Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Breng deze mensen thuis

T
HABAYTA
U
I
S

Alweer een uur voorbij
Opnieuw een uur van gekte
Het onkruid is gegroeid op
Het tuinpad, in de tuin
De wind smachtte naar opening
Van het luik
Exploderende oude muur
Net alsof die roept: 'THUIS, THUIS'
Het is tijd om terug te keren van
Heuvels en vreemde velden
De dag verdwijnt langzaam zonder teken

'THUIS, THUIS'

Voordat de nacht ochtend wordt
Worden bitterkoude nachten
Ingesloten, bid ik voor jou tot
De ochtendstond
Omringd door de greep van angst
Hoor ik stappen
THUIS, THUIS, aangezien wij daar
Nog niet zijn
Zoals lang geleden is beloofd

THUIS, THUIS
Het is tijd om terug te keren van
Heuvels en vreemde velden

Daar is ons thuis#


Er is niemand die zijn eigen land ontvlucht als daar geen reden voor is. Velen zullen bij een veilige kust zeker naar hun geboorteland terugkeren. Vele daarentegen ook niet door eeuwige strijd tussen milities, partijen en groepen vanwege godsdienstbeleving en uiteenlopende meningen betreffende bijvoorbeeld politiek, religie of milieu. Ook sport, met name voetbal, is te allen tijden een populair onderwerp van discussie; welke club toont op de mat het mooiste voetbal, welke ploeg is het meest effectief en is hij terecht 'Man of the Match'? Alle 4 hiervoor door mij genoemde onderwerpen zijn vanzelfsprekend persoonlijk, maar waarom zou je niet delibereren om een ander te of jezelf te láten overtuigen. Zoveel mensen, zoveel meningen. Daarnaast nog méér mensen die overtuigd zijn van hun gelijk zonder open te staan voor tegenargumenten, waardoor hun stelling dreigt te worden onderuitgehaald en hun mening (dreigt) te worden onderuitgeschoffeld. Iedereen kent wel zo'n persoon die vervolgens irrelevante en in het geheel niet van toepassing zijnde woorden uitkraamt, zonder in de gaten te hebben dat zij zichzelf in een paar zinnen en/of acties finaal onderuit schoffelt. Die hebben het pas door als zij het zien. Een Cruyffiaanse uitspraak. Johan Cruyff dacht altijd twee stappen vooruit en had daardoor op het veld een verbluffend anticiperend vermogen, waardoor hij zich eveneens technisch kon uitleven en in combinatie met zijn spelinzicht vele wedstrijden kon besissen en samen met zijn ploeggenoten, de overige 9 veldspelers en de doelman, vele wedstrijden in hun, Cruyff c.s.'s voordeel kon beslissen. Als je het pas doorhebt als jij 't ziet, ben je in veel gevallen, waarschijnlijk zelfs alle, veel te laat. Mensen die pas iets doorhebben als zij het zien, zijn niet alert genoeg. Mensen die slapen in situaties, terwijl zij wakker moeten zijn, zijn waarschijnlijk niet geschikt voor nachtdiensten. Zo heeft een ieder zijn/haar eigen specifieke kwaliteiten. Zelf heb ik respect voor commando's; de wijze waarop zij O. b. L.* een les hebben geleerd, was uit de kunst. Het was tevens O. b. L.'s laatste les. Iedereen heeft op zeker moment zijn of haar laatste les (gehad), vaak zonder dit te beseffen.

Als u of jij dit nu voor het eerst leest, is dit voor u of jou geenszins de laatste les, want zowel dichters als auteurs houden niet van rusten op hun lauweren...!


*Osama bin Laden

... Hoe eerder deze gijzelaars worden vrijgelaten, hoe beter het naar mijn mening voor alle partijen is...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus, 23 januari 2024


Geplaatst in de categorie: oorlog

5.0 met 2 stemmen 180



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
26 januari 2024
Email:
ajkuperushotmail.com
De Hebreeuwse term HABAYTA betekent THUIS in het Nederlands. Het is een populair lied dat vaak wordt gezongen bij Israëlische evenementen en feesten. Het lied is door Ehud Manor geschreven en door Nurit Hirsh gecomponeerd. Het is een van de bekendste liederen in Israel en wordt vaak beschouwd als een symbool van de daar geldende cultuur...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)