Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Amy MacDonald - Crazy Shade of Blue

Jij bent geboren op 25 augustus 1987 in Bishopbriggs, nabij Glasgow. Op jouw 4-de ging jij met jouw ouders en jouw zus naar een concert van Michael Jackson in Londen. Jullie hadden al zijn albums en jullie luisterden altijd naar hem. Jij ging naar de Bishopbriggs High School aan de Wester Cleddens Road in East Dunbartonshire, geopend in 1965 en nabij Bishopbriggs Cross. Het is in 2010 gesloopt. Daar werd ieder jaar voor Kerstmis het Stars in Your Eyes-concert gehouden. In het derde jaar deed jij daar aan mee en zong jij 'Hunter' van Dido, waarmee jij won. De lesbische schrijfster/dichteres Jacqueline Margaret Kay ging ook naar deze school. Zij was de poet laureate van Schotland (2016 - 2021). Op jouw 15-de ging jij in pubs en koffiehuizen in en rondom Glasgow spelen, o.a. in de Brunswick Cellars op 239 Sauchiehall Street in Glasgow. Jij deed akoestische optredens.

In 2000 was jij op het T in the Park festival en raakte jij door de Schotse britpopband Travis geïnspireerd, met name door hun nummer 'Turn', wat jij zelf wilde spelen, en hun album 'The Man Who'. Jij kocht een Travis-akkoordenboek en jij speelde op de gitaar van jouw vader. Jij hebt jezelf gitaar leren spelen en al gauw begon jij jouw eigen songs te componeren. Jouw eerste song was 'The Wall'. Jij reageerde op een advertentie in de 'New Musical Express' van het nieuwe productiebedrijf van de songwriters Pete Wilkinson en Sarah Erasmus. In 8 à 9 maanden maakte jij demo's in de thuisstudio van Pete en in 2007 tekende jij een contract bij Vertigo Records. Jouw muziek is o.a. beïnvloed door: Travis, met de zanger Francis Healy, de Engelse rockband The Libertines, met de zangers Carl Barât en Pete Doherty, de rockband The Killers, Rammstein, Oasis en Ocean Colour Scene. Jouw grote voorbeelden zijn Bruce Springsteen en Diana Ross.

Op 4 september 2007 verscheen jouw debuutalbum 'This Is the Life', met naast de titelsong 'Mr. Rock & Roll', 'Poison Prince', 'Youth of Today', 'Run', 'Let's Start A Band', 'Barrowland Ballroom', 'L.A.', 'A Wish For Something More', 'Footballer's Wife' en 'The Road To Home'. Met achtergrondzang van Sarah Erasmus. Jij hebt het opgedragen aan Nana (jouw oma), jouw opa en Michael Jackson. Jouw oma overleed in 2001 door Alzheimer. Zij woonde in Milton en zij verzorgde 5 dagen per week het avondeten voor jouw zus en jou, terwijl jullie ouders werkten. Jij was aangenomen om sociale wetenschappen aan de University of Strathclyde te studeren, maar de muziek ging er met jou vandoor. Jouw eerste single 'Prison Prince' werd in 2007 online uitgebracht. Daarna verscheen 'Mr. Rock & Roll', die in Schotland op nr. 1 stond en in Zwitserland op nr. 3. Eind 2007 verscheen de single 'This Is the Life', die in Nederland in drie hitlijsten op nr. 1 stond. Het was daar de best verkochte single van 2008. Het stond in 6 landen op nr. 1. Het nummer 'This Is the Life' schreef jij op jouw 16-de, tijdens een huisarrest, opgelegd door jouw moeder, nadat jij om zes uur 's ochtends thuis kwam van een nacht feesten met jouw vrienden. Jij was met hen in Glasgow naar een concert van Pete Doherty geweest, zijn eerste optreden na het uit elkaar gaan van The Libertines. Jij was heel blij over het meegemaakte concert en het feestelijke nachtbraken. Binnen een half uur had jij met jouw gitaar jouw wereldhit geklaard.

In 2008 was jij verloofd met de voetballer Stephen Lovell en in 2012 gingen jullie uit elkaar. In 2009 kreeg jij een dwergschnauzer, die jij eerst Michael wilde noemen, maar op aanraden van jouw vader werd het Arnold, naar Arnold Schwarzenegger. Arnold is in 2021 overleden. Op 8 maart 2010 verscheen 'A Curious Thing', met o.a. 'Don't Tell Me That It's Over', 'Spark', 'No Roots', 'Love Love', 'This Pretty Face', 'Troubled Soul', 'Your Time Will Come' en 'What Happiness Means to Me', met als verborgen track 'Dancing in the Dark' van Bruce Springsteen. Op 11 juni 2012 verscheen 'Life in a Beautiful Light', met naast de titelsong o.a. '4th of July', 'Pride', 'Slow It Down', 'The Game', 'Days of Being Young and Free', 'Left That Body Long Ago', over de achteruitgang van jouw oma met Alzheimer, en 'In the End', met als verborgen track 'Two Worlds'. Op 31 december 2015 ben jij met de St Johnstone FC-voetballer Richard Martyn Foster verloofd. Hij is geboren op 31 juli 1985 in Elgin, Moray, net als de schrijfster/geografe/archeoloog Margaret Masson Hardie Hasluck. Hij speelde eerder bij de Glasgow Rangers en Aberdeen. Jij bent supporter van de Glasgow Rangers FC, opgericht in maart 1872 en met het Ibrox Stadion uit 1899 en de hoofdtribune uit 1929 op 150 Edmiston Drive. De architect was Archibald Keir Leitch.

Op 17 februari 2017 verscheen 'Under Stars', met naast de titelsong o.a. 'Dream On', 'Automatic', 'Down by the Water', Leap of Faith', 'Never Too Late', 'Feed My Fire', 'The Contender', 'Prepare to Fall' en 'From The Ashes'. Op 23 november 2018 verscheen 'Woman of the World (The Best of 2007 - 2018)', met twee nieuwe songs, 'Woman of the World' en 'Come Home'. Op 4 juni 2018 zijn Richard Foster en jij in Las Vegas getrouwd, in het Wynnhotel in Sin City. Hij studeerde psychologie en hij schreef een misdaadroman. Fran Healy wilde wel enkele songs met jou schrijven en jij zong samen met Ray Davies van The Kinks. Jij zong bij Neil Diamond en bij de paus tijdens het Vaticaans Kerstconcert. Jij ging in gesprek met de paus. Op 30 oktober 2020 verscheen 'The Human Demands', met naast de titelsong o.a. 'Fire', 'Statues', 'Crazy Shade of Blue', 'The Hudson', 'We could be so much more', 'Young fire, old flame', 'Bridges', 'Strong again' en 'Something in nothing'. De Gibson J200 is jouw favoriete gitaar. Jij houdt van snelle sportauto's. Jij hebt/had o.a.: een Ferrari 488 GTB, een Ferrari 250 Speciale, een Ford GT, een Bugatti Chiron, die 2 miljoen pond kost, een bentley Continental Supersports, een Ferrari 458 Speciale, een Nissan GT-R, een Audi R8 en een Range Rover Vogue. Van die laatste heb je zelfs vijf. Je investeert dan ook in auto's.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 juni 2023


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 5 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)