Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Layne Staley van Alice in Chains - MTV Unplugged (1996)

(voor Layne Staley (1967 - 2002))

Jij bent geboren als Layne Rutherford Staley op 22 augustus 1967 in het Overlake Hospital in Bellevue. Jouw ouders zijn Philip Blair Staley en Nancy Elizabeth Layne. Op jouw 7-de gingen jouw ouders scheiden en werd jij door jouw moeder en jouw stiefvader Jim Elmer opgevoed. Jij noemde jezelf Layne Elmer. Op jouw 9-de wilde jij zanger worden. Jij ging naar de Meadowdale High School in Lynnwood, net als drie leden van de rockband Girl On Fire. Als tiener was jij een fan van Thomas Lee Bass, de drummer van de heavy metal band Mötley Crüe. Jij bent opgegroeid als een Christian Scientist. Jij zei: 'Ik heb een fascinatie voor hoe mensen gehersenspoeld worden met religie en hoe ze hun geld, hun tijd en hun hele leven zullen opgeven voor een zaak waarvan ze zeker weten dat het goed is, maar ik weet zeker dat het verkeerd is. Ik ben tot mijn 16-de in de kerk opgevoed en ik ben het al zolang ik me kan herinneren niet eens met hun overtuigingen. Ik koos ervoor om in niets anders dan mezelf te geloven.'. Jouw song 'Get Born Again' gaat over religieuze hypocrisie.

Jij was eerst beïnvloed door Black Sabbath en Deep Purple en later o.a. door The Stooges, Judas Priest, Rainbow, Mercyful Fate, Twisted Sister, Van Halen, Anthrax, Ministry en The Lords of the New Church. Overigens was jij ook gewoon fan van David Bowie en Prince. Jij begon op jouw 12-de te drummen en op jouw 16-de werd jij lid van de glammetalband Sleze uit Seattle, opgericht door de gitaristen Johnny Bacolas en Zoli Semanate, de drummer James Bergstrom en de bassist Byron Hansen. Zij gingen naar de Shorewood High School, net als Christopher John Boyle, beter bekend als Chris Cornell, die op 18 mei 2017 zelfdoding pleegde en 52 jaar werd. Chris trouwde in 1990 met Susan Jean Silver, de manager van Alice in Chains, Soundgarden en Screaming Trees. Op 28 juni 2000 werd hun dochter Lillian Jean geboren en zij zijn in 2004 gescheiden. Met zijn tweede vrouw Vicky Karayiannis kreeg Chris in 2004 de dochter Toni en in 2995 de zoon Christopher Nicholas. In 1986 kreeg Sleze de naam Alice N' Chains, die in 1987 uit elkaar ging.

Jij werd lid van de rockband Alice in Chains, in 1987 opgericht door de zanger/gitarist Jerry Cantrell, de drummer Sean Kinney en de bassist Michael Christopher Starr, die op 8 maart 2011 in Salt Lake City door een overdosis medicijnen overleed en 44 jaar werd. In januari 1993 waren jullie met Nirvana op tournee in Brazilië. Kurt Cobain en jij gaven Starr heroïneshots. Toen Starr instortte, heb jij hem gereanimeerd, terwijl jij hysterisch huilde. Starr werd door Mike Inez vervangen. Jouw vriend Jerry Cantrell en jij woonden ruim een jaar samen in een vervallen repetitieruimte. Jij was de leadzanger van Alice in Chains en het eerste optreden was in de University of Washington. In 1988 verscheen de demo 'The Treehouse tapes' en in 1989 tekenden jullie een contract bij Columbia Records. Op 21 augustus 1990 verscheen het grunge-debuutalbum 'Facelift', met o.a. 'We Die Young', 'Man in the Box', 'Sea of Sorrow', 'Bleed the Freak', 'Love, Hate, Love', 'Sunshine' en 'Confusion'. Op de B-kant van de single 'We Die Young' stond 'Killing Yourself'. Het blinkt uit in somberheid en zelfhaat. Jerry zei: 'De aanblik van een 10-jarig kind met een pieper en een mobiele telefoon, die drugs dealde, stond voor mij gelijk aan 'We Die Young'.

In 1992 verscheen de akoestische EP 'Sap', met o.a. 'Brother', 'Got Me Wrong' en 'I'm in'. In 1992 verscheen het album 'Dirt', met naast de titelsong o.a. 'Rain when I die', 'Down in a Hole', 'Sickman', 'Rooster', 'God Smack', 'Hate to Feel', 'Angry Chair', 'Junkhead' en 'Would?'. Tijdens de opname kwam jij uit een afkickkliniek en zat jij snel weer aan de heroïne. Na het lezen van 'The Bad Place' van Dean Koontz ging jij cold turkey. Sean Kinney en Michael Starr worstelden net als jij ook met alcoholisme. Jij bleef nooit lang clean. Samen met Mark Lanegan van Screaming Trees gebruikte jij heroïne, cocaïne, pijnstillers, alle drugs. Toen Kurt Cobain op 5 april 1994 in Seattle zelfdoding pleegde, werd jij tijdelijk nuchter en bang, maar jij was al snel weer aan de drugs.

Op 29 oktober 1996 overleed jouw ex-verloofde Demri Lara Parrott Murphy in het Evergreen Hospital in Kirkland door een overdosis drugs. Demri is geboren op 22 februari 1969 in Bremerton. Zij was een model, actrice, kunstenares, dichteres en muze. Zij was biseksueel en bijzonder knap. Van 1988 tot 1994 had jij een liefdesrelatie met haar. In 1992 zijn jullie met elkaar verloofd. Demri woonde in een luxe appartement op 527 Eastlake Avenue in Seattle, in Carolina Court. Zij had endocarditis en een pacemaker in haar hart. Zij was net als jij aan de heroïne verslaafd. In de laatste tijd van haar leven was zij dakloos en overleefde zij door prostitutie en diefstal. Zij overleed door een acute intoxicatie en de effecten van opiaat, meprobamaat en butalbital. Demri werd 27 jaar en zij is in het Miller-Woodlawn Memorial Park in Bremerton begraven. Jij werd zwaar depressief en jij bent op een 24-uurs zelfdodingswacht geplaatst. Mark Lanegan zei: 'Hij is nooit hersteld van Demri's dood. Daarna denk ik niet dat hij verder wilde.'. Van Demri's familie kreeg jij een teddyneer, die van Demri was geweest. Jij kreeg ook haar kat Sadie.

In 1995 verscheen 'Alice in Chains', met o.a. 'Grind', 'Heaven Beside You', 'Again', 'God Am', 'Sludge Factory', 'Frogs' en 'Over Now'. Jij overleed op 5 april 2002 in Seattle door een speedball, een mix van heroïne en cocaïne. Op 4 april 2002 was Michael Starr als laatste bij jou op bezoek geweest. Jij was erg ziek, maar jij wilde niet 911 bellen. Jij zou de vriendschap verbreken, wanneer hij 911 belde. Jullie hadden ruzie en Michael vloog naar buiten. Jij riep: 'Not like this, don't leave me like this!'. Michael was high van benzodiazepinen en hij had er later spijt van dat hij niet had gebeld. Hij bleef zichzelf lange tijd schuldig voelen. Op 19 april 2002 werd jouw deels ontbonden lichaam door jouw moeder, haar ex Jim Elmer en de politie gevonden. Jij woog 39 kilo. Jij werd 34 jaar en jij bent gecremeerd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
4 februari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)