Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door Venetië opgehemeld, door Venetië uitgekotst

(voor Veronica Franco (1546 - 1591))

Jij bent geboren in 1546 in Venetië, in een familie in de Cittatino-klasse. Jouw vader was de Venetiaanse koopman Francesco Franco en jouw moeder was Paolo Fracassa. Jouw 3 broers waren: Jeronimo, Horation en Serafino. Op jonge leeftijd kreeg jij een respectabele, humanistische opleiding van de leermeester van jouw broer. Daarna werd jij door geleerden, schrijvers en schilders opgeleid. Jij belandde bij Domenico Venier (1517 - 1582), een mecenas en adviseur van schrijfsters. Jouw moeder was voor haar huwelijk met jouw vader een courtisane, een cortigiana onesta. Na het overlijden van jouw vader pakte jouw moeder haar oude beroep als prostituee weer op. Jij bent door jouw moeder tot courtisane opgeleid. Zij leerde jou om jouw natuurlijke charmes en talenten te gebruiken om een financieel aantrekkelijk huwelijk te sluiten. Jouw moeder vond geschikte klanten voor jou en zij heeft jou uitgehuwelijkt. Als tiener trouwde jij met de rijke arts Paolo Panizza. Paolo was een alcoholist en een gokker. Hij was tevens gewelddadig tegen jou. Het huwelijk mislukte.

Voor jouw 18-de kreeg jij een eerste kind, Achilletto. Om jezelf en jouw familie te onderhouden was jij een courtisane voor rijke mannen. Op jouw 20-ste stond jij al in 'Il Catalogo di tutte le principale e più honorate cortigiane di Venezia', met namen, adressen en honoraria van de belangrijkste prostituees van Venetië. Er stond ook vermeld, dat er aan jouw moeder betaald moest worden. Later werd jij als één van de meest belangrijke prostituees in 'Il Catalogo di tutte le principale et piu honorate cortigiane di Venezia' vermeld. Jij bevond jezelf in de kringen van de hoge adel en jij had ook een korte affaire met koning Hendrik III van Frankrijk, die op 15 februari 1575 met Louise van Lotharingen trouwde. Op 1 augustus 1589 is Hendrik door de Dominicaanse monnik Jacques Clément neergestoken. Hij overleed de volgende dag in het Kasteel van Saint-Cloud en hij werd 37 jaar. Jij schreef twee dichtbundels; in 1575 'Terze rime' en in 1580 'Lettere familiari a diversi', met 2 sonnetten voor koning Hendrik III. Jij publiceerde brieven en jij maakte bloemlezingen van werken van bekende schrijvers.

Marco Venier was de liefde van jouw leven. Jij had een lange relatie met hem. Marco was een neef van Domenico Venier. In de jaren 1570 was jij in Venetië verbonden met de beroemde, literaire salon van de dichter/politicus Domenico Venier, die zichzelf in 1546 door ziekte uit het openbare leven terugtrok. Hij was literair adviseur voor dichters en dichteressen uit de regio Veneto. Circa 1570 schilderde Jacopo Comin (Tintoretto) het schilderij 'Danaë'. Mogelijk poseerde jij als de naakte Danaë. Circa 1575 heeft Jacopo jou geportretteerd, waarbij hij heel subtiel en opwindend het bovenste stukje van jouw linker tepel laat zien. Jacopo woonde in de wijk Cannaregio, in 3398/3399 Fondamenta dei Mori. Jij had een polemische, literaire strijd met de haatdragende Maffio Venier (1550 - 1586), ook een neef van Domenico Venier, die jou en jouw dichtwerk continu min maakte. Jij woonde aan het plein van jouw parochiekerk Santa Maria Formosa in de wijk Castello. Daar zat ook de literaire salon in het huis van de familie Venier, waar jij jouw gedichten declameerde. Jij correspondeerde met koning Hendrik III, hertog Guglielmo Gonzaga van Mantua en kardinaal Luigi d'Este.

Jij kreeg 6 kinderen, waarvan er 3 jong overleden. Samen met Jacomo de Baballi kreeg jij de zoon Achillis en samen met Andrea Tron kreeg jij de zoon Aeneas. Andrea trouwde in 1569 met de edelvrouw Beatrice da Lezze. Jij hebt een liefdadigheidsinstelling voor courtisanes en hun kinderen opgericht. In 1575 was er een pestepidemie in Venetië en moest jij Venetië verlaten. Jouw huis en bezittingen werden geplunderd. Veel van jouw rijkdom ging verloren. Jouw moeder en jouw enige, overlevende broer waren in 1577 door de pest overleden. Na 1577 kwam jij in Venetië terug en werd jij van hekserij beschuldigd. Destijds werden de courtisanes vaak van hekserij beschuldigd. Zij kregen de schuld van de vele door de pest overledenen. Ridolfo Vannitelli, de leraar van jouw zoons, beschuldigde jou van hekserij, het spelen van verboden spelletjes en pacten met de duivel, die ervoor zorgden, dat kooplieden verliefd op jou werden. Ridolfo had waardevolle spullen van jou gestolen en dat wist jij. Jij hebt jezelf voor de Inquisitie verdedigd. De Venetiaanse edelen, jouw klanten, hebben het voor jou opgenomen en de aanklachten werden ingetrokken.

Toen jouw laatste weldoener Domenico Venier in 1582 overleed, leefde jij in armoede. Jij overleed op 21 juli 1591 door koorts in de parochie van San Moisè in Venetië, een wijk met berooide prostituees. Jij werd 45 jaar. Jij liet geld achter voor 2 courtisanes om te trouwen of heilige wijdingen te betreden. Het kon ook als bruidsschat voor 2 jonge meisjes gebruikt worden. Volgens Margaret F. Rosenthal veroordeelden jouw geschriften de Venetiaanse samenleving, die vrouwen objectief degradeerde en idealiseerde. Margaret is hooglerares Italiaanse en vergelijkende literatuurwetenschap aan de University of Southern California. In 1992 verscheen haar boek 'The Honest Courtesan'. De hooglerares kunst en archeologie Patricia Fortini Brown zegt, dat de vrouwen in het Venetië van de Renaissance maar één plaats in het officiële, openbare leven hadden, die van als sieraad voor de stad dienen. In 1998 verscheen de geromantiseerde film 'Dangerous Beauty' van Marshall Herskovitz, gebaseerd op het boek 'The Honest Courtesan' van Margaret Rosenthal. Jij wordt door Catherine Jane McCormack (1972, Epsom) gespeeld. Ook met Jacqueline Bisset, Naomi Ellen Watts en Jeroen Krabbé. Jeroen in een kleine rol.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
27 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)