Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Haar naam was Olga Knipper

(voor Olga Knipper (1868 - 1959))

Jij bent geboren op 21 september 1868 in Glazov. Jouw vader was de in Oostenrijk geboren Leonhardt August Knipper en jouw moeder was de Russische Anna Ivanovna von Saltza, die van Baltisch-Duitse afkomst was. De Duitse actrice Olga Konstantinovna von Knipper was jouw nicht en de Russische componist Lev Konstantinovitsj Knipper was jouw neef. Hij was ook een NKVD-agent en Olga was ook een spionne en vaak Hitler's tafeldame bij diners. Jouw nicht Olga trouwde in 1914 met de neef van Anton Tsjechov, de acteur Michail Tsjechov. Op 9 september 1916 werd in Moskou hun dochter Ada Tschechowa geboren. Deze actrice overleed op 28 januari 1966 bij een vliegtuigongeluk in Bremen. Ada's dochter is Vera Wilhelmowna Rust. Jouw vader was de directeur van een fabriek in Glazov. Toen jij 2 jaar was, verhuisden jullie naar Moskou. Jouw broers waren Konstantin en Vladimir. Jij werd in de watten gelegd en jij ging naar een privéschool voor meisjes. Jij sprak vloeiend Engels, Duits en Frans. Na schooltijd kreeg jij muziek- en zanglessen. Jij schilderde uitstekend en tijdens de diners zong jij en speelde jij piano voor jouw familie en vrienden.

Jouw vader wilde dat jij ging trouwen en een huisvrouw werd. Jouw moeder was een getalenteerde zangeres en pianiste, die gedwongen werd om elke hoop op een kunstcarrière op te geven. Zij vond dat jij dat ook moest doen. In 1894 overleed jouw vader onverwachts. Jouw moeder en jij bleven achter met schulden, omdat er ver boven jullie stand is geleefd. Jullie gingen muziek- en zanglessen geven om rond te komen. Vier van de vijf bedienden werden ontslagen en jullie verhuisden naar een kleinere flat. Jij hoopte nog steeds een succesvolle toneelactrice te worden, ook al keurde jouw moeder dat niet goed. Jij ging een maand naar de toneelschool van het Maly Theatre en met de hulp van jouw moeder ging jij naar de Moskou Filharmonische School. Jouw moeder overwon haar tegenzin en jij kreeg les van de toneelschrijver/theaterregisseur Vladimir Nemirovitsj-Dantsjenko, die in 1943 met de acteur/theaterregisseur Konstantin Stanislavski de Moskouse Kunsttheaterschool stichtte. Op 25 april 1943 is Vladimir door een hartaanval overleden en hij werd 84 jaar. Jij was zijn minnares.

Vladimir was ook de leraar van Ivan Moskvin en Vsevolod Meyerhold, die tijdens de Grote Terreur in 1939 werd gearresteerd. Met zijn eerste vrouw Olga Munt kreeg hij 3 dochters. Zijn tweede vrouw was de actrice Zanaida Reich, die eerder met de dichter Sergej Yesenin getrouwd was, met wie zij Tatiana en Konstantin kreeg. Sergej heeft op 28 december 1925 in Leningrad zelfdoding gepleegd en hij werd 30 jaar. Nadat Zanaida en Vsevolod trouwden, bleven Zanaida en Sergej elkanders geliefden. Zanaida werd op 15 juli 1939 in haar appartement in Moskou door NKVD-agenten met 17 steekwonden vermoord. Zij werd o.a. door de ogen gestoken. Zij werd 45 jaar en zij is in de Vagankovo Begraafplaats begraven, nabij Sergej's graf. Vsevolod werd op 2 februari 1940 door een vuurpeloton vermoord. Hij werd 65 jaar. Vladimir bracht jou en jouw medestudent Vsevolod in contact met Konstantin Stanislavski. Vladimir vertelde over zijn nieuwe theatergezelschap en hij beloofde dat Vsevolod en jij daar zeker lid van mochten zijn. De leden kwamen in Poesjkino bijeen. Op 21 september 1898 repeteerde jij voor 'De Meeuw' uit 1895 van Anton Pavlovitsj Tsjechov.

Op jouw 30-ste verjaardag ontmoette jij Anton Tsjechov, geboren op 29 januari 1860 in Taganrog. In de volgende jaren correspondeerden jullie met elkaar en raakte jij bevriend met zijn zus Masha (Maria) Paulowna Tsjechova, geboren op 31 augustus 1863 in Taganrog. Zij was lerares geschiedenis en aardrijkskunde aan het Rzhevskaya privégymnasium voor meisjes en zij studeerde kunst aan de Stroganov Moscow State Academy of Arts and Industry. Van 1922 tot 1957 was zij de directrice van het Tsjechov Museum in Jalta. In 1935 ging jij met Masha naar Taganrog om de 75-ste verjaardag van Anton's geboorte te vieren. Anton ging er 11 jaar naar het Jongensgymnasium op Oelitsa Oktjabrskaja 9, sinds 1954 het Tsjechov Gymnasium en sinds 1975 ook Het Letterkundig Museum. In de winter van 1900 ging Anton van Jalta naar Moskou. Hij schreef jou: 'Wat een rol heb ik voor jou in 'Drie Zusters'. Geef mij tien roebel en je kunt het hebben, anders geef ik het aan een andere actrice.'. Jij speelde de concertpianiste Masha Kulygina, de middelste zus, getrouwd met de leraar Fjodor Kulygin. De première was op 31 januari 1901 in het Moskouse Kunsttheater. Margarita Savitskaja speelde de zus Olga en Maria Andreyeva speelde de zus Irina. Jij was 'de meest originele en getalenteerde van de drie zussen, een jonge vrouw van cultuur en verfijning, die Duits, Frans en Engels spreekt en een eerste klas pianiste is'.

Op 25 mei 1901 trouwden Anton en jij in het geheim in de Kerk van de Kruisverheffing. Anton woonde vooral in Jalta en jij in Moskou. In 1902 kreeg jij een miskraam door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De bevruchting was in een tijd dat Anton en jij gescheiden leefden. Anton was niet de vader. Als arts wist hij dit. Het verhaal 'De dame met de hond' uit 1899 van Anton gaat over Anton en jou. Op 3 juni 1904 ging jij met Anton naar het kuuroord Badenweiler in het Zwarte Woud. Anton overleed op 15 juli 1904 in Badenweiler door tuberculose. Hij zei: 'Ich sterbe!' en de dokter gaf hem een injectiespuit met kamfer en bestelde champagne. Anton zei: 'Het is lang geleden dat ik champagne heb gedronken!'. Hij dronk het en hij ging rustig op zijn linkerzij liggen en hij stopte met ademen, terwijl jij over hem heen leunde en hem riep. Hij werd 44 jaar en hij is in de Novodevichy Begraafplaats in Moskou begraven. Anton's broer Nikolai was op 29 juni 1889 op het landgoed van Lintvarev in Louka, in de provincie Charkov, door tuberculose overleden. De schilder Nikolai was een alcoholist en hij werd 31 jaar. De rest van jouw leven werkte jij bij het Moskouse Kunsttheater. Tussen 1919 en 1924 ging jij met jouw theatergezelschap op tournee in Europa en Amerika. Jouw dochter Masha overleed op 15 januari 1957 in Jalta. Jij overleed op 22 maart 1959 in Moskou. Jij werd 90 jaar en jij bent in de Novodevichy Begraafplaats begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 september 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 60Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)