Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De eenzaamheid met woorden verdreven

(voor Eunice Tietjens (1884 - 1944))

Jij bent geboren als Eunice Strong Hammond op 29 juli 1884 in Chicago. Jouw moeder was Idea Louise Strong, geboren op 1 september 1859 in Gambier. Zij was een in Europa opgeleide kunstenares. Jouw vader was de bankier William Andrew Hammond, geboren op 15 november 1851 in Grand Rapids. Jij was de oudste van vier kinderen. Jouw zus Elizabeth is geboren op 22 januari 1891 in Chicago. Jouw vader was de oprichter van de First National Bank of Illinois, die faalde. Op 3 januari 1897 heeft jouw vader in Evanston zelfdoding gepleegd. Hij werd 45 jaar en hij is in de Graceland Cemetery in Chicago begraven. Daarna woonden jullie elf jaar in Frankrijk en Duitsland. Jij ging naar Europese scholen, in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Jij ging eerst naar het Froebel Kindergarten Instituut van Dresden, waar jij afstudeerde. Jij volgde cursussen aan de Université de Genève, het College de France en de Sorbonne. Jouw broer Laurens is geboren op 11 januari 1895 in Evanston. Hij was ingenieur/uitvinder en hij was de stichter/president van de Hammond Organ Company, met elektronische orgels. Hij was kapitein bij het 16th Regiment Engineers en met zijn tweede vrouw Roxana Scoville kreeg hij een dochter. Zijn eerste vrouw Mildred Schmidt pleegde op 19 februari 1954 zelfdoding door uit het raam van haar appartement in Chicago te springen. Zij werd 54 jaar en zij is in de Graceland Cemetery begraven.

In mei 1904 trouwde jij in Parijs met de Amerikaanse componist Paul Tietjens, geboren op 22 mei 1877 in St. Louis. Hij studeerde bij Hugo Kaun, Harold Bauer en Theodor Leschetizky, die met Johannes Brahms bevriend was. Theodor was o.a. met de pianiste Anna Sjeipova getrouwd, met wie hij Theresa en Robert kreeg. Paul werkte samen met de schrijver Lyman Frank Baum door muziek voor 'The Wizard of Oz' te componeren. De theatershow ging op 16 juni 1902 in Chicago in première en in januari 1903 op Broadway. Dit maakte Paul financieel onafhankelijk. In 1904 schreef Paul de muzikale komedie 'The Sacred Serpent'. Hij schreef muziek voor het toneelstuk 'A Kiss for Cinderella' van Sir James Matthew Barrie en hij werkte met Baum aan 'The Pipes of Pan'. Jullie kregen samen twee dochters, in 1905 Idea Louise en in 1908 in NYC Janet. Idea overleed op haar vierde, wat mogelijk de scheiding beïnvloedde.

In 1909 gingen jouw dochter Janet en jij naar Evanston/Chicago terug. Jij begon een Franse kleuterschool voor kinderen van rijke opdrachtgevers, maar dat duurde niet lang, want je koos voor een schrijfcarrière. Jullie dochter Idea Louise overleed op 9 september 1909 in Manhattan. Zij werd 3 of 4 jaar en zij is in de Graceland Cemetery begraven. In 1910 zijn Paul en jij uit elkaar gegaan en in 1911 ontmoette jij de redactrice/dichteres/geleerde/literair critica Harriet Monroe, die in 1912 'Poetry, A Magazine of Verse' oprichtte. Jij was toen 27 jaar. Jij was ruim 25 jaar mede-editor voor 'Poetry'. Rond 1913 verschenen jouw gedichten in 'Poetry'. In 1914 zijn Paul en jij officieel gescheiden. Zijn belangrijkste werk is de opera 'The Tents of the Arabs'. In 1916 werd hij in Londen gearresteerd, omdat hij van spionage werd beschuldigd. Weer vrij ging hij naar Amerika terug. In 1916 ging jij met jouw moeder zes maanden naar China. Jullie bezochten jouw zus Louise, die daar een episcopale missionaris was. In 1917 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Profiles of China: Sketches in Free Verse of People and Things Seen in the Interior'. Jij was ook redactrice voor de Compton's Encyclopedia. In 1917 en 1918 was jij in Frankrijk oorlogscorrespondente voor de Chicago Daily News, waarbij jij ook de frontlinies bezocht.

In Chicago was jij dik bevriend met de dichters Edgar Lee Masters, Carl Sandburg, Nicholas Vachel Lindsay en Sara Teasdale. In 1919 ging jij naar Chicago terug en samen met de 12-jarige Janet ging jij in een duinhut in Indiana, bij Lake Michigan, wonen, waar jij de roman 'Jake' schreef. verscheen 'Body and Raiment'. In 1919 trouwde jouw zus Elizabeth met Leonard Shepard en op 30 september 1923 werd hun zoon David geboren, die op 24 november 2007 in San Diego overleed. In 1920 hertrouwde jij met de toneelschrijver/theaterregisseur Cloyd Head, met wie jij op 19 september 1920 de zoon Marshall Head kreeg. Marshall overleed op 7 januari 2005 en hij wordt in het Saint Davids Episcopal Church Columbarium in Glenview herdacht. Hij was getrouwd met Alice Galloway (1922 - 1998), met wie hij 3 kinderen kreeg; Michael, JoAnn Hilger en Christopher Anne. In 1924 verscheen de verhalenbundel 'Burton Holmes Travel Stories: Japan, Korea and Formosa'. In 1925 schreef jij samen met Cloyd het toneelstuk 'Arabesque'. In 1925 verscheen 'Profiles from Home: Sketshes in Free Verse of People and Things Seen in the United States'. In 1928 verscheen het kinderboek 'Boy from the Desert' en in 1929 het kinderboek 'The Romance of Antar' en de dichtbundel 'Leaves in Windy Weather'. Samen met jouw dochter Janet maakte jij het kinderboek 'The Jawbreaker's Alphabet of Prehistoric Animals' uit 1930. In 1930 verscheen ook 'China', wat jij samen met jouw zus Louise maakte. In 1931 verscheen het kinderboek 'Boy of the South Seas', geïnspireerd door jouw 10 maanden op het eiland Moorea. In 1932 verscheen 'The Gingerbread Boy'.

Jij woonde o.a. in Florida, NYC, Michigan, Japan, China, Tahiti, de Rivièra, Parijs, Dresden, Genève, Italië en Hammamet, Tunesië. Met Cloyd kreeg jij een dochter, die bij de geboorte overleed. Leonard overleed op 4 mei 1927 en hij werd 46 jaar. Op 25 december 1927 hertrouwde Paul met de kunstenares Marjorie Richardson, met wie hij tot 1942 in NYC woonde. Hij overleed op 25 november 1943 bij zijn zus Olga Dammert in St. Louis. Hij is in de Hillcrest Abbey Crematory and Mausoleum in St. Louis begraven. In 1933-1935 doceerden Cloyd en jij aan de University of Miami. Jij doceerde Aziatische poëzie. Elizabeth overleed op 26 juni 1935. Zij werd 44 jaar en zij is in de Graceland Cemetery begraven. Op 29 juli 1938 overleed jouw moeder in Evanston. Zij werd 78 jaar en zij is in de Graceland Cemetery begraven. In 1938 verscheen jouw biografie/memoires 'The World at My Shoulder'. Eind jaren 1930 ging jij in Coconut Grove wonen. Reizend door Scandinavië kreeg jij de diagnose kanker. Jij overleed op 6 september 1944 in Chicago door kanker. Jij werd 60 jaar en jij bent in de Cook County Cemetery at Dunning begraven.


Your face remembered

The memory of your face is a flower in the mind,
A warm sweetness in a craggy place.

The country of my mind is full of doubts and dangers.
It has quicksands of evasion and dusty plains of drought.
Precipices of terrible truth are there, and chasms
of darkness that must be leaped.
I cannot escape from the country of my mind.

But your face is a flowered sweetness, a fertile cranny
where beauty dwells - and peace.

I warm myself in the memory of your face.


Query

Oh, is there any use then
In putting words together,
Words as hard to manage
As leaves in windy weather?

And is there any use then
In marking where they fall,
Words that fly apart again
In no time at all?


An old woman

Old as a witch your body is,
Gnarled and thin as winter...
Your hands are claws.
Yet out of your eyes a spirit looks
As wild and beautiful and gritty,
As vivid and alive
As an owl in a rotting tree-trunk.


Eunice Tietjens

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 juni 2023


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)