Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een lesbische verzetsstrijdster in Nice

(voor Eva Kotchever (1891 - 1943))

Jij bent geboren als Chawa Zloczower op 15 juni 1891 in Mlawa, Polen. Jouw ouders waren de koopman Mordechai Zloczower en Miriam Migdal. Jij was de oudste van zeven kinderen. Jouw zussen/broers waren: Fejga Rachel, Tauba, Szejna, Jerachmiel, Zysa en Eliezer. Jerachmiel overleefde de Holocaust en zijn kleinkinderen wonen in Israël. Jij ging naar de lagere school in Mlawa en jij bent in Plotzk afgestudeerd. Jij sprak zeven talen en op jouw 20-ste emigreerde jij naar Amerika. Jij ging met de S.S. Vaderland vanuit Antwerpen naar Ellis Island. Jij ging jezelf Eve Addams noemen en jij droeg mannenkleding. Jij was betrokken bij de anarchistische beweging en jij verspreidde publicaties. Jij bezocht de bijeenkomsten en jij was bevriend met de anarchisten uit de kringen van het anarchistische tijdschrift 'Mother Earth', gesticht in 1906 door de Joodse schrijfster Emma Goldman. Jij was o.a. bevriend met Emma Goldman, Margaret Sanger, Alexander Berkman, Ben Lewis Reitman en Henry Valentine Miller. Emma was de minnares van Alexander en Ben. Jij bezocht feesten bij Edith Adams en jij had contact met Elizabeth Gurley Flynn, Eugene O'Neill en Sadakichi Hartmann.

In 1892 deed Alexander Berkman een mislukte poging om de industrieel Henry Clay Frick te vermoorden met 2 revolverschoten en 4 giftige vijlsteken in het been. Alexander zat 14 jaar in de gevangenis en in 1912 verscheen zijn 'Prison Memoirs of an Anarchist'. Alleen Emma correspondeerde met hem en hij voelde liefde voor een andere, gevangen man. Hij was redacteur van 'Mother Earth' en op 15 januari 1916 begon hij zijn anarchistische tijdschrift 'The Blast', waarvan er 29 nummers verschenen. In 1917 werden Emma en Alexander tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens samenzwering tegen de militaire dienstplicht. Daarna werden zij naar Rusland gedeporteerd. Eind 1921 verlieten zij Rusland. In 1923 verscheen Emma's 'My Disillusionment in Russia'. In 1925 verscheen Alexander's 'The Bolshevik Myth (Diary 1920-1922)' en verhuisde hij naar Saint-Cloud. Op 28 juni 1936 pleegde Alexander zelfdoding met een pistool in Nice. Hij verkeerde in constante pijn na 2 mislukte operaties voor een prostaataandoening. Hij werd 65 jaar en hij is in de begraafplaats van Cochez in Nice begraven. Emma overleed op 14 mei 1940 in Toronto. Zij werd 70 jaar en zij is in de Forest Home Cemetery begraven.

Op 21 februari 1918 schreef jij een vurige fanbrief aan de Joodse, alcoholistische actrice Fania Marinoff, getrouwd met de homoseksuele schrijver/fotograaf Carl Van Vechten. Fania speelde o.a. de hoofdrol in het toneelstuk 'Karen' uit 1918, wat over de vrije liefde gaat. Zij speelde ook o.a. in de film 'The Rise of Jennie Cushing' van Maurice Tourneur uit 1917, gebaseerd op de roman uit 1914 van Mary Stanbery Watts. Jij reisde door Amerika om linkse tijdschriften te verkopen, o.a. 'Mother Earth' en 'The Liberator', in 1918 opgericht door de schrijver/dichter Max Forrester Eastman en zijn zus, de advocate/journaliste/antimilitariste Crystal Catherine Eastman. In 1919 stond jij onder toezicht van de 'Radical Division' van het Bureau of Investigation, geleid door John Edgar Hoover. Jij werd als een 'agitator' beschouwd. Van 1921 tot 1923 zat jij in Chicago, waar jij het satirische, Jiddische weekblad 'Der Groyser Kundes' verkocht. Dat blad is opgericht in 1909 door de humorist Yosef Tunkel en de uitgever/schrijver Jacob Marinoff, de oudere broer van Fania Marinoff.

Jij gaf Russische les en samen met jouw partner, de Zweedse schilderes Ruth Norlander, runde jij zo'n 8 maanden de theesalon 'The Gray Cottage' op 10 E Chestnut Street in Chicago. Deze literaire salon diende ook als toevluchtsoord voor homoseksuelen. Ruth exposeerde in 1922 2 schilderijen in Chicago, o.a. 'Nudes', met mogelijk een afbeelding van jou. Jij poseerde voor haar. In 1923 verliet jij Ruth en ging jij naar Greenwich Village, waar jij in 1925 de lesbische nachtclub 'Eve's Hangout' op 129 MacDougal Street opende, in de kelder van dat pand. Het was een toevluchtsoord voor lesbiennes, migranten, arbeiders en intellectuelen. Het was een populaire club, vooral voor de fotografe Berenice Alice Abbott. June en Henry Miller bezochten jouw club ook. Jij organiseerde concerten en lezingen. In 1925 bezocht jij jouw familie in Polen. De knappe undercoveragente Margaret Leonard lokte jou in de val en zij betichtte jou van het 'openlijk seksuele avances maken' in jouw appartement. Jij zou haar borsten gestreeld hebben.

Op 11 juni 1926 deed de politie een inval in de nachtclub. Jouw boek 'Lesbian Love' werd gevonden, 1 van de 150 examplaren. Jij werd schuldig bevonden aan obsceniteit en wanordelijk gedrag. De club werd gesloten en jij werd voor 18 maanden in de Jefferson Market Prison gevangengezet. In de gevangenis ontmoette jij Mae West. In jouw voormalige club zit nu café/pizzeria La Lanterna di Vittorio. Na jouw gevangenisstraf werd jij in december 1927 Amerika uitgezet en naar Polen gedeporteerd. In 1929 woonde jij een tijd in de Vrije Stad Gdansk in Polen en daarna in Warschau en Zoppot. Jij werkte als kinderoppas en jij had geen vrienden. In 1930 ging jij naar Parijs, waar jij in jouw boekhandel 'Le Boudoir de l'Amour' in Montmartre de boeken van Henry Miller, James Joyce, Anaïs Nin en Laurence Durrell verkocht. Deze auteurs kwamen vaak bij jou langs. Jij verkocht vooral in Amerika verboden boeken aan de Amerikanen. Jij was een vaste gast in Café du Dôme. In 1934 kreeg jij een liefdesrelatie met de jongere, Joodse Hella Olstein Soldner, een cabaret-zangeres uit Lódz, met de artiestennaam Norah Waren. Jij ontmoette haar in Parijs. Zij is geboren op 14 november 1915 in Lódz. Veel Amerikaanse vrienden van jullie gingen naar Amerika terug, maar jij bleef onwelkom in Amerika.

In 1940 gingen jullie naar Nice en hadden jullie valse documenten. Jullie schreven naar jullie broers Jerachmiel en André in Zwitserland. Jerachmiel stimuleerde jullie om naar Palestina te gaan, maar dat konden jullie niet betalen. Bovendien waren jullie betrokken bij het verzet. In Nice woonden jullie op 58 Rue de France en tenslotte op 10 Rue Alphonse Karr. In december 1943 werd jij eerst gearresteerd en Hella daarna. Jullie werden naar het interneringskamp Drancy bij Parijs gestuurd. Op 17 december 1943 werden jullie met Transport 63 naar het vernietigingskamp Auschwitz gestuurd, waar jullie zijn vermoord. Jij bent op 19 december 1943 vermoord en jij werd 52 jaar. Hella werd op 20 december 1943 vermoord en zij werd 28 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 63



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)