te hebben gewerkt, ging jij naar de kunstschool terug om glas-in-lood te leren maken en schilderen. Jij kreeg les van Alfred Ernest Child. Jij werd sterk beïnvloed door het boek 'Stained glass work, a textbook for students and workers in glass' van Christopher Whall. In januari 1903 heeft de kunstenares Sarah Henriette Purser haar studio voor glas-in-loodkunst An Túr Gloine in Dublin opgericht. Jij was één van de ontwerpers. De anderen waren Michael Healy, Evie Hone, Wilhelmina Geddes, Harry Patrick Clarke, Catherine Amelia O'Brien, Kathleen Quigly, Ethel Rhind en Hubert McGoldrick. Harry Clarke was getrouwd met de portretschilderes Margaret Crilley, met wie hij 3 kinderen kreeg; Michael, David en Ann. Clarke overleed op 6 januari 1931 door tuberculose in Chur. Hij werd 41 jaar en hij is in Chur begraven. Angelica Kauffman is in Chur geboren.

Sarah Purser woonde van 1887 tot 1909 op 11 Harcourt Terrace in Dublin, waar zij haar atelier had. Later woonde zij in Mespil House aan Mespil Road, waar elke dinsdagmiddag de kunstenaars en schrijvers van Dublin kwamen feesten. Haar vader Benjamin Purser was leraar aan de Portora Royal School in County Fermanagh, waar Oscar Wilde zijn leerling was. Samuel Beckett zat ook op die school. Sarah overleed op 7 augustus 1943 door een beroerte. Zij werd 95 jaar en zij is in de Mount Jerome Cemetery in Dublin begraven. Daar zijn de ouders van Oscar Wilde ook begraven; de chirurg/oog- en oorarts William Robert Wills Wilde en de schrijfster Jane Frances Agnes Elgee. Jouw eerste opdracht was zes ramen voor de Convent of Mercy Chapel op 1 Lough Shore Road in Enniskillen, County Fermanagh. Enniskillen Castle is in 1428 door Hugh Maguire gebouwd. Jouw ramen werden in 1905 geïnstalleerd. In totaal werden er 23 glas-in-loodramen in deze kloosterkapel van de Mount Lourdes Grammar School geïnstalleerd. Ook ramen van Alfred Ernest Child, Michael Healy en Catherine O'Brien. 'Angel with Candle' en 'Angel with Thurible' van Catherine zijn ontzagwekkend goddelijk schoon. De architect van deze kloosterkapel is William Alphonsus Scott. Jouw 6 ramen zijn beeltenissen van: The Virgin Mary, St Macartan, St Margaret Mary and The Sacred Heart of Christ Jesus, The Virgin and Child en St Joseph of the Presentation.

In 1907 maakte jij 'Christ among the Psysicians' in de St Stephen's Church uit 1821 op 7 Mount Street in Dublin. Dat was de parochiekerk van Oscar Wilde en William Butler Yeats. In de St Nicholas Church op 3 Lancasterian Street in Carrickfergus maakte je de ramen 'The Good Samaritan' en 'The Lost Son'. Jij maakte glas-in-loodramen voor o.a. de St Patrick's Cathedral in Dublin, The Cathedral of the Annunciation of the Blessed Virgin Mary and St Nathy in Ballaghaderreen, de St Anne's Cathedral in Belfast en de St Canice's Cathedral in Kilkenny. In 1907 maakte jij het schilderij 'Éire', gekocht door Maud Gonne, die het aan de dichter/revolutionair Patrick Pearse gaf. Dit schilderij stimuleerde tot een onafhankelijk Ierland, los van Engeland. Jij maakte ook illustraties voor kinderboeken. Op 1 augustus 1912 trouwde jij in de Kill Parish Church met Charles Henry Gordon Campbell, 2nd Baron Glenavy (1885 - 1963). Jullie woonden in Clonard, Terenure. Op 6 juni 1913 werd jullie zoon Patrick in Dublin geboren. Op 26 juni 1914 werd jullie dochter Brigid Columbine in de Great Denmark Street geboren. Op 25 oktober 1924 werd jullie zoon Michael geboren. Jullie huis in Clonard werd door de anti-verdragstroepen verbrand. In 1935 had jij in Dublin jouw eerste solo-expositie, met als blikvanger 'The Intruder' uit 1931. In 1941 verhuisden jullie naar Rockbrook House in Rathfarnham.

In Londen, waar jullie ook woonden, hadden jullie een literaire kring met W.B. Yeats, D.H. Lawrence, George Bernard Shaw, Katherine Mansfield en John Middleton Murry. Jij portretteerde Mansfield in jouw tuin. Op 3 juli 1944 werden Brigid Columbine en haar man Maurice Juby Robinson door een brandbom in Kensington, Londen, vermoord. Na de oorlog gingen jullie naar Ierland terug, waar jij ging schilderen. In 1961 verhuisden jullie naar Sandycove. Op 30 juli 1963 is jouw man Charles in Sandycove overleden. Hij werd 78 jaar. Op 13 mei 1964 overleed jouw zus Dorothy in Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Jij overleed op 21 mei 1970 in Our Lady's Manor, Dalkey, Sandycove. Jij werd 87 jaar. Jouw zoon Patrick, die journalist/humorist/tv-persoonlijkheid was, overleed op 10 november 1980 in Cannes. Jouw zoon, de romanschrijver Michael, nam de Lord-titel over en hij was 4-de Baron Glenavy.

Michael was homoseksueel en zijn partner was William Holden, met wie hij jarenlang in Oxfordshire woonde. Daar waren zij de buren en vrienden van Iris Murdoch en John Bayley. Holden was de publiciteitsdirecteur van de uitgeverij/firma William Henry Heinemann. Michael schreef vooral over zijn homoseksualiteit in zijn romans 'Lord dismiss us' (1967) en 'Nothing doing' (1970), met diverse Campbell-familieleden in sterk transparante en onflatteuze verschijningen. Na 1970 was Michael een ernstige alcoholist en stopte zijn schrijfwerk. In zijn laatste jaren overwon hij zijn alcoholisme en werkte hij in een boekhandel nabij Regent's Park, dat van zijn partner Holden was. Michael overleed begin juni 1984 op 39 Kendal Street in Westminster, Londen. Hij was ongehuwd, waardoor de baronie uitstierf. Hij werd 59 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
3 juli 2022


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)