Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een vrije geest in een onvrije wereld

(voor Yevdokiya Nagrodskaya (1868 - 1930))

Jij bent geboren als Evdokiia Apollonovna Golovatcheva op 4 november 1868 in Rusland. Jouw moeder was Avdotya Yakovlevna Panaeva, geboren op 12 augustus 1820 in Sint-Petersburg. Zij was een romanschrijfster, korte verhalen schrijfster, memoiriste en literaire salonnière. Haar vader Yakov Bryansky was een acteur en haar moeder AM Stepanova was een operazangeres. Jouw moeder studeerde aan de Sint-Petersburg Theatre Arts Academy op de Mokhovaya-straat 34, opgericht in 1779. In 1837 trouwde zij met de schrijver Ivan Panaev, bevriend met de literatuurcriticus Vissarion Belinsky, de dichter/uitgever Nikolaj Nekrasov, de schrijver Dmitry Grigorovich, Leo Tolstoj, Ivan Gontsjarov, Alexander Herzen en Nikolaj Tsjernysjevski. Deze heren bezochten allemaal de salon van jouw moeder. In 1846 hertrouwde jouw moeder met Nikolaj Nekrasov, die ooit bijna om haar zelfdoding had gepleegd. Jouw moeder en Nikolaj schreven samen de romans 'Drie landen van de wereld' en 'Het dode meer'. Jouw moeder was ook redactrice van 'Sovremennik'. In 1849 werd hun zoon geboren, die spoedig overleed. Ivan Panaev overleed op 2 maart 1862 in Sint-Petersburg en hij werd 49 jaar.

Nikolaj leed aan aanvallen van depressie, agressie en zelfhaat. In 1863 werd de actrice Celine Lefresne zijn minnares. In 1870 werd hij verliefd op Fyokla Anisimovna Viktorova, met wie hij in 1877 trouwde. Jouw ouders trouwden in 1866 met elkaar. Jouw vader was de journalist/uitgever/criticus Apollon Filippovich Golavachyov, geboren op 17 juli 1831 in Domkino. Hij was secretaris van het tijdschrift 'Sovremennik' en redacteur van 'Narodnaya Letopis'. Verder werkte hij o.a. voor 'Vek', 'Birzhevyie Vedomosti', 'Detskoye Chteniye' van zijn broer Grigory, en 'Severny Vestnik', opgericht in 1885 door Anna Jevreinova. Anna had een lange relatie met keizerin Marie Feodorovna (1847 - 1928). In 1865 kocht jouw vader een drukkerij en ging hij Russische schrijvers uitgeven, zoals Vasily Kurochkin. Hij publiceerde ook vertalingen van o.a. Charles Darwin, John Stuwart Mill en de anarchist Pierre-Joseph Proudhon ('La propriété, c'est le vol!'). In 1877 ging jouw vader, die ongeneeslijk ziek was, tijdens de Russisch-Turkse oorlog als correspondent van 'Severny Vestnik' naar het front. Hij overleed op 27 oktober 1877 in Sint-Petersburg door tuberculose. Hij werd 46 jaar en hij is in de Volkovo-begraafplaats, sectie Literatorskiye Mostki, begraven. Net als Alexander Kuprin, wiens tweede vrouw Yelizaveta Geinrikh was, met wie hij de dochters Ksenia en Zinaida kreeg. Zinaida overleed vroeg door een longontsteking. Alexander overleed op 25 augustus 1938 en Yelisaveta pleegde in 1942 zelfdoding, nadat zij het valse bericht kreeg, dat Ksenia door de Gestapo was gearresteerd. Zij werd 59 of 60 jaar en zij is naast Alexander begraven. Ksenia (1908, Gatchina - 1981, Moskou) was schrijfster en actrice. Zij is naast haar ouders begraven.

In 1910 verscheen jouw debuutroman 'De toorn van Dionysus', waarin jij de seksuele identiteit en genderrollen van mannen en vrouwen in Rusland verkende. Er werd in 1916 een erotische, zwijgende film van gemaakt, 'The Miserable Ones' van Alexander Volkov. Het gaat ook over over ongehuwde moeders en vrouwen die proberen een balans tussen gezin en carrière te vinden. Er verschenen Franse, Duitse en Italiaanse vertalingen. Pas in 1997 verscheen er op initiatief van de geschiedenisprofessor Louise McReynolds een Engelse vertaling, vertaald door Louise, die zegt: 'Ze presenteert in deze roman haar perceptie van genderverschil door te stellen dat verwijfde mannen die diepe genegenheid voor hun kinderen tonen homoseksueel zijn en dat vrouwen die mannelijk van aard zijn met onafhankelijk denken lesbisch zijn; maar beiden ontlenen seksueel genot aan elkaar.'. Het verscheen in 1998 bij de Indiana University Press en won in 1998 de Heldt Prize, vernoemd naar de hooglerares Russisch aan de University of British Columbia Barbara Sue Heldt. De Rusland-geschiedkundige Laura Engelstein noemde het boek 'boulevard fiction'.

'De toorn van Dionysus' gaat over de treinreis van de jonge schilderes Tatiana Kuznetsova van Sint-Petersburg naar de Kaukasus. Zij is een libertijnse kunstenares en haar verloofde Ilja is een saaie academicus. Tijdens de treinreis ontmoet zij Edgar Stark, met wie zij haar saaie verloofde in Sint-Petersburg bedriegt. Er ontstaat een gepassioneerde romance. Edgar is een slanke, briljante en hysterische zakenman. Tatiana besluit bij Edgar en hun kind te blijven. Ilja bekent aan Tatiana: 'Ik haalde de poëzie uit jouw leven!'. Haar homoseksuele vriend Latchinov legt haar uit, dat zij een mannelijke vrouw is en Edgar een verwijfde man. Latchinov confronteert haar met haar lesbische geaardheid. Hij is verliefd op Edgar en hij neemt afscheid van Tatiana. Jouw debuutroman werd tien keer bij Michail Nikolajevitsj Semonov gedrukt.

Vervolgens publiceerde jij o.a. 'De Bronzen Deur', de historische trilogie uit 1924-1926 'De Rivier van de Tijden', 'De Witte Zuilengang' en 'Hij'. Naast romans publiceerde jij ook verhalenbundels, dichtbundels en een toneelstuk. 'De Bronzen Deur' werd gecensureerd en in beslag genomen. Volgens de geruchten had jij 'een metafysisch appartement met levende meubels'. Na de Revolutie in 1917 ging jij met jouw man naar Frankrijk. Door die verhuizing raakte jij in de vergetelheid. Jij was lid van de vrijmetselaarsbeweging en jij verkondigde de vrije liefde. Jij was volstrekt openhartig. Daardoor werd jouw werk in Rusland ook verboden. Op de enige foto van jou uit 1910 zit jij op een bank naast een keurige jongeman met Proustiaanse gelaatstrekken, die waarschijnlijk jouw man en intellectuele vriend is. Jullie zitten ieder in een hoek, wat een bijna onoverbrugbare afstand suggereert. Jij houdt bevallig jouw rechterhand achter jouw hoofd, waardoor jouw prachtige, volle borsten extra geaccentueerd worden. Achter jullie hangen diverse fotoportretten. Jij overleed op 19 mei 1930 in Parijs. Jij werd 61 jaar en jij bent in de Cimetière de Thais begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 april 2023


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)