Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De trotse zangvogel op de ruïnes van het Twain-imperium

(voor Clara Clemens (1874 - 1962))

Jij bent geboren als Clara Langhorne Clemens op 8 juni 1874 in Elmira, New York. Jouw vader was Samuel Langhorne Clemens, oftewel de schrijver Mark Twain, geboren op 30 november 1835 in Florida, Missouri. Jouw moeder was Olivia Iona Louise Langdon, geboren op 27 november 1845 in Elmira. In jouw geboortehuis schreef jouw vader 'Tom Sawyer' en 'Huckleberry Finn'. Jij was de middelste van drie dochters. In november 1870 werd jouw broer Langdon te vroeg geboren en hij overleed in 1872. Op 19 maart 1872 werd jouw zus Olivia Susan geboren. Op 26 juli 1880 werd jouw zus Jane in Elmira geboren. Olivia schreef op haar 13-de een biografie van jullie vaderen later schreef zij toneelstukken. Volgens haar zanglerares Mathilde Marchesi had Olivia een mooie sopraanstem, maar niet de kracht voor een grote opera. Zij leed aan bloedarmoede, anorexia en slaapgebrek. Op haar 19-de werd zij in Florence verliefd op een Italiaanse graaf. Zij vond kracht in de New Thought-beweging en spiritualisme. Tijdens haar ziekbed werd zij door het Ierse dienstmeisje Katy Leary verzorgd. Zij had een delirium, werd blind en raakte in een coma. Olivia Susan overleed op 18 augustus 1896 door spinale meningitis in Hartford. Zij werd 24 jaar en zij is in de Woodlawn Cemetery in Elmira begraven.

Jane had vanaf haar 15-de epilepsie, stemmingswisselingen en grillig gedrag. Jij hielp haar om met haar ziekte om te kunnen gaan. Volgens de secretaresse van jullie vader, Isabel Van Kleek Lyon, zou Jane twee keer Katy Leary hebben aangevallen en zei Jane dat ze Katy wilde vermoorden. Isabel probeerde jullie vader van jullie te isoleren, vooral Jane, die als epileptica afhankelijk was van zijn steun. Het ouderlijke huis in Hartford had 19 kamers. Jullie vader was naast lief ook vaak tiranniek en hij had woede-aanvallen, wat verwarring en angst teweeg bracht. Jij had ook hevige driftaanvallen. Van september 1897 tot mei 1899 woonde jij in Wenen, waar jij zangles kreeg. Jij was een concertzangeres. Jouw stem was bijzonder lief en aantrekkelijk. In 1899 studeerde jij piano bij Theodor Leschetizky, die o.a. met de pianiste Anna Jakievna Sjeipova was getrouwd. Hun kinderen waren de zangeres/lerares Theresa en Robert. Jij debuteerde als concertzangeres in Florence en jouw Amerikaanse debuut als altzangeres was op 22 september 1906 in het Norfolk Gymnasium, met de violiste Marie Nichols.

Jullie moeder overleed op 5 juni 1904 in Florence door hartfalen. Zij werd 58 jaar en haar as is in de Woodlawn Cemetery begraven. In de Norfolk Church of the Transfiguration heb jij een herdenkingsraam voor haar gekocht. Isabel ging daarna in 1904 bij jullie vader in huis wonen en zij betaalde de toelagen van Jane en jou. Zij beheerde het herenhuis 'Stormfield' in Redding. In 1907 kreeg Isabel de boerderij 'Lobster Pot' bij 'Stormfield', gekocht door jouw vader. Op 20 december 1908 had jij een sleetocht met de concertpianist Ossip Gabrilowitsch. Vlak voor een diepte van 15 meter wist Ossip jou en het paard te redden. Mogelijk was dit fake news om de aandacht van jouw relatie met de getrouwde Charles Edmund Wark af te leiden. Van de winter van 1906 tot eind 1908 was Charles uit Cobourg jouw pianobegeleider. In 1908 deed jij met hem enkele concerten in Londen en Parijs.
In april 1909 heeft jullie vader Isabel ontslagen en in juli 1909 was 'Lobster Pot' weer van hem. Mogelijk heb jij jouw vader tegen Isabel opgezet, uit angst, dat zij jouw relatie met jouw begeleider Charles Wark zou verklappen. In maart 1909 was Isabel met Ralph Ashcroft getrouwd en samen met hem heeft zij geld van jullie vader verduisterd. Jouw vader noemde Isabel een 'leugenares, vervalser, dievegge, hypocriet, dronkaard, sluipmoordenares, humbug, verraadster, samenzweerster, sluwe slet die op zoek is naar verleiding'.

Op 6 oktober 1909 trouwde jij in 'Stormfield' met de Joodse concertpianist/componist/dirigent Ossip Salomonovitsj Gabrilowitsch, geboren op 7 februari 1878 in Sint-Petersburg. Jullie werden door dominee Joseph Hopkins Twichell, een vriend van jouw vader, getrouwd. Op 24 december 1909 overleed jouw zus Jane in de badkuip van jullie ouders. Zij is verdronken en zij kreeg een hartaanval, waarschijnlijk tijdens een epileptische aanval. Zij werd 29 jaar en zij is in de Woodlawn Cemetery begraven.

Op 19 augustus 1910 werd in 'Stormfield' te Redding jullie dochter Nina geboren. Jullie woonden in Berlijn en New York. Jij erfde het hele landgoed van jouw vader. In 1918 schonk jij 'Stormfield' als herstelhuis voor gewonde soldaten en matrozen. In 1919 verhuisden jullie naar Detroit, waar Ossip dirigent van de Detroit Symphony Orchestra werd. In 1923 is 'Stormfield' door brand verwoest. Op 23 april 1926 speelde jij in het Broadway-theater van Walter Hampden de hoofdrol in de toneelbewerking van 'Personal Recollections of Joan of Arc' uit 1896 van jouw vader. Vanaf 12 april 1927 werd het diverse keren in het Edyth Totten Theatre uitgevoerd. In 1931 verscheen jouw boek 'My Father, Mark Twain'. Ossip ging op 25 maart 1935 naar het Henry Ford Hospital op West Grand Boulevard in Detroit. Op 28 september 1935 ging hij terug naar huis, waar hij op 14 september 1936 door maagkanker overleed. Hij werd 58 jaar. In 1938 verscheen jouw boek 'My Husband, Gabrilowitsch'. Op 11 mei 1944 hertrouwde jij in jouw huis in Hollywood met de componist/dirigent Jacques Alexandria Samossoud, geboren op 8 september 1894 in Moskou. Hij was van 1924 tot 1926 met de Griekse sopraan Thalia Sabanieva getrouwd. Jij financierde de gokverslavingen van Jacques. In 1951 verhuisden jullie naar San Diego, na de veiling van jouw huis in Hollywood, vanwege de paardenracegokschulden van Jacques.

In San Diego woonden jullie eerst in het Casa de Mañana Hotel in La Jolla en vanaf 1954 in het Bahia Hotel op West Mission Bay Drive. In jouw 24-delige 'The Collected Works of Mark Twain' uit 1904 schreef jouw vader o.a.: 'Be good and you will be lonely - like me'. In 1956 verscheen jouw boek 'Awake to a perfect day; my experience with Christian Science'. Jij overleed op 20 november 1962 in het Sharp Memorial Hospital in San Diego. Jij werd 88 jaar en jij bent in de Woodlawn Cemetery begraven.

Nina overleed op 16 januari 1966 in het motel op 2011 N Highland Avenue in Los Angeles. Zij was zwaar alcoholistisch en drugsverslaafd. Zij zei, dat zij qua alcoholisme door haar opa genetisch belast is. In 1932 trouwde zij met de artiest Carl Rutgers. Als laatste zei Nina: 'Als ik sterf, wil ik kunstbloemen, jitterbugmuziek en een fles wodka bij mijn graf!'. De verdrietige schrijver Alan Rankin heeft die wens daadwerkelijk vervuld. Nina was een schrijfster en schilderes. Zij leefde in armoede, ondanks de 35% van de inkomsten uit het miljoenenlandgoed van haar opa. Jij had Nina onterfd. Dat was erg wreed en egoïstisch van jou. In 1958 zat Nina een jaar in het California State Psychiatric Hospital in Camarillo. Nina pleegde zelfdoding met alcohol en slaappillen. Zij werd 55 jaar en zij is in de Woodlawn Cemetery begraven. Carl Rutgers overleed ook op 16 januari 1966 in Los Angeles. Mogelijk gaat het om een dubbele zelfdoding. Carl werd 67 jaar. Jacques overleed op 14 juni 1966 door aderverkalking. Hij is in een ongemarkeerd graf naast het huis van de familie Twain in Elmira begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 juli 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)