Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zangeres Duffy is terug op aarde

Jij bent geboren als Aimee Anne Duffy op 23 juni 1984 in Bangor, Gwynedd, Wales, net als de kunstenares/schrijfster/dichteres Brenda Irene Chamberlain, die van 1935 tot 1944 met de kunstenaar Ronald John Petts getrouwd was. Op 11 juli 1971 pleegde Brenda met een overdosis kalmeringsmiddelen zelfdoding in Bangor. Zij werd 59 jaar en zij is in de Glanadda cemetery in Bangor begraven. Jouw ouders zijn John Duffy en Joyce Williams. Jouw tweelingzus heet Kate en jouw zus Kelly-Ann is in 1980 geboren. Jij bent opgegroeid in Nefyn op het schiereiland Llyn. De blinde harpist John Parry is er geboren. Op jouw 11-de zijn jouw ouders gescheiden en verhuisde jij met jouw moeder en zussen naar Letterston. Jij ging naar de Ysgol Nefyn School (basisschool) aan Ffordd Dewi Sant in Gwynedd en naar de Sir Thomas Picton School (middelbare school) aan de Queensway in Haverfordwest, in 1954 gebouwd en in augustus 2018 gesloten. De zangeres/actrice Connie Fisher (1983, Londen) ging ook naar deze school. In reactie op de scheiding van jouw ouders ging jij 3 jaar bingedrinken en stal jij een roeiboot.

In september 1998 werd jij door de politie korte tijd in een veilig huis geplaatst, omdat de ex-vrouw van jouw stiefvader Philip Smith een huurmooordenaar 3000 pond had betaald om Philip te vermoorden. Deze ex-vrouw Dawn Watson kreeg een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Jij zei: 'Ik was zo doodsbang. Ik voelde me zo ziek.'. Het was een isolerende, claustrofobische ervaring. Op jouw 15-de, na het behalen van het General Certificate of Secondary Education, vluchtte jij naar jouw biologische vader in Nefyn. Je zei: 'Dit was verschrikkelijk om te doen.'. Jouw moeder en zussen spraken een jaar niet met jou. Op jouw 15-de zong jij in diverse, lokale bands. Jij zat 6 weken in Zwitserland, waar jij tevergeefs met de schrijver/producent Soren Mounir samenwerkte. Op jouw 17-de ging jij naar de Pwllheli-campus van het Coleg Meirion-Dwyfor in Gwynedd, waar jij voor A-niveaus studeerde. Jij was de voorzitster van de Studentenvakbond. Daarna studeerde jij in 2003-2004 Commerciële Muziekproductie op de Warrington-campus in Padgate (Fearnhead) van de University of Chester, gesloten op 22 januari 2021. Vanaf 2004 tot 2006 studeerde jij Performing Arts aan de Parkgate campus aan Parkgate Road, met het Senaatshuis. De vice-kanselier was de psychologie-professor Timothy Wheeler. Sinds 2020 is dat de milieu-activiste Prof.Dr. Eunice Simmons.

In de jazz- en bluesclub 'Alexander's' in Chester kreeg jij aardig wat fans. Jij werd begeleid door de gitarist David Burton en jij nam het nummer 'I Melt' van Lucia Cordaro op. In 2003 werd jij tweede in de Welshe talentenjacht Wawffactor. Jij werkte als serveerster en bij een visboer. In 2004 verscheen jouw EP 'Aimée Duffy' bij Awen Records, met 'Dim Dealltwriaeth' (Geen begrip), 'Hedfan Angel' (Vlieg Engel) en 'Cariad Dwi'n Unig' (Geliefde, ik ben eenzaam). In augustus 2004 ontmoette jij de manager Jeannette Lee van Rough Trade Records. Zij leidde jou van 2006 tot januari 2010. Zij haalde jou naar Crouch End in Londen, waar jij de gitarist/songwriter Bernard Joseph Butler ontmoette, die jou soulmuziek liet beluisteren. Jij schreef samen met Jeannette en Bernard. Betty Jean Champion was een grote inspiratiebron, vooral met haar song 'Cover Me'. Op 3 maart 2008 verscheen jouw debuutalbum 'Rockferry' bij A&M Records, vernoemd naar Rock Ferry, waar jouw oma woont. Met naast de titelsong 'Warwick Avenue', 'Mercy', 'Stepping Stone', 'Serious', 'Syrup & Honey', 'Hanging On Too Long', 'Delayed Devotion', 'I'm Scared' en 'Distant Dreamer'. Met als bonustracks 'Rain On Your Parade', 'Please Stay', 'Stop', 'Breaking My Own Heart', 'Save It For Your Prayers', 'Fool For You', 'Enough Love' en 'Oh Boy'. Het album scoorde ongekend hoog en jij was meteen wereldberoemd.

'Mercy' gaat over jouw seksuele vrijheid en niet iets doen wat iemand anders wil dat je doet. 'Stepping Stone' gaat over het niet uiten van jouw gevoelens aan een persoon op wie jij verliefd werd. 'Warwick Avenue' gaat over het Londense metrostation, waar jij per ongeluk belandde. Het album duurde zo'n 4 jaar om te maken, werkend in goedkope en kleine studio's. De zwart-wit albumhoezen en de videofilm voor de titelsong werden bij de Flestiniog Railway in Porthmadog in Gwynedd gemaakt. Jij had ruim 5 jaar, tot november 2006, een liefdesrelatie met Mark Durston, geboren in Cheshire. Jullie woonden in de badplaats Abersoch. In september 2008 zat jij op de grens van een zenuwinzinking door de druk van de roem. Van september 2009 tot mei 2011 had jij een liefdesrelatie met de rugbyspeler William Michael Phillips, geboren op 29 augustus 1982 in Carmarthen. Op 26 november 2010 verscheen jouw tweede album 'Endlessly', met naast de titelsong 'My Boy', 'Too Hurt To Dance', 'Keeping My Baby', 'Well, Well, Well', 'Don't Forsake Me', 'Breathe Away', 'Lovestruck', 'Girl' en 'Hard For The Heart'. In 'My Boy' zing jij over de onbeschofte en veroordelende opmerkingen over jouw relatie met een jongere heer. 'Keeping My Baby' werd met Kylie Minogue en Madonna ('Papa Don't Preach') vergeleken. 'Well, Well, Well' werd 'monumentaal irritant' en 'instant klassieker' genoemd. Enkele songs werden als sentimentele liefdesliedjes weggezet, al kreeg 'Hard For The Heart' wel veel bijval en werd dit zelfs met 'Hey Jude' van The Beatles vergeleken. 'Haar prachtige timbre mag eindelijk schitteren!', zegt een recensent. Jij werkte met de producent/songwriter Albert Hammond samen, geen groentje, maar ik vermoed dat dit tweede album er veel te overhaast is gekomen.

In 2010 speelde jij Sissy in de dramafilm 'Patagonia' van Marc Evans, getrouwd met de actrice Nia Roberts, die Gwen speelde. Hun dochter is Edith en zij wonen in Cardiff. Op 3 oktober 2012 was er een brand in jouw gehuurde penthouse-appartement Abbots House in Kensington en wist jij gelukkig samen met jouw hond en twee katten te ontsnappen. Hartstikke vreselijk allemaal, maar dit valt in het niet bij wat jij op 25 februari 2020 op jouw Instagram-website publiceerde. Jij schreef, dat jij 'enkele dagen was verkracht en gedrogeerd en gegijzeld.'. Jij was op jouw verjaardag in een restaurant gedrogeerd. Jij werd eerst in jouw eigen huis gevangen gehouden. Jij bent daarna in een vliegtuig naar een vreemd land gebracht, waar jij in een hotelkamer werd gehouden en verkracht. Jij hebt 10 jaar volledig alleen doorgebracht en met een psychologe gepraat om te herstellen. Dit maakt het lied 'Mercy' wel heel erg beladen en wrang. Omdat jij tot mei 2011 een relatie met William Michael Phillips had, ga ik ervan uit, dat jij op 23 juni 2011 in een restaurant bent gedrogeerd, gegijzeld en verkracht. Op jouw 27-ste verjaardag. De ontvoering vond hoogstwaarschijnlijk in Amerika plaats, waar jij destijds zelfvoorzienend woonde. Jij bent 1 maand lang door een psychopaat gedrogeerd en verkracht. Jij vloog met de dader naar Engeland terug en hij dreigde jou te vermoorden.

Kort na het verschijnen van 'Endlessly' verdween jij van de radar. In 2011 stopte jij met jouw zangcarrière om moeder te worden, zei jij. Volgens de media vanwege de druk en een rechtszaak met jouw manager en persoonlijke ontsporing. Inmiddels weten wij beter en is de ware toedracht nog steeds schrikwekkend en griezelig walgelijk om te beseffen. Er zijn zoveel blanco plekken. Vierde jij jouw verjaardag helemaal alleen in een restaurant of waren er vriendinnen of vrienden bij jou? Heeft niemand in dat restaurant dan argwaan gevoeld? Jij zegt, dat jij een klasse A-medicijn kreeg toegediend. Was dat heroïne? chloroform? een slaapmiddel? In jouw Instagram-impressie schreef jij o.a.: '... toen ik thuiskwam, zat ik versuft als een zombie. Ik wist dat mijn leven in direct gevaar was, hij deed verhullend bekentenissen dat hij me wilde vermoorden. De dader heeft me in de vier weken in mijn eigen huis gedrogeerd, ik weet niet of hij me daar in die tijd heeft verkracht,... iemand die ik kende, zag me op mijn balkon in de ruimte staren, gewikkeld in een deken. Ik kan me niet herinneren dat ik thuis ben gekomen. De persoon zei, dat ik geel van kleur was en dat ik als een dode was. Degenen die wilden helpen waren gewoon te ver weg.'. Door de harddrugs en alcohol was jouw lever aangetast. Jij vertelde jouw gruwelijke ervaringen wel aan 2 vrouwelijke agenten en er probeerden ook nog 3 mannen bij jou in te breken. Jij liep een hoog risico op zelfdoding op. Jij wist tenslotte te vluchten. Jij treurde, jij knipte jouw haar en jij dook onder.

Op jouw Instagram-openbaring citeerde jij Maya Angelou: 'Er is geen grotere pijn dan het dragen van een onverteld verhaal in je.'. Gelukkig ben jij door een uiterst bekwame psychologe geholpen, een expert in complexe traumata en seksueel geweld. Je schreef: 'De tol van mijn onderduiken betekende ook dat ik van iedereen vervreemd was. Ik verhuisde 5 keer in de onmiddelijke 3 jaar daarna, ik voelde me nooit veilig voor de verkrachter. Ik was zo lang op de vlucht, in herenhuizen of appartementen. In het 5-de huis voel ik mij nu veilig. Ik voelde dat hij mij niet kon vinden.'. Je woont in een afgelegen stad met uitzicht op de zee. Ik vermoed ergens in Wales, extreem goed beveiligd en in direct contact met jouw familie, vrienden en de politie. Ver weg van die Amerikaanse griezel, die zoveel in jou verwoest heeft, maar gelukkig niet voorgoed onherstelbaar. Je zei, dat je het nu achter je kan laten, maar dat je ten zeerste twijfelt of jij ooit weer de persoon zal zijn, die de mensen ooit kenden. 'Verkrachting is als levend vermoord zijn!', schreef je, 'het duurde extreem lang om de verbrijzelde stukken van mij terug te winnen.'. Katie Russell van Rape Crisis in Engeland/Wales zei: 'Elke ervaring van seksueel geweld of misbruik kan traumatisch zijn en brede, langdurige gevolgen hebben voor het leven, de gezondheid en het welzijn van degenen die eraan worden blootgesteld. Elke overlevende is uniek en gaat er op zijn eigen manier mee om en herstelt, en gewoon, om een ervaring als deze te overleven, is veel moed en veerkracht nodig.'.

Jij bent door jouw angstaanjagende, hoogst benauwde, helse ervaringen zwaar getraumatiseerd. Het daderprofiel zal bij de politie bekend zijn, mits jij somtijds helder genoeg was om de dader te kunnen zien en onthouden. Inmiddels is het allemaal zo'n 12 jaar geleden en mag je aannemen, dat het grootste gevaar geweken is, al weet je het nooit met psychopaten, dus blijft het oppassen geblazen. Zijn criminele gruweldaden hebben jou psychisch jarenlang in de wurggreep gehouden. Hij heeft jou jarenlang psychisch van de aardbodem doen verdwijnen, maar God zij dank heb jij (zeg je) al die demonische ellende verwerkt en kun jij weer verder met jouw kostbare leven. Ik hoop dat jouw innerlijke beschadigingen voelbaar wegebben. Dat engelentovenarij jouw geest zal vernieuwen. Dat de goddelijke kosmos en de grote geestenwereld jou zal helen. Ook al blijft het kwaad in deze onvolmaakte wereld en is die gewetenloze smeerlap (dat trieste geval) nog steeds op vrije voeten. Hij zal zich wel niet vrijwillig durven aangeven, maar ik raad het hem wel aan, zodat hij door een psychiater behandeld kan worden, indien dat nog mogelijk is. Hij zal jou in ieder geval vroeg of laat ten diepste om vergiffenis moeten vragen, anders is zijn karma voorgoed verpest. Na zulke ervaringen zul jij waarschijnlijk helemaal geen zin meer in nieuwe songs en muziek hebben en dat is ook helemaal niet belangrijk en noodzakelijk in vergelijking met jouw psychische welbevinden, maar mocht je ooit weer zover zijn, aarzel dan niet, want jouw stem is nog steeds even mooi. Het hoeft helemaal niet over die krater in jouw bestaan te gaan. Doe maar juist niet. En ook al komt er nooit meer een nieuw album, okay angel, blijf however voor altijd superveel bedankt voor wat je bracht, zoals je was, bijvoorbeeld tijdens 'Duffy Live at The BBC One Sessions' op 12-10-2008. En voor wie je gewoonweg bent als mens.

In 2015 speelde jij Timi Yuro in de biografische film 'Legend' van Brian Helgeland, naast Emily Jane Browning en Tara Fitzgerald. Jouw levensgeschiedenis heeft zich herhaald, want jij zit vermoedelijk nog steeds voor zeer, zeer lange tijd in een veilig huis. Alsof Dawn Watson opnieuw een huurmoordenaar heeft ingeschakeld en dan voor jou, het was een gijzelaar, verkrachter en potentiële moordenaar, maar het effect was/is precies hetzelfde en inderdaad vele malen erger voor jou. Ik wens jou de totale heling en het totale gevoel van veiligheid toe. Ik wens jou de totale, daadwerkelijke veiligheid toe. Dat de angst, wreedheid en misdadigheid, die jou is aangedaan, helemaal en vele malen groter op de dader terugslaat. Dat de dader verlamd van angst geen spier meer kan bewegen en ver weg in een uiterst duister hol wegduikt. Dat de terugslag hem van pure schaamte en ellende doet wegkwijnen. Dat zijn duistere krachten opgebrand zijn. Dat hij iedere seconde in de ijskou om genade smeekt. Dat hij continu mag beseffen wat hij jou heeft aangedaan en dat dat zijn walgelijke wilskracht totaal verteert. Ik neem aan, dat alle negatieve koorden, die hij met jou maakte, inmiddels voorgoed doorgeknipt zijn en dat hij geen energie meer uit jou kan tappen, dat deze laffe Dracula geen bloed meer uit jou weg kan zuigen. Nu jij weer een vrije vrouw bent, hoop ik dat dat voor de rest van jouw leven zo blijft. Dat de griezelige bodylifters voor altijd ver van jou blijven. Dat al die ongewenste gasten uit zicht blijven en nooit meer vat op jou krijgen. Speciaal die ene parasiet. Mon Dieu, natuurlijk hoop ik ook, dat jij ooit weer op tournee zult gaan, want dan zal ik vooraan staan! Ik heb jou inmiddels op mijn verlanglijstje met o.a. Kate Bush en Enya gezet, ook al omdat de onbereikbare vrouwen vaak het mooiste/liefste zijn.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 december 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)