Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

In de psychiatrie wordt vaak gebruik gemaakt van de isoleercel om patiënten voor enkele dagen of zelfs voor enkele weken af te zonderen. Omdat dit traumatiserend is en er zelfs mensen in sterven, zou de isoleercel in Nederland voorgoed moeten worden uitgebannen, zoals dat ook al het geval is in bv. de Scandinavische landen.

Schrijver: Theo_Dosius, 21 september 2009


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.2 met 6 stemmen 146Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Theo_Dosius
Datum:
25 september 2009
Beste Dyenne,
Bedankt voor jouw reactie. Je hebt gelijk: het opsluiten van mensen met psychische problemen in een kale, betonnen cel is gewoon middeleeuws en zou zonder meer verboden moeten worden. De meeste mensen die op die manier zijn opgesloten, hebben er een trauma van overgehouden. Dat men het in Nederland tóch vaak doet (Nederland is in Europa zelfs koploper!) heeft vooral te maken met het feit dat de B-verpleging in inrichtingen en PAAZ's het wel gemakkelijk vindt om iemand even apart te zetten, zodat men er verder geen last meer van heeft. Het is vaak een kwestie van pure gemakzucht.
Soms wordt iemand, die in een isoleercel wordt opgesloten, ook nog strak met de zweedse band op zijn bed vastgebonden. Dat is helemaal wreed en meedogenloos.

Er gaan de laatste tijd in de politiek stemmen op om het isoleren te verbieden of aan banden te leggen. De PvdA heeft daar vorig jaar een motie over ingediend, maar die is niet uitgevoerd.

Het ergste van alles is, dat er regelmatig mensen overlijden in isoleercellen. Vaak is dat een gevolg van verwaarlozing. Alleen al in het SPDC-Oost in Amsterdam overleden vorig jaar twee mensen in zo'n cel. Het wordt dan ook hoog tijd om aan dit middeleeuwse gemartel in Nederlandse inrichtingen voorgoed een einde te maken.
Naam:
Dyenne Hendrikse
Datum:
24 september 2009
Beste Theo,
In feite worden mensen gestraft die in de psychische problemen komen.
De iso is een middeleeuwse strafmaatregel vind ik en zou verboden moeten worden.
Mensen worden immers nog zieker hierdoor.
Wat heeft het voor nut om mensen soms dagen op te sluiten.
Ik heb hier nog nooit een goed antwoord op gekregen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)