Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bij de Oranje Nassau's begraven

(voor Fanny Lewald Marcus (1811 - 1889))

Jij bent geboren op 24 maart 1811 in Königsberg. Jouw vader was de Joodse koopman/wijnhandelaar David Marcus (1787 - 1846) en jouw moeder was Zipora Assur (1790 - 1841). Jij was de oudste van 9 kinderen. In 1831 werd de achternaam van de familie Lewald. Net als jouw broers kreeg jij een formele opleiding tot jouw 14-de, toen jouw vader jou van school haalde om meer 'vrouwelijke' activiteiten te doen, zoals knutselen, licht huishoudelijk werk, lezen en muziekonderwijs. Dit met het oog op een mooi huwelijk. Jouw broers bleven wel op school. In 1826 bekeerden twee van jouw broers zich tot het protestantse geloof, wat jij in 1829 deed. Dit was ook om jullie sociale buitenstaanderspositie te verbeteren, jouw broers een vrije beroepskeuze te geven en jou de kans om met een christelijke man te trouwen te geven. Jij bekeerde jezelf om met de theologiestudent Leopold Bock te kunnen trouwen, maar die overleed al voor het huwelijk. Jouw familie was niet Joods religieus actief, maar als klein kind voelde jij al antisemitische vijandigheid en tijdens de Hep-Hep-rellen van 1819. Direct na jouw doop had jij spijt van de bekering tot het christendom, omdat jij het idee van een persoonlijke God niet kon verkroppen.

In 1832-1833 ging jij met jouw vader mee op een zakenreis naar de Rijn en Neckar. Jij woonde een tijd in Breslau bij jouw oom, de politicus/krantenredacteur/spoorwegdirecteur Friedrich Lewald en jouw tante Henriette Maria Schlesinger, zijn nicht, die een literaire salon had. Friedrich hertrouwde rond 1835 met Pauline Juliane Werkenthin, de lerares van zijn 5 kinderen met Henriette. In 1823 ontmoette Friedrich Goethe tijdens een kuur in Mariánské Lazne. In 1832 ontmoette hij de journalist Ludwig Börne, die werd beïnvloed door zijn vriendin Jeanette Wohl, die met Salomon Strauss trouwde. In Parijs woonde Ludwig bij hen in, waar Heinrich Heine over schreef in 'Heine über Börne'. Ludwig overleed op 12 februari 1837 door tuberculose in Parijs. Hij werd 50 jaar en hij is in Père Lachaise begraven. Salomon zei, dat hij Heine in zijn gezicht had geslagen, vanwege zijn schrijven over de driehoeksverhouding en dat hij een pistoolduel voorstelde. Friedrich ontmoette in 1832 ook de dichter/toneelschrijver Ludwig Robert, getrouwd met Friederike Braun, geprezen door Heine, Karl von Holtei en Ludwig Tieck. Ludwig Robert overleed op 5 juli 1832 door de tyfus en hij werd 53 jaar. Friederike overleed enkele weken later door de Tyfus.

De Lewalds woonden in 'Drei Mohren' aan de Blücherplatz in Breslau, op de eerste verdieping. In Henriette's salon kwamen de professor Duitse studies/dichter August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, de filoloog/historicus Wilhelm Wackernagel en de arts/schrijver Max Ring, die ook de salon van Luise Mühlbach bezocht. In Breslau ontmoette jij jouw neef August Heinrich Simon, geboren op 29 oktober 1805. Hij zat een jaar in Glogau gevangen, omdat hij tijdens een duel zijn tegenstander vermoordde. Hij kreeg levenslang, maar in 1830 gratieverlening. Hij werkte aan de hoven van Breslau, Berlijn, Maagdenburg en Frankfurt an der Oder. Jij werd verliefd op hem, maar hij niet op jou. In 1837 wilden jouw ouders een verstandshuwelijk voor jou regelen, maar dat weigerde jij. In 1842 verscheen jouw debuutroman 'Clementine' en in 1843 'Jenny' bij Brockhaus-Verlag in Leipzig. Jij probeerde van het schrijven te leven en jij verhuisde van Königsberg naar Berlijn. Van 1845 tot 1846 reisde jij naar Italië. In 1845 ontmoette jij de schrijfster Therese Henriette Antoinette Elisabeth von Struve, geboren op 4 juli 1804 in Stuttgart. Zij had een verstandshuwelijk met Robert von Bacheracht, met wie zij een zoon kreeg, die vroeg overleed. In 1841 ontmoette zij de schrijver Karl Ferdinand Gutzkow, getrouwd met Amalie Klönne, met wie hij 3 zonen kreeg. Therese en Karl hadden tot 1848 een liefdesrelatie. Therese en jij werden dikke vriendinnen. Jouw bittere satire 'Diogena' uit 1847 was tegen de schrijfster Ida Gräfin von Hahn gericht en tegen de romantisch-sentimentele schrijfstijl.

In 1845-1846 was jij in Rome en ontmoette jij de liefde van jouw leven, de schrijver/criticus/historicus Adolf Wilhelm Theodor Stahr, geboren op 22 oktober 1805 in Berlijn. In 1834 trouwde Adolf met Marie Krätz, met wie hij 5 kinderen kreeg; Alwin, Anna, Adolf, Helene en Edo. In 1836 werd hij vicerector/hoogleraar aan het Alte Gymnasium in Oldenburg, in 1573 gesticht door graaf Johannes VII von Oldenburg und Delmenhorst. Het gymnasium staat vanaf 1878 op de Theaterwand 11. De psychiater/filosoof Karl Theodor Jaspers studeerde daar ook. Jij kreeg een vurige liefdesrelatie met Adolf. Jullie maakten samen diverse reizen en jullie schreven en werkten samen. In 1849 scheidde Therese von Bacheracht van Robert en in augustus 1849 hertrouwde zij met haar neef Heinrich Freiherr von Lützow, een Nederlandse generaal-majoor en gouverneur van Soerabaja. In 1852 stopte Adolf als leraar en verhuisde hij in de herfst naar Berlijn. Therese overleed op 16 september 1852 door dysenterie in Tjilatjap op Java, in het militaire hospitaal in Fort Benteng Pendem. Zij werd 48 jaar. In 1854 scheidde hij van Marie en in 1855 trouwde hij met jou. Met Adolf reisde jij naar Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. In 1865-1868 verscheen Adolf's 'Goethes Frauengestalten' in twee delen. In 1870-1877 verscheen Adolf's 'Aus der Jugendzeit: Lebenserinnerungen' in twee delen. Adolf kreeg in 1875 een ernstige longontsteking en hij overleed op 3 oktober 1876 tijdens een kuur in Wiesbaden. Hij werd 70 jaar en hij is in het Alter Friedhof in Wiesbaden begraven.

Jij was bevriend met Heinrich Heine, Franz Liszt, Theodor Mundt en Ferdinand Lassalle, die op 31 augustus 1864 in Carouge tijdens een duel met pistolen door Janko von Racowitza werd vermoord. De inzet was de liefde voor de wispelturige schrijfster/toneelactrice Helene von Dönniges, waar Janko mee verloofd was, maar wat ze verbrak toen zij Ferdinand ontmoette. Vervolgens verloofde zij met Ferdinand en verbrak zij ook dat weer. Haar vader was erg vijandig tegen Ferdinand, die 39 jaar werd. Je was ook bevriend met Hedwig Schlesinger, Ernst Dohm, Henriette Julie Herz, Clara Müller, Wallibald Alexis, Berthold Auerbach, Heinrich Laube, Karl August, Theodor Mundt en Rahel Varnhagen von Ense. Jouw zus Minna Susanne Minden (1821 - 1891) woonde ook in Dresden, waar jij op 5 augustus 1889 overleed. Jij werd 78 jaar en jij bent naast Adolf in het Alter Friedhof aan de Platter Strasse in Wiesbaden begraven.

Deze begraafplaats was ook voor het Huis van Nassau en was één van de mooiste van Duitsland en met vele monumenten. Prinses Pauline Friederike Marie von Württemberg, hertogin van Nassau, is er ook begraven. Zij was getrouwd met Wilhelm I von Nassau, met wie zij 4 kinderen kreeg; een dochter, die 0 jaar werd, de dochters Helene en Sophie en Nikolaus Wilhelm. Helene trouwde met prins Georg Victor von Waldeck-Pyrmont, met wie zij 7 kinderen kreeg, o.a. koningin Adelheid Emma Wilhelmina Theresia zu Waldeck und Pyrmont. Sophia trouwde met prins Oskar van Zweden en werd koningin van Zweden en Noorwegen. Prins Nikolaus Wilhelm zu Nassau (1832 - 1905) trouwde met Natalya Alexandrovna Poesjkina, gravin van Merenberg, de dochter van de dichter Aleksandr Sergejevitsj Poesjkin. Natalya was eerder getrouwd met generaal Michail Leonjevitsj von Dubelt, met wie zij 3 kinderen kreeg. Met Wilhelm kreeg zij ook 3 kinderen; Sophie, Alexandra en Georg Nikolaus. Natalya (1836 - 1913) is ook in het Alter Friedhof begraven. Dankzij Natalya zijn de Oranje Nassau's ook familie van de grote dichter Aleksandr Poesjkin. In 1973 werd het Alter Friedhof omgebouwd tot een recreatiepark, wat in 1977 werd geopend. Met speeltuinen, barbecueplaatsen, een skatepark en een klimlandschap.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
18 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)