Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dobbelsteendrollen

Voor het zien van wombats moet je in Nederland naar de dierentuin. Dit buideldier met ridderharnas legt DOBBELSTEENDROLLEN. In 1988, inderdaad 35 jaar geleden, was ik als 21-jarige als counselor in de 'Sunshinestate' ofwel Californië gestationeerd. Hier heb ik eerder een beschouwing over geschreven. Een internationaal gezelschap van jongeren met verschillende functies en taken. Eerst was ik de aangewezen 'Lakeman' en later gedurende die zomer jeugdbegeleider ofwel counselor: 24-uurs verantwoordelijkheid. Alleen al om die reden, naast alles wat Californië te bieden heeft, een geweldige ervaring.

Destijds ging ik daar aan de Westkust van de Verenigde Staten eveneens om met een Nieuw-Zeelandse. Zij had het zo nu en dan over kea's. Kea was haar nickname, een bij-/spotnaam. In haar geval een bijnaam, daar een kea een soortement van Nieuw-Zeelandse vogel is en daarnaast sprak zij regelmatig over wombats; vanuit Azië via zowel Noord- als Zuid-Amerika en Antarctica kwamen uiteindelijk wombats in Australië terecht. Zowel de continenten Australië, Antarctica als Zuid-Amerika waren destijds nog met elkaar verbonden. In én Zuid-Amerika én Australië raakten de wombats geïsoleerd van de wereld en evolueerden daar onafhankelijk van elkaar.

Wombats, net als onze dassen, graven enorme gangenstelsels. Bovendien zijn zij herbivoor, dus eten plantaardig. Daar zij voor bijvoorbeeld knollen moeten graven, hebben zij een buidel die juist aan de achterkant in plaats van aan de voorkant open is. Dit in tegenstelling tot niet-gravende buideldieren, zoals daar zijn kangoeroes en koala's.

Ter bescherming hebben wombats een ridderharnas om vijanden te weren. Een dikke, kraakbenige huid beschermt het weke lijf van een wombat tegen vijanden. Een huid die dus te vergelijken is, zoals hiervoor beschreven, met een ridderharnas. Hun dobbelsteen- of kubusvormige fecaliën hebben als voordeel dat zij niet kunnen (weg)rollen. Dit is weer, zou je kunnen zeggen, ten gunste van kubusvormige drollenliefhebbers; afval van de één in het voordeel van de ander:

- afscheiding is sowieso populair bij veel insecten.

Reiniging van lijven, lees darmenstelsels, is vanzelfsprekend belangrijk, aangezien anders zonder enige twijfel problemen ontstaan. Zelf heb ik er gelukkig geen ervaring mee, maar bijvoorbeeld obstipatie, hardlijvigheid, kan/gaat natuurlijk voor problemen bij de stoelgang zorgen. Best Zoo in Brabant is de enige Nederlandse dierentuin die wombats in haar dierencollectie heeft. Sinds april van dit jaar is hier een wombatbaby, mooi Scrabblewoord met hoe dan ook een zeer acceptabele, lees: hoge score! Waarschijnlijk heeft deze wombatgeboorte al eerder plaatsgevonden, want bij buideldieren komt het jong, de baby, als een piepklein roze garnaaltje ter wereld. Vervolgens hecht het zich aan een tepel vast. Geheel onzichtbaar voor de buitenwereld. Als het 'buidelbeestje'

1. bijna volgroeid is
2. zich vrijelijk in de buidel kan bewegen

en bovendien

3. de kop naar buiten kan steken

kun je het jong zien.

Helaas worden ook wombats in hun natuurlijke habitat bedreigd. Ook de dobbelsteenvormige fecaliën bieden hierbij geen TROOST...!

Schrijver: Annejan Kuperus
3 juli 2023


Geplaatst in de categorie: dieren

4.5 met 2 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)