Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De wrede moord op koningin Jane Grey

(voor Lady Jane Grey (1537 - 1554))

Jij bent geboren op 12 oktober 1537 in het Bradgate House in Bradgate Park, Charnwood Forest, Leicestershire. Jouw ouders waren Henry Grey, hertog van Suffolk, 3de markies van Dorset (1517 - 1554), en Frances Brandon (1517 - 1559), dochter van prinses Mary Tudor, die korte tijd koningin van Frankrijk was. Jij was hun oudste dochter. Op 25 augustus 1540 werd jouw zus Katherine geboren en op 20 april 1545 werd jouw zus Mary geboren. Jouw zussen en jij waren achterkleindochters van koning Hendrik VII van Engeland en koningin Elizabeth van York, waarvan Mary Tudor één van hun zes kinderen was. Jullie waren achternichten van Hendrik VIII en jullie waren nichten van koning Eduard VI van Engeland en Ierland, geboren op 12 oktober 1537 in het Hampton Court Palace. Jij kreeg een humanistische opleiding van John Aylmer en jij kende Latijn, Grieks en Hebreeuws. Van de protestantse predikant Michelangelo Florio leerde jij Italiaans en Latijn. Zijn zoon was de humanist/schrijver Giovanni Florio, bevriend met de toneelschrijver/dichter Benjamin Jonson en de filosoof/dichter Giordano Bruno.

Jij schreef graag brieven in het Latijn en Grieks en jij was een overtuigd protestant. Jij correspondeerde met de Zwitserse hervormer/theoloog Heinrich Bullinger, die met Johannes Calvijn samenwerkte aan een gereformeerde leer van het Heilig Avondmaal. Heinrich was met Anna Adlischweiler getrouwd en zij kregen 5 dochters en 6 zonen. Jij verkoos academische studies boven activiteiten zoals jachtpartijen. De geleerde/didactisch schrijver Roger Ascham zag, dat jij Plato las. Van jouw strenge ouders moest jij alles wat jij deed volmaakt doen. Week jij van dat perfectionisme af, dan werd jij geknepen en geslagen. Dat waren helse toestanden. In februari 1547 werd jij naar Thomas Seymour, 1ste Baron Seymour van Sudeley, gestuurd, de oom van Eduard VI. Thomas trouwde met Catherine Parr, de weduwe van Hendrik VIII. Catherine overleed op 5 september 1548 in Sudeley Castle door de complicaties van de bevalling van haar dochter Mary op 30 augustus 1548 in Sudeley Castle. Zij werd 36 jaar en zij is in de St Mary's Chapel bij Sudeley Castle begraven, nabij Winchcombe. Mary overleed circa 1550. Thomas werd op 20 maart 1549 in de Tower Hill vermoord wegens verraad jegens Eduard VI. Hij werd 40 of 41 jaar en hij is in de Chapel Royal of St Peter ad Vincula begraven.

Jij was de bediende van Catherine en jij kreeg het onderwijs, wat binnen de hofkringen gangbaar was. Thomas moest jou als bruid voor Eduard VI voorstellen. Jouw vader heeft jou als bruid voor Edward Seymour, 1ste graaf van Hertford, voorgesteld, maar die trouwde in 1560 met jouw zus Katherine en zij kregen 2 zonen, Edward en Thomas. Jij was de belangrijkste rouwende op de begrafenis van Catherine. Na de arrestatie van Thomas, na ongeveer 2 maanden, ging jij naar Bradgate House terug en vervolgde jij jouw studie. In 1552 probeerde John Dudley, 1ste hertog van Northumberland, een huwelijk tussen zijn zoon Guildford en Margaret Clifford te regelen, wat mislukte, want haar vader Henry Clifford, 2de graaf van Cumberland, was er tegen. Margaret trouwde op 7 februari 1555 in de Chapel Royal van Whitehall Palace met Henry Stanley, 4de graaf van Derby. Eduard VI overleed op 6 juli 1553 in Greenwich Palace door tuberculose of een longontsteking. Hij werd 15 jaar en hij is begraven in de Henry VII Lady Chapel in Westminster Abbey. In het voorjaar van 1553 ben jij met Lord Guidford Dudley (circa 1535 - 12 februari 1554) verloofd. Hij was de zoon van John Dudley, 1ste hertog van Northumberland, en Jane Guildford. Op 25 mei 1553 ben jij met Lord Guildford Dudley in de kapel van Durham Place getrouwd. Op die dag trouwden daar ook Guildford's zus Katherine met Lord Henry Hastings, 3de graaf van Huntingdon, en jouw zus Katherine met Lord Henry Herbert, 2de graaf van Pembroke.

Op 9 juli 1553 vernam jij, dat jij koningin was geworden, volgens het testament van Eduard VI, gepland door John Dudley. Eduard wilde een protestantse troonopvolging. Eduard's rooms-katholieke halfzus Mary pikte dat niet. Jij verbleef in de Tower of London en op 10 juli 1553 werd jij officieel koningin van Engeland, Ierland en Frankrijk. Dit was wel tegen jouw zin in. Mary was naar haar landgoederen rond Kenninghall in Norfolk gevlucht. Zij had zichzelf tot koningin uitgeroepen en John Dudley ging met 3000 strijders op 14 juli 1553 naar Cambridge, terwijl Mary op 19 juli 1553 een leger van 20.000 strijders bij Framlingham Castle had verzameld. Mary werd op 19 juli door de geschrokken Raad (Privy Council) tot koningin benoemd. Jouw 9-daagse regeerperiode was voorbij. Henry Fitzalan, 12de graaf van Arundel, ging met Mary naar Londen terug. Jij werd op 19 juli 1553 in de appartementen van de Gentleman Gaoler van de Tower opgesloten en Guildford in de Beauchamp Tower. Jij werd van hoogverraad beschuldigd, net als Guildford, twee van zijn broers en Thomas Cranmer, ooit aartsbisschop van Canterbury. Thomas werd op 21 maart 1556 in Oxford op de brandstapel vermoord. Sir Thomas Brydges was daarbij aanwezig. Thomas zei: 'En wat de paus betreft, ik verwerp hem, als de vijand van Christus en de antichrist met al zijn valse leer!'. Hij werd 66 jaar. Graaf Henry Fitzalan heeft John Dudley op 24 juli 1553 gearresteerd en laten onthoofden. Henry werd Lord Steward van Mary's koninklijk huis.

Op 13 november 1553 werden Guildford en jij in Guildhall in de City of London ter dood veroordeeld. De commissie werd voorgezeten door Sir Thomas White, de burgemeester van London, die in 1553 door Mary geridderd werd, en Thomas Howard, 3de hertog van Norfolk, die door queen Mary uit de Tower of London was vrijgelaten. Verder waren daar Edward Stanley, 3de graaf van Derby, en John Bourchier, 2de graaf van Bath. Mary I was van plan om met Filips II van Spanje te trouwen. Jouw vader en twee van zijn broers deden mee met de opstand van Sir Thomas Wyatt en anderen om tegen het trouwplan van Mary I te strijden. Ze streden tegen het rooms-katholicisme en het pauselijk gezag. Hierdoor besloot de regering om het vonnis tegen Guildford en jou door te zetten. De kapelaan van Mary, John Feckenham, kreeg de taak om jou tot het roomse geloof te bekeren, wat jij weigerde, al raakte jij wel bevriend met Feckenham. Op 12 februari 1554 werd Guildford op de openbare executieplaats op Tower Hill onthoofd. Hij werd 18 of 19 jaar. Jij zag zijn ontzielde lichaam met paard en wagen terugkeren en jij schreeuwde 'O, Guildford, Guildford!'. Jij werd daarna naar Tower Green gebracht, terwijl Feckenham jou begeleidde.

Toen jij het schavot beklom, zei jij: 'Goede mensen, ik ben hierheen gekomen om te sterven, en door de wet ben ik daartoe veroordeeld. Het feit tegen de hoogheid van de koningin was inderdaad onwettig, en het toestemmen ervan door mij, maar wat betreft de verkrijging en het verlangen ervan door mij, was ik mijn handen daarvan in onschuld, voor God en voor het aangezicht van u, goede christenen, deze dag.'. Jij reciteerde psalm 51 en jij gaf jouw handschoenen en zakdoek aan jouw dienstmeisje. Jij vergaf de beul en jij blinddoekte jezelf. Jij kon het onthoofdingsblok niet vinden en jij riep: 'Wat moet ik doen? Waar is het?' Mogelijk heeft Sir Thomas Brydges jou geholpen. Hij was plaatsvervangend luitenant van de Tower. In de film 'Lady Jane' van Peter Snell uit 1985 word jij door Feckenham geholpen. Jij werd 16 jaar.
De vermoorde lichamen van Guildford en jou zijn in de Torenkapel van St Peter ud Vincula begraven. Jouw vader werd op 23 februari 1554 vermoord. Jouw moeder hertrouwde op 1 maart 1555 met de hoveling/politicus Adrian Stokes, haar kamerheer, met wie zij drie, jong overleden kinderen kreeg. Zij kreeg totale gratie van Mary en zij mocht met jouw twee zussen aan het hof wonen. Zij overleed op 21 november 1559 in Londen. Zij werd 42 jaar en zij is in de Westminster Abbey begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 november 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 84Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)