Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dementie

Sir Anthony Hopkins, wereldberoemde Welshe acteur weet (gelukkig) van geen stoppen met werken. Bovendien is Hopkins eveneens een verdienstelijk componist. Geboren op Oudejaarsdag 1937 te Port Talbot in Wales is deze Welshman sinds 2000 woonachtig in de Verenigde Staten. Door zowel de film 'The Silence of the Lambs' als 'The Remains of the Day', beide kaskrakers. Eveneens als Hopkins zelf was ook Jodie Foster in de rol van Clarice Starling actief als een weliswaar onervaren, maar excellente jonge agente.

Clarice Starling krijgt de opdracht om Hannibal Lecter, gespeeld door Anthony Hopkins, een seriemoordenaar die zit opgesloten in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting te overtuigen mee te werken.

Als butler in de film 'The Remains of the Day' uit 1993 ontvangt hij een brief van de voormalige dienstbode Sally Kenton. Vervolgens besluit Stevens, Hopkins' rol in 'The Remains of the Day', Sally op te zoeken. Zij waren ooit collega's op Darlington Hall, alwaar belangrijke politieke zaken zich hebben afgespeeld. Via flashbacks zien wij eveneens hoe de vriendschap tussen Stevens en Kenton is ontstaan. Overigens belangrijke politieke zaken die in het verleden op het landgoed aan de orde zijn gekomen en zowel zijn besproken als uitgewerkt. Wat een legendarische acteur, die Hopkins. Spelend in maar liefst 109 films heeft Sir Anthony Hopkins sinds 2003, 15 jaar nadat ik daar als 21-jarige liep, 'k had de hele zomer van '88 in California gewerkt, een Ster 'on the Hollywood Walk of Fame'. Volkomen terecht en geenszins te vroeg wat mij betreft. Drie jaar geleden, in 2021, won Hopkins de Oscar als beste acteur voor zijn rol in 'The Father'. Een indrukwekkende film over de dementerende hoofdpersoon Anthony die inwoont bij zijn dochter Anne in een zowel smaakvol als comfortabel appartement in Londen. Andere films waarin dementie een rol speelt, zijn:

- STILL ALICE met Julianne Moore
- THE NOTEBOOK met Ryan Gosling en Rachel Mc Adams
- SUPERNOVA met Colin Firth en Staneley Tucci

Het appartement in Londen is een locatie die gedurende de film nagenoeg niet wordt verlaten. Anthony's dochter zoekt een nieuwe verzorgster voor haar vader, aangezien zij naar Parijs verhuist. Dit besluit valt niet in goede aarde, want Anthony zit geenszins op een nieuwe 'onbetrouwbare' hulp te wachten. Temeer daar zijn dementie meer en meer een kwalijke rol gaat spelen...!

Daarentegen staat Anne voor een groot dilemma, daar zij weet niet in langer in staat te zijn haar vader Anthony de hulp te bieden die hij nodig heeft. Zij weet bovendien dat er een moment komt dat zij voor zichzelf en haar eigen gemoedsrust moet kiezen. Zal het meevallen haar vader los te laten als hij zich in paniek steeds meer aan je vastklampt? Zelfs wanneer hij jou amper meer herkent...?


- The Father (2020)
- Uitmuntend (Cijfer: 10)
- Drama
- Duur: 1 uur en 37 minuten
- Regie: Florian Ziller

... Aangrijpende film die kijkers met hun neus op de dementiefeiten drukt...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus
15 juni 2024


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 3 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)