Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Ieder mens heeft een natuurlijk besef van twee dingen:
1. dat er een God bestaat;
2. dat zijn eigen bestaan niet eindigt met de dood.
Tegenwoordig verdringen veel mensen dit besef omdat ze geen gezag boven zich dulden en menen dat ze na hun dood verantwoording af moeten leggen voor hun daden. God straft echter niet; iedereen wordt door zijn eigen geweten beoordeeld.

Schrijver: Theo_Dosius, 5 mei 2009


Geplaatst in de categorie: religie

3.2 met 8 stemmen 217Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Theo_Dosius
Datum:
9 mei 2009
Sandee, ben ik een godsdienstoorlog begonnen door met argumenten aannemelijk te maken dat God en het hiernamaals bestaan? Jaren geleden kocht ik een boekje met 'Groninger humor'. Dat boekje stond vol met lekker droge grappen, zo uit de nuchtere Groninger klei getrokken. Jouw opmerking zou zonder problemen in de volgende editie kunnen worden geplaatst :-)
Naam:
A. Sandee
Datum:
7 mei 2009
Email:
alexsandeehome.nl
Theo....je bent er nu al mee begonnen.
Naam:
Theo_Dosius
Datum:
6 mei 2009
Sandee, godsdienstoorlogen ontstaan niet omdat de ene partij wél in het bestaan van God en het hiernamaals gelooft, en de andere partij niet; ze ontstaan door fundamentele verschillen t.a.v. hun Godsbeeld, hun theologie en de daaruit voortvloeiende consequenties voor het alledaagse leven. Dat kun je zelfs al op het niveau van wikipedia nakijken.

Jeannette, inderdaad: het geweten van iemand kan strenger zijn dan God.

Joop, dat Sandee beweert dat hij niet in het bestaan van God en het hiernamaals gelooft, betekent niet dat hij die notie niet heeft. Je kunt ook beelden in je psyche meedragen waartegen je je verzet. Ik bedoel dan God zoals Carl Gustav Jung dat beschrijft: 'God' als archetype, helemaal los van religieuze tradities. Volgens Jung heeft iedereen een archetypische God in zijn collectieve onbewuste. Toch zal niemand - zoals Sandee dat trouwens wel doet - beweren dat een dergelijke stellingname automatisch leidt tot godsdienstoorlogen :-)

T.a.v. het hiernamaals geldt, dat er inderdaad christenen zijn die geloven dat hun individuele bewustzijn eindigt met de dood. Wsch. doel je hiermee op het dogma van de 'zielenslaap'?
Dat het hiernamaals een universeel-menselijke notie is, leid ik af uit diverse dingen. De belangrijkste zijn:
1. Dit besef is van alle volken en alle tijden; de westerse beschaving van de laatste eeuwen vormt daarop een uitzondering, hoewel ook nu de ongelovigen daar in de minderheid zijn. De westerse mens is totaal vervreemd geraakt van zijn natuurlijke verbanden en is zijn intuïtieve gevoeligheid, incl. die voor de geestelijke wereld, grotendeels kwijtgeraakt.
2. Tijdens BDE's ervaart vrijwel iedereen een God of Godheid, zelfs atheïsten(!) Dat komt doordat in iedere mensenziel het besef leeft van de goddelijke geest. Ook het hiernamaals wordt dan vaak indringend beschreven.
Naam:
Joop
Datum:
5 mei 2009
Punt 1 is formeel logisch niet juist. U zult bijvoorbeeld in elk geval de heer Sandee moeten uitsluiten, alsook het begrip "God" nader moeten definiëren.

Dat geldt ook voor punt 2.
Ik ken namelijk mensen, zelfs christenen!, die geloven dat hun eigen (ego) bestaan wel degelijk eindigt met de dood.

Verder lijkt het mij erg onwaarschijnlijk dat wie (om wat voor reden dan ook) geen gezag boven zich duldt, wel in een God gelooft en dat na de dood het eigen geweten niet getoetst zou worden aan dat van Jezus Christus. De Tweede Dood is een harde Bijbelse notitie.
Naam:
Jeannette
Datum:
5 mei 2009
En dat te bedenken dat iemand zijn / haar geweten nog veel strenger kan zijn.
Naam:
A. Sandee
Datum:
5 mei 2009
Email:
alexsandeehome.nl
Deze stelling is ongetwijfeld neergepleurd om op z'n minst mij aan te spreken en ik zal je dus ook niet teleurstellen. Dit is een treffend staaltje van jehova-stellingname: de geest van gelovigen is zo geïndoctrineerd dat die niet eens kán geloven dat er andersdenkenden zijn. Sterker nog: dat er wel eens een heel andere manier van denken zou kunnen zijn. Ziedaar de bron van elke godsdienstoorlog op deze wereld. Dank voor dit treffende bewijs van religieuze stupiditeit. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)