Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Nu het economisch steeds slechter gaat met de Verenigde Staten en Europa zullen steeds meer mensen hun toevlucht zoeken bij religies. Als de economie instort, zal dat effect nog veel krachtiger zijn. De hemel opent zich voor wie de grond onder zijn voeten voelt wegzinken.

Schrijver: R. Leeuwenhart, 17 april 2012


Geplaatst in de categorie: economie

2.4 met 23 stemmen 1.640Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
R. Leeuwenhart
Datum:
26 mei 2012
Jouw eigen reactie begon met een sneer naar de alias die ik gebruik. In zo'n geval kun je ook terechte kritiek op jouw schermnaam verwachten. Niets bijzonders.

Onderzoeksgegevens zullen altijd wel conflicteren. Ook dat is niets bijzonders. Maar de snelle groei van het christendom is wel degelijk meetbaar.
Misschien ten overvloede: deze bewering gaat over de relatie tussen economische crisis en religie. Ik spreek hier een verwachting uit die aansluit bij een bestaande trend, gesteund door onderzoek.

Voor een blogger met mijn schermnaam lijkt me dit een normale reactie. De verbazing klinkt dan ook nogal gekunsteld. Maar smaken verschillen natuurlijk.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
13 mei 2012
Naast de eigen naam, onder andere schermnamen stoere of belerende taal gebruiken, is geen bewijs van kracht, helaas. Dat blijft overeind staan.

Het zijn overigens niet 'mijn gegevens'. Nieuwsmedia rapporteerden over dat Amerikaanse onderzoek. Ik vermeldde ook de bronnen. De relatie met economische neergang en religie staat los van dit bericht. Het gaat erom, dat andere, meer algemene onderzoeken, wijzen op een blijkbaar waarneembare trend in het geloof in God.

Normaal gesproken is zo'n aanvulling geen probleem. Ben wel verbaasd over deze reactie. En dat voor een blogger met deze schermnaam!
Naam:
R. Leeuwenhart
Datum:
12 mei 2012
Lafaards blijf ik mensen noemen, die bloggen onder hun voornamen en suggereren dat ze daarmee hun volledige naam hebben vermeld.

Jouw gegevens over de afgelopen 20 jaar zijn voor deze bewering niet van belang. Ik had het immers over het verband tussen de economische crisis en de huidige toename van het aantal gelovigen. Het gaat mij dus om de situatie in het hier en nu. Tegenwoordig is er sprake van een toename van het aantal christenen. De bron heb ik al genoemd. Het aantal overtuigde atheïsten neemt wereldwijd juist af.

Buiten Europa breidt het christendom zich uit. Zo is volgens sommige schattingen van kerkelijke organisaties 10% van de Chinezen christen, al wordt dat uiteraard door de Chinese overheid bestreden.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
8 mei 2012
Ik beschouw deze site bij voorkeur als een publiek platform. Dus is mijn mailadres overbodig. Nog steeds geldt: de ware held op sokken kiest vaak stoere schermnamen.

UPDATE In de meeste landen is het geloof in God in de afgelopen 20 jaar langzaam afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago dat vandaag is gepubliceerd. In totaal werden 30 landen onder de loep genomen, waaronder Nederland. De onderzoekers verzamelden in verscheidene jaren gegevens over het thema, namelijk in 1991, 1998 en in 2008.

Het geloof in God neemt toe naarmate mensen ouder worden. Een onderzoeker vermoedt dat dat komt doordat mensen hun dood dichterbij zien komen.

Gemiddeld is 43 procent van de mensen van 68 jaar en ouder er zeker van dat God bestaat. Bij de mensen van 27 jaar en jonger ligt dat gemiddelde op 23 procent.

In drie landen van de bij het onderzoek betrokken landen is het geloof in God de laatste 20 jaar toegenomen: Slovenië, Rusland en Israël. Het geloof in God is het grootst in landen waar de Rooms-Katholieke Kerk in de meerderheid is, zoals de Filipijnen. In West-Europese landen is het het laagst.

Bron: Dagblad Trouw 18 april 2012 en ANP.
Naam:
R. Leeuwenhart
Datum:
22 april 2012
Veel helden op sokken bloggen onder hun voornamen en laten nooit hun e-mailadres zien. Graag hoor ik van L.C. uit welk recent rapport zou blijken dat het geloof wereldwijd afneemt. Ik heb daar geen documentatie over kunnen vinden.
Naam:
R. Leeuwenhart
Datum:
18 april 2012
Volgens de 'Status of Global Mission 2012' komen er elke dag 83.000 christenen bij en 79.000 moslims. Volgens datzelfde rapport van december 2011 neemt het aantal mensen dat niet-religieus, agnost of atheïst is dagelijks met 1000 af. Een artikel hierover staat op www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3062759/2011/12/03/Christendom-wereldwijd-snelst-groeiende-godsdienst.dhtml.
Naam:
Zohar
Datum:
18 april 2012
Helaas, de hemel gaat alleen open als het volk Israël Jeruzalem binnengaat.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
18 april 2012
Veel helden op sokken noemen zich graag Napoleon of Richard Leeuwenhart. Maar dat zal hier beslist anders zijn. Bewering strookt overigens slecht met recente berichtgeving, dat het geloof in God langzaamaan wereldwijd afneemt. Zelfs in tijden van tegenslag.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)