Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zichzelfvervullende profetie

Een zichzelf vervullende profetie is een voorspelling die tenminste gedeeltelijk uitkomt als gevolg van geloof of verwachting van een persoon of groep personen dat die voorspelling zou uitkomen. Dit suggereert dat de overtuigingen van mensen hun acties beïnvloeden. Daarnaast eveneens dat grote wendingen in het leven zelden het gevolg zijn van besluiten, maar plaatsvinden; de Val van de Muur was sowieso een grote wending die niet was besloten, maar gebeurde...!
Daaraan voorafgaand de val van het communisme onder de bezielende leiding van Gorbatsjov. In eerste instantie geenszins voorzien, maar uiteindelijk wel, en hoe, gerealiseerd. Alhoewel er toch mensen zijn die terugverlangen naar, volgens Marx, het op het socialisme volgend stadium, waarin het kapitalisme is uitgebannen, de productie- en consumptiemiddelen gemeenschappelijk eigendom van de staatsburgers zijn en er geen klassentegenstellingen meer bestaan; in meer specifiek economische zin is het communisme de maatschappelijke orde zonder ondernemers en eveneens zonder vrije markt.

Dit in tegenstelling tot ontwikkelingsgeld dat voor asielopvang wordt gebruikt. Hoe immoreel is dit, hoe strijdig met de goede zeden? Werkelijk de allerarmsten betalen de prijs. Geenszins ben ik tegen vluchtelingen, maar daarentegen wel tegen een kabinet dat volle magen prevaleert boven hongerige; in verhouding volle magen tegen lege die beslist aan ondervoeding lijden. Dagblad TROUW kopt, althans meldt dat ons kabinet immoreel handelt als het geld, bestemd voor ontwikkelingssamenwerking, voor asielopvang gebruikt. Strijdig met de goede zeden, hetgeen natuurlijk voor 100% waarheid is, daar vluchtelingen zich (terecht) geen zorgen hoeven te maken over hun inwendige mens, terwijl bij/in Hongerend Afrika het tegenovergestelde het geval is; natuurlijk lang niet altijd, maar daarentegen wel vaak.

FEED THE WORLD, (but) LET THEM KNOW IT'S (not) (always) CHRISTMASTIME AT ALL...!

Schrijver: Annejan Kuperus
28 mei 2023


Geplaatst in de categorie: wereld

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)