Inloggen
In de loop van 2020 wordt de site Nederlands.nl (incl. de bijbehorende domeinnamen) ter overname aangeboden door de eigenaar/hoofdredacteur, die in maart 2020 de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt en graag de site ter overname aanbiedt aan een persoon, bedrijf of instelling, die de site verder wil uitbouwen.

Men kan met hem hierover in overleg treden via mostertman@nederlands.nl

voeg je bewering toe

tabblad: beweringen

< vorige | alles | volgende >

bewering (nr. 3724):

Het zeggen van godver, godverdomme kan wellicht terecht als Godslasterlijk of kwetsend beoordeeld worden.
Maar het eruit flappen van een krachtterm als "verdraaid nog aan toe" of "verrek maar" mag gerust je bezwaard gemoed ontluchten, zonder kritiek.

Schrijver: Han Messie, 5 jan. 2015


Geplaatst in de categorie: moraal

3,3 met 6 stemmen 89Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:Jacob van Schaijk
Datum:12 jan. 2015
Bericht:Men zou zich misschien meer moeten realiseren dat dit woord niet anders betekent dan "God verdoem mij".

Naam:Gabriëla Mommers
Datum: 6 jan. 2015
Emailadres:gabrielamommersyahoo.com
Bericht:Mieljaar de nondeju! Dat zeggen ze in het zuiden van het land. Komt van 'Milliard de noms de Dieu", zo heeft een Fransman mij vertelt.

Potverdomme, potjandorie, potverdrie, zeggen mensen die netjes willen vloeken, voor zover er zoiets bestaat als netjes vloeken.

S h i t ! zeggen anderen. Chips! is de nette variant tegenwoordig.

Ik kan er eerlijk gezegd niet zo mee zitten als mensen vloeken. Als ze god zeggen, dan bedoelen ze ook godin, het universum, het licht, de bron, iedereen, en zichzelf. Tja, soms heb je zin om alles en iedereen te vervloeken, inclusief jezelf. Ik vind het minder als mensen naar elkaar toe verwensingen maken, zoals dat 'verrek maar', dat is al niet leuk, maar nog erger zijn dingen met ziektes, de pest, de tering, kanker, dat vind ik veel enger dan een welgemeende vloek die uit iemands tenen komt als hij een van die tenen pijnlijk stoot. Ik geloof niet echt dat er een god of godin is die daarmee zit.

Naam:An Terlouw
Datum: 5 jan. 2015
Bericht:Jawel Han, maar ik moet toch heel eerlijk bekennen ( tussen jou en mij dan oké?) dat ik de laatste strofe iets minder gebruik bij het stoten van mijn kleine teentje! Echt wel. En als ik er dan nog verrek bij zou zeggen, dan roep ik dat ook nog over mezelf af! Ik ben WEL met je eens, dat de GVD's zinloze en bij gebrek aan beter zijnde woorden zijn! Goed gedaan!


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)