Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

'Alsof' het wel degelijk is gezegd

Veel eerder, voelde ik al de behoefte aan gerechtigheid. Iemand kleineren of tuchtigen is misschien terecht als de beschuldigde daadwerkelijk een misdaad heeft begaan.

Natuurlijk klopt het niet dat mensen ongeneeslijk ziek zijn, fysiek- zowel als geestelijk gehandicapt, blind of anderszins. Vanzelfsprekend klopt het evenmin dat mensen zonder verstand van zaken een oordeel vellen over situaties waarin mensen ongewild terecht zijn gekomen, met omstandigheden worden geconfronteerd waarom zij niet hebben gevraagd.
Waar halen mensen dan de moed, het lef vandaan om op soortgelijke situaties te reageren, terwijl zij er bijzonder weinig kaas van hebben gegeten, als zij dit sowieso al hebben gedaan...? Voor ons een vraag, voor hen een weet...!
Een (buur)vrouw, een tante, een oom of neef zal zeggen dat de mannelijke-/vrouwelijke varianten van deze personen net zo nieuwsgierig als wij zijn zonder zich hier verbaal over te uiten. Met gezonde nieuwsgierigheid is niets mis, in tegendeel. Zonder verbaal tegengeluid daarentegen evenmin, dus laat maar horen...! Hieronder volgt een citaat uit de roman


HERINNERING AAN MIJN DROEVE HOEREN van Gabriel García Márquez:


HOEWEL HET NOODWEER VOORBIJ WAS, BLEEF IK HET GEVOEL HOUDEN DAT IK NIET ALLEEN WAS IN HUIS. MIJN ENIGE VERKLARING HIERVOOR IS DAT, ZOALS JE WAARGEBEURDE DINGEN/SITUATIES VERGEET, ER OOK ENKELE NOOIT BESTAANDE DINGEN/OMSTANDIGHEDEN TUSSEN JE HERINNERINGEN KUNNEN ZITTEN ALSOF ZE WEL HADDEN/HEBBEN BESTAAN.*

Helaas, hoewel heel lang geleden, kan ik inmiddels niet meer uitsluiten dat ik destijds bij de Zorgverzekeraar, alwaar ik toen werkte, ongelijk had. Een fout geef ik dan ook toe; ...zoals je waar gebeurde dingen vergeet, er ook enkele nooit bestaande dingen/situaties tussen je herinneringen kunnen zitten alsof ze wel hadden/hebben bestaan.... (Uit: HERINNERING AAN MIJN DROEVE HOEREN van Gabriel García Márquez)

Gabriel García Márquez werd in 1927 in Colombia geboren en ontving 55 jaren later, in 1982, de Nobelprijs voor de Literatuur. Ruim 25 boeken schreef Márquez, waaronder de beroemde romans:

- Honderd jaar eenzaamheid
- De kolonel krijgt nooit post
- De herfst van de patriarch

en

- Liefde in tijden van cholera

In 2003 verscheen het eerste deel van zijn memoires 'Leven om het te vertellen'



*SITUATIES i.p.v. dingen
OMSTANDIGHEDEN i.p.v. dingen
HEBBEN i.p.v. hadden bestaan

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 januari 2024


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 65



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)