Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De wrede broer van Oscar Wilde

(voor William Wilde (1852 - 1899))

Jij bent geboren als William Charles Kingsbury Wilde op 26 september 1852 in Dublin. Jij was de oudste zoon van de oogheelkundig chirurg/schrijver Sir William Robert Wills Wilde (1815 - 1876) en de dichteres Lady Jane Francesca Agnes Elgee (27 december 1821 - 3 februari 1896, Chelsea). Op 16 oktober 1854 werd jouw broer Oscar Fingal O'Fflahertie Wills Wilde geboren. In 1855 verhuisden jullie naar 1 Merrion Square. Jouw ouders kregen op 2 april 1857 ook de dochter Isola Francesca Emily, die op 23 februari 1867 door meningitis is overleden. Zij werd 9 jaar en zij is in de St John's Graveyard in Edgeworthstown begraven. Oscar schreef het gedicht 'Requiescat' voor haar en hij bewaarde zijn hele leven lokken haar van Isola. Jouw vader had drie onwettige kinderen van voor zijn huwelijk met jouw moeder; Henry Wilson, Emily en Mary Wilde. Emily (1847) en Mary (1849) hadden een andere moeder dan Henry en zij overleden op 31 oktober 1871 na een Halloweenfeest in het Drumacon House, waarbij hun jurken per ongeluk in brand vlogen. Mary overleed op 9 november 1871 en Emily op 21 november 1871. Zij zijn in Drumaconnor overleden. Zij werden 24 en 22 jaar. Zij zijn begraven in de begraafplaats bij de St. Moha's Church in Drumsnat.

Jouw moeder hield op 1 Merrion Square een zaterdagmiddagsalon met o.a. de romanschrijver Joseph Thomas Sheridan Le Fanu, getrouwd met Susanna Bennett, met wie hij 4 kinderen kreeg; Eleanor, Emma, Thomas en George. Zij woonden op 18 Merrion Square. Susanna overleed op in april 1858 en Joseph op 7 februari 1873 in Dublin door een hartaanval. Hij werd 58 jaar. Joseph's nicht was de romanschrijfster Rhoda Broughton, die in 'Lavinia' uit 1902 over een jongeman schreef, die liever vrouw wilde zijn. Zij was bevriend met Henry James en zij had een hekel aan jouw broer Oscar en Lewis Carroll. In 'Dear Faustina' uit 1902 schrijft zij ook over de homo-erotiek. Zij woonde grotendeels met haar zus Eleanor samen en zij was mogelijk heimelijk lesbisch. Andere bezoekers van jouw moeder's salon waren Sir Samuel Hardman Lever en zijn vrouw Edythe, de kunstschilder/antiquair George Petrie, de advocaat/politicus Isaac Butt, bevriend met de kunstenaar John Butler Yeats en bisschop Edward O'Dwyer, en de dichter/antiquair/advocaat Sir Samuel Ferguson met zijn vrouw, de schrijfster/biografe Lady Mary Catherine Guinness.

In februari 1864 gingen Oscar en jij naar de Portora Royal School op 1 Lough Shore Road in Enniskillen, Ulster, in 1618 gesticht door koning Jacobus I. Samuel Beckett ging later ook naar deze school. Jij was er bekend vanwege jouw goede humeur en vriendelijkheid. Jij was slim, grillig en volop vitaal. Oscar werd 'Grey Crow' genoemd, wat hij vreselijk vond, en jij werd 'Blue Blood' genoemd. Jij was een bekwame pianist, maar een kunstenaar met weinig talent. Het schoolhoofd Dr. Steele vertelde Oscar hoe dol hij op jouw schoolresultaten was. In 1871 studeerde jij al aan het Trinity College in Dublin, toen Oscar er ook ging studeren. In het Trinity College is een indrukwekkende Oude Bibliotheek, waar in de Long Room ook de 15-de eeuwse Brian Buro's harp staat, het nationale symbool van Ierland, wat als logo voor het Guinness biermerk wordt gebruikt. Tijdens jullie tweede en derde jaar op Trinity College deelden Oscar en jij kamers. Op 19 april 1876 overleed jouw vader in Dublin. Hij werd 61 jaar en hij is in de Mount Jerome Cemetery op 158 Harold's Cross Road begraven. In 1879 verhuisden jouw moeder en jij naar Londen, waar jij een journalist was.

Jij was dramacriticus voor 'Punch' en 'Vanity Fair', hoofdschrijver voor The Daily Telegraph en redacteur voor kerstnummers van diverse tijdschriften. Jij was lid van de Fielding Club, die de hele nacht open bleef en waar brandewijn en Pol Roger champagne werd geschonken. Op de zaterdagen was jij daar een vaste gast, net als Oscar, de toneelacteur Sir Henry Irving en de acteur/theatermanager Sir Herbert Beerbohm Tree, die de première van 'A Woman of No Importance' van Oscar in zijn theater Haymarket Theatre liet opvoeren, terwijl Herbert zelf Lord Illingworth speelde. Andere vaste gasten waren de schrijver/theatermanager Joseph William Comyns Carr, getrouwd met de kostuumontwerpster Alice Vansittard Srettell, met wie hij drie kinderen kreeg, de schrijver Edward James Stephen Dicey, de kunstenaar en openlijke homoseksueel Carlo Pellegrini en de componist Frederic Emes Clay, die op 24 november 1889 zelfdoding pleegde door zichzelf in het bad in het huis van zijn zussen in Great Marlow te verdrinken. Hij werd 51 jaar en hij is in de Brompton Cemetery aan de Fulham Road in Londen begraven. Op 29 mei 1884 trouwde Oscar in de St James' Church in Paddington met de hoogst liefdevolle en beeldschone Constance Mary Lloyd. Op 5 juni 1885 werd hun zoon Cyril geboren en op 3 november 1886 hun zoon Vyvyan Oscar.

Rond 1884 had jij grote schulden en was jij een zware alcoholist. Op 4 oktober 1891 trouwde jij met de rijke weduwe Miriam Florence Folline, geboren op 5 juni 1836 in New Orleans. Zij was de eigenares van de Frank Leslie Publishing Company in New York. Zij was voor jouw humor gevallen en in New York dronk jij in de Lotos Club op 149 Fifth Avenue, 21th Street. Jij roddelde over de London society en jij reciteerde parodieën op de gedichten van Oscar, wat nogal een jaloerse indruk gaf. Begin 1892 ging jij naar Londen terug en ontdekte jij dat Oscar veel succes met zijn toneelstuk 'Lady Windermere's Fan' had. Op 27 februari 1892 verscheen jouw niet ondertekende recensie in 'Vanity Fair'. Jij noemde het toneelstuk 'briljant onorigineel' en de dialoog 'uniform helder, sierlijk en vloeiend', maar 'het heeft zijn zwakke punten'. Oscar wist meteen dat jij dit had geschreven en hij reageerde indirect via een zin uit 'A Woman of No Importance': 'After a good dinner, you can forgive anyone, even your own relationships'. Oscar gaf jou geld, maar de relatie met hem werd minder, toen hij ontdekte, dat jij ook geld van jouw moeder vroeg. Vanwege jouw ernstige alcoholisme en overspel is Miriam op 10 juni 1893 van jou gescheiden.

In januari 1894 trouwde jij met Sophie Lily Lees (1859 - 1922), met wie jij bij jouw moeder ging wonen. Sophie was een zeer emotionele en hysterische vrouw, die dacht dat zij zwanger was, wat zij niet was, en een abortus opwekkende poeder nam. Jouw moeder klaagde bij Oscar over jullie armoedige staat en dat zij alles moest bekostigen. Op 11 juli 1895 werd jullie dochter Dorothy (Dolly) Ierne Wilde geboren. Oscar was op 25 mei 1895 in de Newgate Prison gevangen gezet. Vervolgens in de Pentonville Prison, de Wandsworth Prison en de Reading Gaol/Prison. Dolly was lesbisch, zwaar alcoholiste en heroïneverslaafde. Jouw moeder vroeg Oscar om zich met jou te verzoenen. Zij vond jou 'ziekelijk en extravagant' en zij vond het vreselijk dat Oscar jou volgens haar haatte. Volgens jou heb jij Oscar na zijn eerste proces in april 1895 onderdak verleend, omdat hij in Londen geen kamers kon vinden. Jij zei: 'Oscar viel als een gewond hert op mijn drempel!'. Aan jouw vriend Abraham Stoker schreef jij over zijn gevangenschap: 'Ik geloof dat dit ding hem zal helpen om zijn lichaam en ziel te zuiveren.'. Die uitspraak was werkelijk vreselijk hypocriet van jou. Het wijst er ook op, dat jij, net als vele andere intolerante hooghartigen, zijn homoseksualiteit afkeurde. Het getuigt van een sadistische jaloezie en een inhumane afreageerdestructie. Jij hebt de hoogst sensitieve gevoeligheidsgraad van jouw broer niet willen en niet kunnen begrijpen. Het ontbrak jou totaal aan inlevingsvermogen jegens hem, want anders zou je wel geweten hebben, dat een gevangenisstraf hem zou breken, inplaats van helen. Iedere gevangenisstraf is een sluipmoordenaar, gevormd door martelende, gewetenloze, agressieve, wraakzuchtige, genadeloze sluipmoordenaars.

Op 3 februari 1896 overleed jouw moeder in Chelsea. Zij werd 74 jaar en zij is in de Kensal Green Cemetery op 146 Oakley Street in Londen begraven. Anoniem en zonder grafsteen. Toen Oscar op 19 mei 1897 werd vrijgelaten, heb jij hem niet ontmoet. Hij ging direct naar Dieppe. Constance overleed op 7 april 1898 in Genua door multiple sclerose en een ernstige paralytische ileus na een tweede operatie voor haar baarmoederfibromen door de gynaecoloog Luigi Maria Bossi. Haar artsen in Londen en Heidelberg hadden haar voor zo'n levensgevaarlijke operatie gewaarschuwd. Bossi werd op 1 februari 1919 in Milaan door een jaloerse echtgenoot van een patiënt van hem vermoord. De dader schoot daarna op zijn vrouw en op zichzelf. Constance werd 40 jaar en zij is in de Cimitero monumentale di Staglieno begraven. Jij overleed op 13 maart 1899 op 9 Cheltenham Terrace in Chelsea door de complicaties van jouw alcoholisme. Jij werd 46 jaar. Oscar schreef aan Robert Ross: 'Ik veronderstel dat het al enige tijd werd verwacht... Tussen hem en mij bestonden, zoals u weet, jarenlang brede kloven. Requiescat in Tempo.'. Sophie hertrouwde op 20 oktober 1900 met de journalist/uitgever/vertaler Alexander Louis Teixeira de Mattas, geboren op 9 april 1865 in Amsterdam en bevriend met Louis Couperus, Maurice Maeterlinck en Arthur William Symons. Mooi om de verre link tussen Louis en Oscar te ontdekken.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
16 april 2023


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)