Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Enkele vormen van ontwikkelingshulp zijn niet effectief.
Dat betekent echter niet dat we daarom moeten stoppen met het geven van effectieve hulp om een einde te maken aan de armoede en de honger in grote delen van de wereld.
De roep om ontwikkelingshulp volledig stop te zetten is dan ook een uiting van kleinburgerlijk egoïsme, dat met allerlei drogredenen wordt gelegitimeerd.

Schrijver: Theo_Dosius, 23 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: moraal

3.6 met 5 stemmen 140Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Theo_Dosius
Datum:
24 oktober 2009
Gluupje, ik ben ook geen liefhebber van zwaar besnorde dictators van bananenrepublieken die jaren lang in gala-uniformen mogen rondhuppelen en ongestraft hun politieke tegenstanders in hondenhokken kunnen opsluiten omdat ze door de V.S. in het extreem-rechtse zadel worden gehouden. Walgelijk vind ik dat!
Als er ontwikkelingshulp gegeven wordt, moet het om structurele hulp gaan i.p.v. om incidentele hulp die de bevolking alleen nog maar afhankelijker van het Westen maakt.

Karolien, het is goed dat je in dit verband de humanitaire hulp noemt. Het verschil tussen ontwikkelingshulp en humanitaire hulp lijkt me niet altijd duidelijk. Toch ben ik het met je eens dat het bij een hongersnood niet bij humanitaire hulp mag blijven; hulp moet erop gericht zijn om bv. de landbouw ter plekke te verbeteren, zodat dergelijke rampen zich niet meer voor zullen doen of beperkt zullen blijven.

Ontwikkelingshulp kan wel degelijk effectief zijn. Zo zijn ziektes als polio en pokken er bijna volledig door uitgeroeid. Door beter watermanagement kan er al heel veel worden bereikt.
Veel politici zeggen wel dat ze voor ontwikkelingshulp zijn, maar vervolgens zijn ze zó extreem kritisch als het gaat om de besteding van ontwikkelingsgelden, dat je sterk de indruk krijgt dat ze liever niets willen geven. Ik denk dat die indruk wel juist is.
Naam:
Karolien
Datum:
23 oktober 2009
Waar honger is, moet brood gegeven worden, maar de ellende begint pas goed als ontwikkelingshulp en humanitaire hulp begripsmatig op één hoop worden gegooid.
Naam:
gluupje
Datum:
23 oktober 2009
Dat is waar het om gaat, effectieve hulp. Die geven we domweg niet, de westerse wereld houdt 'stromannen' in het zadel, wij geven vis waar we een hengel zouden moeten geven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)