Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Spiritueel bevriend met queen Mary Stuart

(voor Maria de Mariategui (1830 - 1890))

Jij bent geboren in 1830 in Londen. Jouw vader was de Spaanse edelman Don José de Mariategui en jouw Engelse moeder was een kleindochter van de Graaf van Northampton, mogelijk George Compton, 4-de graaf van Northampton. Jij bent katholiek opgevoed in Londen en Madrid. Jij trouwde eerst met de Graaf van Medina-Pomar, een generaal, met wie jij de zoon Emmanuel kreeg. Jullie woonden in Spanje en op Cuba, waar jouw man plantages had. Jij liet een herenhuis op 124, Avenue de Wagram in Parijs bouwen, genaamd 'Holyrood'. Op nr. 29 woonde de helderziende/waarzegster via handlijnkunde Anne Victorine Savigny, die ook Marcel Proust adviseerde. Alexandre Dumas fils gaf haar het pseudoniem Madame de Thèbes. De esoterische, mystieke schilder Odilon Redon woonde en overleed op nr. 129.

In 1868 overleed jouw man en erfde jij een groot fortuin. Jij ging met Emmanuel naar Engeland, waar Emmanuel naar het jezuïetencollege in Beaumont bij Windsor ging, het Beaumont College in Old Windsor, opgericht in 1861. De Beaumont chapel met het schitterende medallion of the Holy Ghost vormde de inspiratie voor de kapel in 'Brideshead Revisited' van Evelyn Waugh. De schrijver van o.a. spookverhalen Bernard Capes ging ook naar het Beaumont College. Op 6 maart 1872 trouwde jij in Edinburgh met James Sinclair, 14-de graaf van Caithness, geboren op 16 augustus 1821. Hij was eerder getrouwd met Louisa Georgiana Philips, met wie hij George en Fanny kreeg. Louisa overleed in 1870. James was een politicus en fotograaf. James woonde met zijn gezin op 17 Rutland-Square in Edinburgh. In 1879 werd jij door paus Leo XIII tot Hertogin van Pomar benoemd. James overleed op 28 maart 1881 in het Fifth Avenue Hotel in NYC. Zijn ontzielde lichaam is in de Abbey of Holyrood in Edinburgh begraven. Jij woonde in Nice, NYC en vooral in Parijs. Jouw eerste, spiritistische ervaringen waren in Engeland, bij de seances van Florence Eliza Cook. Jij was een volgelinge en bewonderaarster van Allan Kardec en zijn spiritistische ideeën, wat jou dicht bij het christelijk spiritisme bracht.

In jouw boek 'Old Truths in a New Light' uit 1876 stond jij dicht bij het denken van Kardec. Jij probeerde theosofie, katholicisme en spiritisme te verenigen. Dit tot gruwel voor de katholieke geestelijkheid. In 1876 werd jij lid van de Theosophical Society. In 1883 heb jij de christelijke mystica Anna Kingsford, jouw lerares, overgehaald om directrice van de Londense loge van de Theosophical Society te worden, wat zij op 7 januari 1883 werd. Jij had haar in 1875 ontmoet en jij raadde haar aan om Jakob Böhme en Eliphas Levi te lezen. Anna geloofde in reïncarnatie, astrale lichamen en karma. Op 9 mei 1884 heeft Anna, die moeite had met de oosterse filosofieën, de Hermetic Society opgericht, met de nadruk op de studie van het esoterisch christendom. Dit gebeurde in het huis van Charles Carleton Massey en Oscar Wilde was er ook, samen met zijn broer William en zijn moeder jane. Anna overleed op 22 februari 1888 in haar huis in Londen door tuberculose. Zij werd 41 jaar en zij is in Atcham begraven, op de begraafplaats van de 11-de eeuwse St. Eata's Church.

In 1884 was Madame Helena Petrovna Blavatsky bij jou in huis en gaf zij haar zegen aan de oprichting van de Franse Theosophical Society of East and West. Jij werd een tijd als de opvolgster van Madame Blavatsky beschouwd, maar toen zij op 26 april 1891 in Londen overleed, volgde Annie Besant haar op. Jouw theosofie werd meer en meer een esoterisch christendom, met invloeden van Jacob Böhme en Emanuel Swedenborg. Jij zei de oosterse tradities vaarwel. Jij geloofde niet in de erfzonde en de goddelijkheid van Christus, wat, gezien dat laatste, erg paradoxaal en kortzichtig is voor een spiritiste/occultiste. Van de lente tot de herfst hield jij iedere woensdag een spiritistische salon in jouw Parijse herenhuis. Jij ontving o.a. Camille Flammarion, bevriend met Gérard Encausse, Annie Besant, Jules Doinal en Charles Robert Richet. Camille was met de pacifiste Sylvie Pétiaux getrouwd. De occultist Jules stichtte in 1890 de Gnostische Kerk van Frankrijk (Église Gnostique). In jouw salons maakte hij tijdens seances contact met Kathaarse en gnostische geesten, zoals meester Valentijn uit de 2-de eeuw. Jij hielp de fysioloog en latere Nobelprijswinnaar Charles Richet begin jaren 1890 met het oprichten van de Franse Society for Psychical Research. Jij correspondeerde o.a. met Vera Petrovna de Zhelihovsky, de jongere zus van Helena Blavatsky.

Jij was bijzonder veel gehecht aan de geest van koningin Mary Stuart van Schotland. De ontvangstruimten in jouw herenhuis leken op die van het Royal Palace of Holyrood in Edinburgh, waar Mary woonde. De zaal, waar de salons/seances werden gehouden, was helemaal aan Mary gewijd. In een droom was jij door Mary in Caithness Castle bezocht en beval zij jou om direct naar de kapel van het Royal Castle of Holyrood te gaan, wat jij direct met een bediende deed. Daar had jij een lang gesprek met Mary. Ter afsluiting gaf Mary jou een kus op het voorhoofd en werd zij jouw beschermengel. Hierdoor besloot jij jouw leven aan de religie te wijden. Jij geloofde, dat superieure geesten jou de missie hadden toevertrouwd om de Vierde Openbaring aan de mensen te brengen, na die van Mozes, Jezus en de spiritisten van begin 19-de eeuw. Het doel van deze Openbaring is om een werkelijk universele religie te creëren, die de mannelijke en vrouwelijke aspecten van elk mens zou verzoenen. Dat is dan overigens slechts een begin. Jouw huis in Nice, het Tiranti-paleis, was de ontmoetingsplaats voor occultisten en spiritisten.
Jij overleed op 2 november 1895 in jouw huis in Parijs. Jij werd 64 of 65 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
11 maart 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)