Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een terecht beroemde, Russische, homoseksuele schrijver

(voor Michail Aleksejevitsj Koezmin (1872 - 1936))

Jij bent geboren op 6 oktober 1872 in Jaroslavl, net als de dichters Vasili Maykov, Semjon Bobrov, Karolina Pavlova en Maria Petrovykh. Jij was van adel en jij bent in Sint-Petersburg opgegroeid. Jouw vader was een marine-officier en jouw moeder was een pianiste en de achterkleindochter van een beroemde, Franse acteur. Jij was de jongste van vijf kinderen. In 1886 overleed jouw vader. Jij studeerde muziek aan het conservatorium op 3, Teatralnaya plein. Jij kreeg les van Nikolaj Rimski-Korsakov, die ook van adel was. Zijn vrouw was de pianiste/componiste Nadezjda Purgold en zij kregen samen 7 kinderen. Jij bent niet afgestudeerd en jij begon poëzie te schrijven, al gaf jij de muziek niet op. Van mei 1895 tot begin 1896 was jij in Egypte, in Alexandrië. Terug in Sint-Petersburg probeerde jij jezelf te vergiftigen. In 1897 ging jij naar Italië en bestudeerde jij het gnosticisme en de vroege kerkvaders. In Noord-Rusland droeg jij een zwarte toog en had jij een lange baard, terwijl jij in diverse kloosters verbleef en een intrede overwoog. Jij gaf muzieklessen en jij verkocht door jou verzamelde iconen.

Jij componeerde de muziek bij het toneelstuk 'Balaganchik' uit 1906 van Alexander Blok. Dat deed jij voor de theaterregisseur Vsevolod Meyerhold, wiens tweede vrouw Zinaida Nikolayevna Reich, de ex van Sergej Jesenin, op 15 juli 1939 door NKVD-agenten is vermoord. Zij werd 48 jaar. Zij werd 17 keer gestoken, ook door de ogen. Zij is in de Vagankovo-begraafplaats in Moskou begraven, net als Sergej Jesenin, die op 28 december 1925 zelfdoding pleegde en 30 jaar werd. Zijn vriendin/minnares/secretaresse Galina Benislavskaya pleegde met een pistool zelfdoding op zijn graf. Zij werd 28 jaar. Sergej hield niet van haar, maar zij kon niet zonder hem. Zij is naast hem begraven. Zij was een schrijfster/journaliste en zij beschreef de memoires van Sergej. Zij was als een beschermengel voor hem en zij zat in een psychiatrisch ziekenhuis. Zij schreef: 'Ik heb hier zelfdoding gepleegd. In dit graf is alles mij dierbaar.'.

Jij zong jouw populaire liedjes in diverse salons, terwijl jij er piano bij speelde, o.a. in 'Ivanov's Toren', met uitzicht op de tuinen van het Taurisch Paleis in Sint-Petersburg, en in 'The Stray Dog' (De zwerfhond), waar veel beroemdheden kwamen. De adellijke, homoseksuele diplomaat/staatsman Georgi Tsjitsjerin was jouw beste vriend en belangrijkste invloed. Hij was goed bevriend met graaf Ulrich von Brockdorff-Rantzau. Jij reisde naar Italië, Egypte en Noord-Rusland, waar de oosters-orthodoxe christenen jou diep raakten. Wonend in Sint-Petersburg was jij nauw verbonden met de kring rond de artistieke beweging Mir iskusstva. In 1905 verschenen jouw eerste geschriften en vroeg de belangrijke symbolist Valery Bryusov jou om in zijn invloedrijke tijdschrift 'Vesy' te publiceren. In 1906 verscheen jouw verscyclus 'Alexandrijnse liederen' in 'Vesy', gemodelleerd naar 'Les chansons de Bilitis' van de homoseksuele Pierre-Félix Louijs, die met Oscar Wilde bevriend was. Jouw debuutroman 'Vleugels' verscheen ook in 'Vesy'. Het is de eerste, Russische roman, waarin de homoseksualiteit centraal staat. Jij betoogde, dat homoseksualiteit 'niet immoreel of goddeloos is, maar moreel onderscheidend, ethisch gesanctioneerd en soms zelfs spiritueel superieur, geen kwestie van decadent immoralisme, maar van de persoonlijke creatie van waarden' (John E. Malmstad (1941, Bismarck)).

In 1909 ben jij door de homoseksuele, adellijke Konstantin Somov geportretteerd. Konstantin had o.a. een relatie met de schrijver Hugh Walpole, zijn naaste metgezel Methodiy Lukyanov, die op zijn 30-ste door tuberculose overleed, zijn model Boris Snezjkovski en mogelijk de schrijver Dmitri Filosofov. In 1908 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Seti' (Netten), die alom werd geprezen. In 1908 woonde jij samen met de tekenaar/decorontwerper Sergej Soedikin en zijn vrouw, de beeldschone actrice Olga Glebova, geboren op 27 mei 1885 in Sint-Petersburg. Zij was ook danseres, schilderes, beeldhouwster, vertaalster en modemodel. Zij was de beste vriendin van Anna Achmatova en zij werd 'De dame met de vogels' genoemd. Olga overleed op 19 januari 1945 in Parijs door tuberculose en zij is in de Cimetière russe de Sainte-Geneviève-des-Bois begraven. Nadat Olga ontdekte, dat jij een affaire met Sergej had, wilde zij, dat jij ging verhuizen. Ondanks dat bleef jij met hen samenwerken aan toneelstukken, muziekavonden en poëziedeclamaties, vooral in de cabarets. Van 1910 tot 1912 woonde jij in het appartement van Vjatsjeslav Ivanov, De Toren. In 1913 trouwde Sergej in Parijs met de adellijke danseres/kunstenares Vera de Bosset, die later de tweede vrouw van Igor Stravinsky werd. Jij was een favoriete dichteres van Vera. In februari 1913 ontmoette jij de dichter/schrijver/schilder Joeri Joerkun (Juozas Jurkunas), geboren op 17 september 1895 in Litouwen, die jouw minnaar werd. Joeri was een acteur of een klerk in een boekhandel. Hij ging met jou mee naar Sint-Petersburg. Joeri schreef op 27 mei 1913 in zijn dagboek: 'Ik hou heel veel van hem, maar zijn koppigheid en hooliganisme zullen hem vernietigen, daar bestaat geen twijfel over.'

Joeri had ook een relatie met de vrouw van jouw neef, de actrice Nadezhda Zborovskaya-Auslender. Joeri en jij woonden samen met Joeri's moeder. In 1917 deserteerde Joeri snel bij de bolsjewieken en in 1918 zat hij korte tijd gevangen. Van 1918 tot 1921 woonden jullie in Sint-Petersburg. Jouw relatie met Joeri duurde tot jouw overlijden. In december 1920 ontmoette Joeri de jonge actrice Olga Gildebrandt Arbenina. Joeri en Olga beschouwden zichzelf als met elkaar getrouwd en Olga woonde ook in hetzelfde appartement. Jij was bevriend met Anna Achmatova. Jij schreef een strelend voorwoord voor haar dichtbundeldebuut 'Vecher' (500 exemplaren) en in 1923 schreef jij een recensie over haar, die zij als neerbuigend en vijandig beschouwde. Jij betichtte haar van plagiaat, wat niet geheel onterecht was. In haar bundel 'Gedicht zonder held' maakte zij jou tot een prototype van één van de schurken. In 1929 verscheen jouw laatste dichtbundel 'The Trout Breaks the Ice' (De forel breekt het ijs) in 2000 exemplaren, over de homoseksuele liefde en jouw vriendschap met de jonge dichter Vsevolod Knjazev, die zelfdoding pleegde door zichzelf met een revolver door zijn hoofd te schieten. Hij liet jou in de steek voor de beeldschone actrice Olga Soedejkina, op wie hij verliefd werd, maar die onbereikbaar was, wat hem tot zijn zelfdoding dreef.

Jij leefde vooral van jouw inkomen als literair vertaler van met name Shakespeares toneelstukken. Jij werd de 'Petersburgse Oscar Wilde' genoemd. Jij ging elegant gekleed en gehuld in een wolk van parfum. In 1934 zat jij vanwege jouw hartkwaal in een sanatorium. Jij overleed op 1 maart 1936 in Leningrad door een hartkwaal, angina pectoris, overwerktheid, ondervoeding en slecht gekleed zijn. Jij vatte kou op een tochtige gang van het ziekenhuis, waar jouw bed stond. Jij overleed door een longontsteking. Jij werd 63 jaar en jij bent in het Volkov-kerkhof in Leningrad begraven. In 1931 doorzocht de geheime politie (OGPU) van de Sovjet Unie het appartement van Joeri en namen zij zijn manuscripten mee. Op 20 september 1938 werd Joeri vermoord tijdens een massale, politieke zuivering van het stalinistische regime.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
13 januari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 52



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)