Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door reputatieschade verguisd en verstoten

(voor Nora Gregor (1901 - 1949))

Jij bent geboren als Eleonora Hermina Gregor op 3 februari 1901 in Görz (nu Gorizia), Oostenrijk-Hongarije. Net als de kunstschilder Antonio Rotta, die met een dochter van de kunstschilder Lattanzio Querena was getrouwd. Hun zoon was de kunstschilder Silvio Giulio Rotta, die in 1895 'Noscomio' schilderde, gevangenen op de binnenplaats van een krankzinnigengesticht. De kunstschilderes Henrika Santel (1874 - 1940) is ook in Görz geboren. Haar moeder Avgusta en haar zus Avgusta schilderden ook. Henrika heeft in Görz een schilderschool geleid. Jij had Joodse ouders. Jij kreeg acteerlessen in Graz, waar jij in 1918 debuteerde. Op jouw 19-de verscheen jij in de zwijgende film 'Wie Satan starb' van Otto Rippert en naar de roman van de Joodse Artur Hermann Landsberger, die op 4 oktober 1933 in Berlijn zelfdoding pleegde met een overdosis Veronal. Hij werd door de nazi's vervolgd en zijn boeken mochten niet meer gedrukt worden. Hij werd 57 jaar. Sascha Gura speelde de hoofdrol.

In 1920 speelde jij in 'Gefesselt' van Peter Paul Felner, naast Maria Leyman en Maja Sering. In 1921 speelde jij als Herzogin Josiane in de zwijgende horrorfilm 'Das grinsende Gesicht' van Julius Herska, naar de roman 'L'Homme qui rit' van Victor Hugo. In 1921 speelde jij ook in 'Die Schauspielerin des Kaisers'. Na Graz ging jij naar de Volksbühne an das Raimund-Theater in Wenen. Jij werkte ook bij de Reinhardt Bühne in Berlijn. In 1922 speelde jij als Lukrezia Borgia in 'Meriota, die Tänzerin' van Julius Herska, met Maria Mindzenty in de hoofdrol, als Yvonne in 'Sterben Venus', naast Magda Sonja, in 'Die Tochter des Brigadiers', met Grit Margarete Haid in de hoofdrol, die op 13 augustus 1938 door een vliegtuigongeluk bij Offenburg overleed. Zij werd 38 jaar. In 1922 speelde jij ook in 'Die trennende Brücke', met Maria Mindzenty, en de hoofdrol in 'Der Mann, der das Lachen verlernte'. In 1923 speelde jij in 'Irrlichter der Tiefe', met Anita Berber in de hoofdrol. Anita overleed op 10 november 1928 in het Bethanien diaconessenziekenhuis in Berlijn door tuberculose. Zij was verslaafd aan alcohol, cocaïne en morfine. Zij werd 29 jaar en zij is in de Neue St. Thomas Friedhof aan de Hermannstrasse begraven. In 1923 speelde jij de hoofdrol in 'Die kleine Sünde'. In 1924 speelde jij in 'Moderne Laster' van Leopold Niernberger en 'Michael' van Carl Theodor Dreyer, de grootste regisseur van Denemarken, getrouwd met Ebba Larsen, met wie hij 2 kinderen kreeg. Jij speelde Fürstin Lucia Zamikoff. In 1925 speelde jij in 'Der Mann, der sich verkauft' van de nazi Hans Steinhoff, die op 20 april 1945 in Luckenwalde in een neergeschoten vliegtuig overleed. Hij werd 63 jaar. In 1925 speelde jij ook in 'Das Mädchen mit der Protektion' van de Joodse Max Mack, met Ossi Oswalda in de hoofdrol, die op 17 juli 1947 in Praag overleed, in bittere armoede en totale vergetelheid. Zij werd 48 jaar en zij is in de Olsany-begraafplaats begraven.

Rond 1925 trouwde jij met de pianist/dansbandleider Mitja Nikisch, geboren op 21 mei 1899 in Leipzig. Zijn vader was de beroemde orkestdirigent Arthur Nikisch en zijn moeder was de sopraan/actrice/componiste Amélie Augusta Heussner. Rond 1934 zijn jullie gescheiden. Hij kreeg lymfekanker en de soubrette Alexandra Mironova werd zijn verloofde. Hij overleed op 5 augustus 1936 in Venetië. Hij werd 37 jaar en hij is in het Südfriedhof in Leipzig begraven. In 1933 speelde jij de hoofdrol in 'Was Frauen träumen' en jij speelde in de komedie 'Abenteuer am Lido'. Rond 1934 werd jij de maîtresse van prins Ernst Rüdiger Camillo von Starkemberg. Hij was vice-kanselier van Oostenrijk, nationalist en fascist. Hij was tot 27 november 1937 met Marie-Elisabeth Altgräfin zu Salm-Reifferscheidt-Raitz getrouwd. In 1934 kregen Ernst en jij de zoon Heinrich Rüdiger Karl Georg Franciscus Graf von Strakemberg. Op 2 december 1937 ben jij in Wenen met Ernst getrouwd. In 1938 gingen jullie via Zwitserland naar Frankrijk, Parijs, en werd Ernst lid van de Vrije Fransen. In 1939 speelde jij als Comtesse Christine de la Chesnais de hoofdrol in de komische film 'La Regle du Jeu' van Jean Renoir, de zoon van Pierre-Auguste Renoir en Aline Victorine Charigot. Jean Renoir was van 1920 tot 1930 met de actrice Catharine Hessling getrouwd, die rond 1916 door zijn vader is geschilderd. Op 31 oktober 1921 is hun zoon Alain Renoir in Cagnes-sur-Mer geboren. Hij was schrijver en literatuurprofessor aan de University of California. Met zijn vrouw Jane Wagner kreeg hij drie kinderen; John, Peter en Ann. Hij overleed op 12 december 2008.

In Frankrijk waren jullie los van jullie geld en 80 familiebezittingen. Jullie werden een tijd door de wapenhandelaar Friedrich Mandl gesteund. Mandl was een Austrofascist en tegen het nazisme. Ernst was leider van het Väterlandische Front en de Heimwehr. Hij wilde zich niet bij de nazi's aansluiten. In 1942 zijn jullie naar Argentinië gevlucht. Van 1943 tot 1945 werkte jij aan jouw laatste film 'Le Moulin des Andes' (La fruta mordida) van Jacques Remy. Jij speelde Hotel Là Mère. Jij probeerde nog naar het Weense Burgtheater terug te keren, maar jouw reputatie was door Ernst besmet en vergald. Op 20 januari 1949 heb jij in Viña del Mar in Chili zelfdoding gepleegd. Jij was zwaar depressief vanwege jouw ballingschap naar Zuid-Amerika. Jij werd 47 jaar en jij bent in de Cementerio Catolico de Santiago begraven, aan de Avenida Recoleta & Calle Arzobispo Valdivieso 842. Ernst overleed op 15 maart 1956 in Schruns, Oostenrijk. Tijdens een wandeling werd Ernst door Georg Auer gefotografeerd, een journalist van het communistische dagblad Österreichische Volksstimme. Ernst heeft Georg met zijn wandelstok aangevallen, waarbij hij een hartaanval kreeg. Ernst werd 56 jaar en hij is in de Stadtpfarrkirche Eferding begraven. Jij bent later in de Zentralfriedhof in Graz herbegraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 juni 2023


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 8 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)