Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Prinses Elizabeth Alexandra Mary heeft voor jou geposeerd

(voor Savely Abramovich Sorine (1878 - 1953))

Jij bent geboren op 26 februari 1878 in Polatsk, Wit-Rusland, net als de schrijfster Mary Antin. Jouw vader was een Joodse kleermaker en jouw moeder kwam uit de orthodox-religieuze Molokanes-sekte. Op jouw 16-de verliet jij jouw ouderlijke huis en van 1895 tot 1899 studeerde jij schilderen aan de Grekov School voor Schone Kunsten op de Preobrazhenskaja 14 in Odessa, opgericht in 1865. Jij kreeg les van de realistische schilder Kyriak Kostandi, geboren op 3 oktober 1852 in Dofinivka en overleden op 31 oktober 1921 in Odessa. Tijdens jouw kunstacademiejaren schilderde jij tot heel laat in de nacht. In Odessa bezocht jij vaak het operatheater. In 1885 schilderde hij op 'De wereld in' een weemoedig naar buiten kijkende vrouw in een trein. Jij bent cum laude afgestudeerd en vervolgens ging jij naar de Keizerlijke Academie voor Schone Kunsten op het Paleisplein in Sint-Petersburg. Deze academie is in 1757 opgericht door graaf Ivan Shuvalov, die in zijn herenhuis op de Sadovayakaja 12 woonde. In 1899 kreeg jij les van V.E. Savinskiy en Ivan Tvorozhnikov, die op 14 juni 1919 in Sint-Petersburg overleed. In Sint-Petersburg was jij een tekenlerares. In het dorp Obcharovka ontmoette jij de schilder Skitaletz, die jou met Maxim Gorki in contact bracht. Bij Gorki ontmoette jij de zanger Shalyapin, met wie jij bevriend raakte.

In 1901 kreeg jij les van Ilya Repin. Jij reisde naar Italië en Frankrijk. In Italië bewonderde jij de musea vol kunstschatten en ontmoette jij de actrice Eleonora Duse. In Parijs ontmoette jij Henri Matisse en Filippo Marinetti, die het Louvre in brand wilde steken. Jij reisde ook naar Nederland. In 1907 kreeg jij voor jouw schilderij 'Minute Inspirée' de officiële erkenning als kunstenares. Op dit schilderij heb jij de Eleonora Duse tijdens de repetities geschilderd. Met de hulp van prinses Maria Paulowna kreeg jij de vergunning om in het buitenland te wonen. Jij maakte portretten van de literaire en artistieke mensen en van de adel. Zo portretteerde jij Maxim Gorky, de operazanger/acteur Fjodor Shalyapin, de danseres Tamara Karsavina, terwijl zij in 1910 de hoofdrol in 'Les Sylphides' van Mikhail Fokine danste, naast Anna Pavlova en Vaslav Nijinski. Mikhail was met de danseres Vera Antonova getrouwd. Jij portretteerde prins S.M. Volkonskii, barones T. Shteyngel en prinses Olga Orlova, die in 1911 ook op fantastische wijze door Valentin Serov is geschilderd. Jij exposeerde in 1913, 1915 en 1917 bij de Mir Iskowsstva kunstvereniging, met o.a. Leon Bakst, Eugène Lanceray, Alexander Benois, Konstantin Somov en de schrijver Dimitri Philosophoff, die een ménage à trois met de schrijfster/dichteres Zinaïda Hippius en de schrijver Dimitri Merejkovski had. Jij bent vooral door Kyriak Kostandi en Alexander Benois beïnvloed.

In 1917 exposeerde jij bij de New Society of Artists in Sint-Petersburg en in 1911 in de Internationale Salon in Rome. In 1917-1918 was jij in Jalta en in december 1917 exposeerde jij bij de Association of United Artists. Na de Krim zag jij Rusland nooit terug. Jij was bevriend met het echtpaar Sodakin, met wie jij in de zomer van 1919 naar Tbilisi verhuisde. In 1920 reisde jij van Batumi naar Marseille en ging jij in Parijs wonen. Jij exposeerde in Galerie La Boéti, de Salon d'Automne, de Whitechapel Gallery en de Salon des Tuileries. Jij zorgde jouw hele leven vooral voor jouw oudste broer Nahum, die met een Française trouwde, met wie hij 2 kinderen kreeg, Paul en Anne. Zij woonden bij jou in jouw Parijse appartement. Paul kreeg leukemie en jij hielp o.a. met het zoeken naar de beste behandeling. Jij schilderde Paul in 1933. Jij had ook een broer Paul. Vanaf 1923 woonde jij in NYC en jouw mecenas was de miljonair Cohn. In de Tweede Wereldoorlog woonde jij in Amerika, maar jij financierde de Sovjet-Unie en enkele collega-artiesten daar. Na de oorlog ging jij geregeld naar Parijs. In Parijs steunde jij jouw Russische collega's met geld. Jij maakte kubistisch werk en jij verdiepte je in de Italiaanse meesters. Jij verdiepte je ook in de psyches van jouw geportretteerden.

Jij maakte portretten van o.a.: Lillian Gish, Nicolas Evreinoff, bevriend met Georges Gurdjieff en wonend op 7, rue Boileau, George Balanchine, Mikhail Fokine, Olga Spessivtseva, Alexander Benois, Leon Chestov, Anna Pavlova en Irina Baronova. Jij portretteerde ook Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, de moeder van prinses Elizabeth Alexandra Mary, die in 1952 koningin Elizabeth II werd en die gisteren (8 september 2022) is overleden. Koningin Elizabeth II heb jij ook geportretteerd. Beide koninklijke portretten hangen in Clarence House aan The Mall. Jij maakte ook een succesvol, hoogst spiritueel portret van de Oekraïense actrice Natalia Kovanko. Jouw grote vriend, de schilder/kunsthistoricus/decorateur Alexander Benois is geboren op 21 april 1870 in Sint-Petersburg. De ijdele, narcistische schilderes Zinaïda Serebriakova was zijn nicht. Zijn vrouw was Anna Karlovna en hun kinderen waren de theaterontwerper Nikolaj en de schilderes/decorateur Hélène. Jij schilderde veel portretten van aanlokkelijke vrouwen, ook één schilderij van een topless vrouw met een handspiegel, die wijdbeens en sterk verankerd staat. Ik vermoed dat dat jouw geliefde Anna is.

Jij was lesbisch en jouw jonge geliefde was Anna Stepanovna Sorina. Jouw meest succesvolle werk is een portret van jouw vaste partner Anna, die spontane levensvreugde uitstraalt en puur vrij kind is. Anna was ereburgeres van Frankrijk en een veteraan van de medische dienst van het Amerikaanse leger. Jij overleed op 22 november 1953 in New York en jij werd 75 jaar. Anna ging in 1973 naar Moskou en zij schonk 20 topschilderijen van jou aan de kunstmusea, o.a. portretten van Alexander Benois, Natalia Kovanka, Mikhail Fokine, Fjodor Shalyapin, George Balanchine, Leonid Miassin, de componist Arthur Vincent Lourié en de kunstenaar Sergej Sudeikin, die met de beeldschone actrice Olga Glebova getrouwd was, de beste vriendin van Anna Achmatova en de hoofdpersoon in 'Gedicht zonder held' van Achmatova. Sergej hertrouwde met de danseres Vera de Bosset, die hij knap portretteerde en die later met Igor Stravinsky trouwde. In 1974 schonk Anna nog portretten van Georgische edelen aan het Kunstmuseum in Tbilisi.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 september 2022


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)